Adventní úkol č. 11: Horký nápoj (se zázvorem)

Hohohó! Dnes končí první polovina letošní adventní výzvy!

Pokud vás v pondělí neodnesl čert ani anděl někam mimo pozemské sféry, je čas na další horký nápoj do hrnečku. Všechno to začalo nad hrnkem s dobrým obsahem, tak proč v tom nepokračovat. Navíc je střed týdne a to chce něco jednoduššího na splnění. Už se nabízí radostný pohled na plán, ze kterého ubývají ty nejdůležitější položky.

Dejte si dnes další horký vánoční drink

Pozor, tenhle úkol není tak jednoduchý, jak by se na první pohled zdálo. Plné zadání totiž zní: dejte si drink s někým dalším. Vy máte za úkol se postarat o pití i pro dotyčnou osobu. A to jen proto, že vánoční kouzlo je třeba sdílet.

Máte krásně vyzdobenou kuchyň, adventní věnec, můžete se obdivně dívat na adventní kalendář, velký nákup je za vámi, takže vám dnes nic nebrání někoho k sobě pozvat, pustit do éteru pár koled a na chvíli si sednout s hrnekm něčeho teplého, voňavého, předvánočního. Můj tajný tip je, aby nápoj obsahoval zázvor pro zahřátí, ale není to podmínkou. Pro inspiraci opět něco z Apetitu:

Dejte si záležet, ať je kouzlo adventnu dokonalé. Zasloužíte si to.

Jako splnění úkolu se počítá, i když někoho pozvete na svařák nebo punč na adventním trhu.

Komu by se to zdálo příliš jednoduché a chtěl pokročit v přípravách ještě o kousek dál, zde je další, nepovinná část úkolu.

Vyrobte jmenovky na dárky

Však to sami víte, že ručně dělané jmenovky chytnou za srdce. Takže se pečlivě připravte na radost z obdarovávání a pusťte se do výroby jmenovek. V jakém stylu budou nebo jak se je rozhodnete pojmout je jen a jen na vás.

Pokud nemáte tvořivou náladu, aspoň zkontrolujte, že jmenovky máte a že je můžete vyškrtnout ze seznamu.

Klidně jmenovky přidejte na fotku, zvýší to vaši šanci na dnešní krásnou výhru.

Co dnes můžete vyhrát?

Protože hlavním aktérem dnešního úkolu je rychlovarná konvice, bude i hvězdnou výhrou pro dnešek. KitchenAid odmění jednoho z vás touhle kráskou.

Hraje se na Facebooku a podmínkou pro zařazení do dnešní soutěže je zalinkování stránky KitchenAid Česká a Slovenská republika ve vašem soutěžním příspěvku.

denni_ukol_konvice

Share Button

33 komentáře

  1. Mamka psala o rychlovarnou konev letos Ježíškovi, že by tím Ježíškem byla výhra v tomto kole? Moc by mi to ulehčilo život, vybírat z nabídek konvic je pro mě za trest… :-/

    Podle čeho jste si vybírali konve vy? Poradíte? :-)

    Dobrou noc všem…

    • Konvice od KitchenAid je sen…
      Já jsem zatím na konvice měla celkem štěstí,takže moc neporadím, vybírala jsem jen podle toho, aby se dobře držela a čistila :-)
      Teď bych určitě dbala i na to aby mi ladila v kuchyni a aby uměla uvařit vodu i na zelený čaj :-)

    • Neni to tak dlouho, co jsem konvici kupovala, vybirala jsem taky podle vzhledu a tak, ale jeden tip bych mela – vicko, co se zvedne po stisknuti tlacitka. Zni to jako pitomost, ale je to fakt pohodlne, konvici zvladnete jednou rukou, druhou si pustite vodu, jen zavrit to pak musite. A samozrejme napajeci dil, na kterem se konvice muze otacet, takze je jedno, jak ji na nej clovek postavi. U nas doma je zasadni v rozespalem stavu uvarit ranni caj a kombinace techto dvou veci to dost usnadnuje. :)

    • Já také toužím po konvici na zelený čaj, ale vzhledem k tomu, že má voda napřed projít varem (změní pH) a pak teprve zchladnout na požadovanou teplotu, tak si stále kupuju klasickou konvici bez nastavení teploty.

