Jedna z typických vánočních rekvizit jsou ořechy.
Vaším dnešním úkolem je si ořechy trochu užít.
Třeba vyloupejte vlašské ořechy a ze skořápek vyrobte lodičky se svíčkami, které pak můžete na Štědrý večer pouštět.
Vyloupané ořechy klidně hned použijte do cukroví.
Nebo si pořiďte ořechy vyloupané a přidejte je do jídla, protože například maso si s ořechy taky skvěle rozumí.
Pokud vás napadá, zda nějak můžete uplatnit i mandle a zda se budou počítat, tak ano, budou.
Anebo zkuste:
- Ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku
- Casoncelli (zní to tajemně a lákavě, že? :-))
- Ořechový koláč s mascarpone a medem
Ořechům zdar!
PS. Alternetiva pro alergiky (a výhradně jen pro ně): použijte kokos. Protože kokos je vlastně taky ořech. K tomu trocha další inspirace:
Co můžete dnes vyhrát?
Krásnou kuchařku z edice Apetit, která ladí s dnešním tématem. Jmenuje se Koření a získá ji jeden z vás, kdo na Instagramu v souvislosti se splněným úkolem použije hashtag #casopisapetit.
8.12.2016 at 0:02
Ořechy mám domácí, už vyloupané a nachystané. Tak už jen něco s nimi ukuchtit ;-)
8.12.2016 at 0:04
díky Flo i za možnost pro alergiky – pro nás ani ořechy ani kakao, ale nepečená kokosová očka zní dobře :)
8.12.2016 at 0:37
Myslím, že právě nastal čas upéct myslivecké knoflíky :-).
8.12.2016 at 6:17
Právě včera jsem připravila vlašáky na vyloupání, tak se mi to dneska hodí. A ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku musím zkusit …
8.12.2016 at 6:34
Těsta odpočívají v ledničce, večer se bude péct.
8.12.2016 at 7:32
Jupí, ořechy má už vyloupané, ale pár jich mám určitě ještě celých a dnes vyrobíme lodičky. To je super nápad. :)
Možná uděláme i něco z kokosu …
8.12.2016 at 8:46
Miluju ořechy a nedělám snad cukroví, kde by aspoň nějaký ořech nebyl. Mám i recept na perníčky s ořechy. A když peču vánočku, tak podle své maminky do mezipater zapíchávám z boku celé loupané mandle, takže v každém plátku jsou čtyři opečené mandličky… mmm…
8.12.2016 at 8:47
Škoda,že to nevyšlo na zítřek.Zatím jsem u našich,kde nemám svou zásobu mandlí.Zítra už budu doma a tam se chystám na pravý marcipán,abych ho mohla instalovat do Štóly podle Vánoční kuchařky a nějak mě neuspokojila nabídka „marcipánu“ v obchodech.Zkusím vymyslet nějakou alternativu s oříšky (i když teda i vlašáky mi manžel už naloupal a „oříšky“už jsou napečené),ale mrzí mě to,aspoň bych měla nějaký důvod k fotodokumentaci :-) Nebo použiju žolíka,i když jsem si ho šetřila na víkend,to se chystáme do Německa na vánoční trhy.
8.12.2016 at 9:06
Ořechy . . . Typická surovina v období Vánoc.
Vlašáky i lískové ořechy mám ze zahrady, takže lokální surovina v BIO kvalitě. Jen je třeba trochu síly a trpělivosti při louskání.
Dnes se navíc soutěží o krásnou kuchařku z edice Apetit, která ladí s dnešním tématem. Jmenuje se Koření a to do mé kuchyně rozhodně neodmyslitelně patří. Stejně jako milované bylinky a tak jsem se rozhodla, že udělám mírně kořeněné, ořechové bezé. Plnit budu krémem z vařených žloutků a hořké čokolády.
https://www.instagram.com/p/BNv3iMOAs8E/?taken-
by=libusepisek3380
https://www.instagram.com/p/BNv2KwHgnmM/?taken-by=libusepisek3380
8.12.2016 at 9:11
Já a technika… prostě si dělá , co se jí zlíbí a vůbec ji nezajímá, jak to chci já. Takže se omlouvám a první odkaz sem vkládám znovu, tentokrát snad už správně.
https://www.instagram.com/p/BNv3iMOAs8E/?taken-by=libusepisek3380
Hezký den vám všem. Libuše
8.12.2016 at 15:09
Ořechů máme plno, tak bych mohla zkusit ten váš recept, ale zuby mi moc neslouží
8.12.2016 at 15:57
Ořechy mám v jídelníčku denně, miluju je v jogurtu s ovocem nebo do ovesné kaše. Občas je dávám do salátu. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1284875668221063&set=a.574220782619892.1073741826.100000959254601&type=3&theater
8.12.2016 at 17:06
Byl to jeden z úkolů v adventním kalendáři pro mou dceru – udělat si lodičky ze skořápek. Neměla jsem rozhodnuté, který den budeme dělat co. Tak tedy dnes :) Moc se nám to líbilo.
A jako alergik (nejen) na ořechy ještě doporučuji v ořechových receptech vyměnit ořechy za slunečnicová semínka. V mých oblíbených vanilkových rohlíčcích si nikdo ničeho nevšiml. Ale protože jídlo připravuji především pro svého muže a děti, ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku musím zkusit. Děkuji za inspiraci! Iva
https://www.instagram.com/p/BNwxhbWDGS0/?taken-by=ivakanarkova
8.12.2016 at 22:15
Je tady někdo, kdo dělal ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku podle receptu od Apetitu (resp. od paní Aleny Thomas) a povedly se mu? Snažila jsem se postupovat přesně podle receptu (jen těch 120 stupňů jsem odhadovala, nemám kuchyňský teploměr) a celá směs zůstala tekutá, vůbec to nezkrémovatělo, jak se v receptu píše. Tak jsou z toho ořechy v pomerančovo-skořicovém sirupu, alternativa ořechů v medu. Tak nevím, jestli to bylo tou teplotou, nebo je v receptu trochu zvláštní poměr ingrediencí? Přišlo mi té „omáčky“ na množství ořechů příliš. Ale chuťově jsou dobré.
8.12.2016 at 22:47
Dělala jsem je. První (bohužel dvojitou) várku ořechů jsem spálila. Snížila jsem teplotu a zkrátila čas, a druhý pokus byl už ok. Jinak mi taky přišlo, že je té omáčky hodně, je spíš jako hustý med a rozhodně bych se nepokoušela od sebe jednotlivé ořechy oddělit. Chuťově je to výborné, ale přijde mi zbytečné na to obětovat hezké půlky ořechů, když ve finále se v tom hustém „medu“ polámou… Už je mám ve sklenici a budeme je přidávat do jogurtu, pokud to moc neztuhne…