39. úkol: Babička

V České Skalici žije zhruba pět tisíc obyvatel.

Dřív tu pár let žila také Barbora Novotná, pozdějším jménem Barbara Pankel, známá nejvíc jako Božena Němcová. Pobývala v části zvané Ratibořice a dokonce sem zasadila děj své nejznámější knížky Babička.

Výzva se kolem Ratibořic dnes ochomýtla, takže se nechme vespolek inspirovat tímto úkolem:

Uvařte jídlo podle receptu po babičce.

Ideálně po vaší babičce, ale pokud to není z jakýchkoli důvodů možné, můžete si vybrat i babičku člověka, kterého znáte.

Babičkovská prázdninová inspirace z Apetitu:

Share Button

12 komentáře

  1. Za dva dny mám narozeniny, tak upeču kolegům něco dobrého do práce.

  2. Sice jsem se chystala na smetanovou bábovku podle Florentýny, ale holt bude bábovka podle babiččina receptu :-)

  3. Tak to je „oříšek“. První jsem pročetla sešit s recepty. Je tam jeden,co by se hodil, jmenuje se Babiččin mřížkový koláč s hruškama. Asi bude výborný, pravděpodobně jsem ho u někoho jedla, ale nikdy jsem ho nedělala a hrušky nemám. Navíc tam chybí množství cukru :-) S jiným ovocem by asi nebyl tak dobrý a sladké moc nejím, žádná návštěva se neohlásila. A ani nevím, čí to byla babička.
    Vždycky jsem si opisovala jen recepty na sladká jídla, u slaných jsem asi měla pocit, že množství odhadnu. Když jsem potom dávala dceři recept na houskové knedlíky, musela jsem jednotlivé ingredience schválně zvážit. Takže s recepty je to beznadějné. Tak jsem začala vzpomínat a první co se mi vybavilo byly ztracené vejce. Ty mne naučila tchýně – takže babička mých dětí. Do té doby jsem je neznala. Takže budou dnes k večeři.

  4. Martina Opava

    8.8.2017 at 10:12

    Flo, když je v zadání „uvařte“, můžu i péct? radši se ptám, i když inspiro recepty jsou i na pečení;) pěkný den!

  5. Vedlejší účinek Velké výzvy.
    Při vzpomínání na babičku jsem si vybavila, jak jsem jí vždy umývala kuchyň, když jsem přijela na návštěvu. To jí bylo osmdesát a žila stále ještě sama. A tak jsem si vzala brýle do své kuchyně….Vylezla jsem po dvou hodinách usilovné práce. :-))

  6. Bylo mi 19 a o vareni jsem se moc nezajimala, kdyz mela moje babicka mrtvicku a ochrnula, od te doby lezi a nevari. Takze recept od vlastni babicky nebude. Mela bych od prababicky recept na rumove koule jako vanocni cukrovi, ale to asi neni ideal, co? Navic se do nich vari jen caj. Staci se drzet „apetitovych“ babickovskych receptu? Nebo se mam snazit neco vymamit z muzovy babicky? Nebo by stacilo uvarit neco, co mam s babickou spojene, ale nemam na to jeji originalni recept? Dekuju za napady, vyzve zdar!

    • Martino, všechno, co jsi jmenovala, je pro tebe výzva, takže ať už si vybereš cokoli – směle do toho.

    • Teď je pro mě hlavně výzva samotná výzva – nabrala jsem kvůli dovolené skoro 2 týdny zpoždění. Ale podle plánu bych se mohla do babičkovského úkolu pustit příští týden v pondělí, do té doby si to promyslím. Každopádně děkuju!

  7. Jsem s dětma na prázdninách u babi. Už včerejší recept na placky byl po mojí prababičce, dnes jsme pokračovaly a s mojí mami udělaly šmorn. Jak ho dělávala prababi, tak snad to projde, že je recept o ještě generaci starší. Už jsem ho nejedla roky. Budu muset mami poprosit, aby mi všechny tyhle památeční recepty aspoň trochu sepsala. Všechno totiž dělá od oka…

    • Harmonika

      9.8.2017 at 0:22

      Prosim prosim, co je smorn?:)

    • šmorn je trhanec :-)

      [Kaiserschmarrn, Kaiserschmarren = císařský trhanec, ale existuje taky krupičný trhanec (Grießschmarrn), bramborový (Kartoffelschmarrn) nebo houskový (Semmelschmarrn). Vždycky jde o jídlo v pánvi roztrhané či rozkrájené na kousky.]

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2018 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