    • Děkuji vám za názory… Já zatím vím jen to, že musí mít kulatý podstavec (mamka je levák, taťka pravák), což dneska mají už skoro všechny. Objem vidím od 1,5 litru. Moc se mi nabídka nezúžila :-D

    • Martino, Váš komentář se mi zobrazil až nyní. Moc děkuji za super postřeh, určitě to víčko na čudlík zakomponuji do kritérií!

      A přidávám i náš dnešní obrázek… https://www.facebook.com/PlnimVelkouAdventniVyzvu2016/photos/a.1188865447887875.1073741826.1188857307888689/1203756893065397/?type=3&theater

      J.

  2. Ahoj všichni
    Ještě že ten zázvor není podmínkou, bohužel ho absolutně nesnesu.
    I když bych si tak ráda něco se zázvorem dala :-(
    A na jmenovky se těším moc :-)
    Krásný den vám všem :-)

  3. Právě jsem dopekla a sedla si k netu,abych si přečetla zadání úkolu… začala jsem číst a hned mi proběhlo hlavou, že všechny potřebné suroviny mám… tak ho můžu uvařit hned.
    No jo, jenže né sama. Syn už dávno spí… ostatně netuším, zda se počítají „spolubydlící“.Takže ouha. Koho na něj pozvat? No v tuhle hodinu už raději nikoho.
    Zítra / pardon – vlastně už dnes – za námi přijede nejstarší syn. Bude to sice až večer. Vyjede po práci a má to sem přes 140 km. Horkým nápojem se zázvorem se určitě zahřeje rád. Už se na něj moc těším.
    Možná se mi podaří vylákat někoho ze známých na svařák ve městě. Ti, co mě napadli hned jako první, jsou bohužel nemocní. Řádí nám tu plošně neštovice, takže vnučka je samý bílý puntík. Zase dobře,že teď a do Štědrého dne budou holky v pořádku.
    Tak ať se vám nemoci vyhýbají obloukem. A dejte si něco dobrého „na zdraví “ Líba

  4. Marcela J.

    7.12.2016 at 1:46

    Tak jsem si přečetla dnešní úkol a hned jsem se pustila do jmenovek :-)
    Už je hotovo, tak můžu jít spát.
    Zítra (vlastně tedy dnes, beru to jako zítra, teprve jdu spát ;-) ) určitě zázvor použiji, možná vydlabu z květináče vlastní.. Jen nevím, jestli už bude dost velký. Sladké sny všem.

  5. Ježiš, ta konvice je nádherná !!!
    Jmenovky jsem vyráběla včera a adventních nápojů není nikdy dost. Ostatně sirup na svařák odpočívá v lednici, je tolik možností…

  6. ..vy mi vydíte pod pokličku..právě jsem dovařila adventní dýňovou marmeládu se zázvorem a na dně trochu zbylo..tak akorát na hrnek čaje s něčím ostřejším…už se těším na večer…

  7. Kateřina Nogolová

    7.12.2016 at 8:52

    Jééé, ta je kráááásná, tak by se mi tůůůůze líbila :) Jmenovky zatím vyfotit nemůžu, protože čekám na jejich dodání. Letos budeme zdobit balíčky v přírodním stylu, takže balení do hnědého papíru, přepásané červenou vánoční stuhou, nahoře bude nazdobené větvička ze stříbrného smrčku a k tomu jmenovky, které potisknu razítky s vločkami :) Netrpělivě je každým dnem vyhlížím!!! :)
    A pro mě je top vánočním nápojem svařáček řízlý punčem :-D Je to sice trochu pracnější, ale výýýýborné :)

  8. Zázvorový čaj mám moc ráda. Jdu na něj.

  9. Skočila jsem do rozjeté výzvy, protoze casove nic nestíhám. Takže letos bez fotek, budu si jen plnit úkoly, jako paní Jitka. Preji pěkný adventní čas pro všechny zucastnene.

    • Marcela flair

      7.12.2016 at 23:34

      I tak je prima, že se přidáte. Hezký advent i Vám! M.

  10. Hana Enuica

    7.12.2016 at 14:03

    Dnešní vánoční nápoj ve dvou – já a mamka, a bílý svařák. Jmenovky nevyrábíme, protože jsme jenom tři a letos se nadělovalo už předem, takže pod stromečkem bude pro každého jen něco symbolického. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1283318601710103&set=a.574220782619892.1073741826.100000959254601&type=3&theater

  11. Já mám na Vánoce již vše připravené, nemám ráda vše na poslední chvíli. Pak propadám panice a teď si dám zázvorový čaj. Nejraději bych si ho dala vařit v této konvičce. Chodím se na ni dívat na jejich stránkách. Jinak budu mít smutné Vánoce, zemřela mi maminka a to moc bolí. Navíc to běhání po úřadech mě naprosto ubíjí. A vše to vychází těsně před svátky.

  12. Je zázvorový čaj, no paráda. Jen na něj mám doma jen ty mandarinky, takže po včerejším nákupu jdu udělat nový nákup :-)

  13. Marcela J.

    7.12.2016 at 18:43

    Tak nakonec jsem ohřála čerstvě vymačkaný jablečný mošt a přidala domácí zázvorový sirup..
    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10211598643068593&id=1441197451&set=a.4431041901116.2185813.1441197451&source=48&ref=bookmarks

  14. Zachránil ma zázvorový sirup. :D

  15. Hana Veselá

    7.12.2016 at 20:48

    svařáček to jistí a ta konvice je boží… https://www.facebook.com/KitchenAidCeskaRepublika/

  16. Hezký večer.
    Konvice od KitchenAid Česká a Slovenská republika by se mi hodila… ostatně komu né. Ale protože ji zatím nemám (a chtěla bych) tak jsem si musela vystačit s tou svou. V jedné se vařila voda a do „babičkovské – hodobožové“ jsem připravila černý čaj Assam se zázvorem, skořicí, hřebíčkem a troškou Griotky.
    Aby mi to čekání na příjezd návštěvy uteklo, okrájela jsem spoustu jablíček a uvařila jsem z nich výborný, voňavý kompot Jeho velkou část jsem použila na řezy s karamelem. Moc jsme si na nich pochutnali. Taková krásná, skoro vánoční pohoda.
    Hezký večer vám všem.

    Zadání 12. úkolu si budu číst až zítra.
    Jen jsem na chvilku odběhla zveřejnit fotky a jdu se zase věnovat návštěvě.

  17. I dnes pokračujeme Vánoční výzvou. Dnes máme pozvat někoho na vánoční drink a šířit vánoční atmosféru. Připravila jsem zázvorový čaj s hřebíčkem, badyanem a skořicí, který jsem ochutila mandarinkovou šťávou, citronem a medem.
    http://www.kitchenaid.cz
    https://www.facebook.com/KitchenAidCeskaRepublika/
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=784498641687907&set=pcb.784501641687607&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=784499928354445&set=pcb.784501641687607&type=3&theater

  18. Marcela flair

    7.12.2016 at 23:33

    Tak dnešní úkol byl vážně prima. A navíc motivace velká :-). Naše stávající konvice začíná podezřele prosakovat, a navíc tahle od Kitchenaid je prostě nádherná!

  19. Pro Janu
    Recept bude trošku problém, všechno dělám od oka, nevážím, neměřím, takže mohu popsat jen postup. Ten je pro trochu zkušenou kuchařku úplně jednoduchý. Piškotový korpus, zakysanka s cukrem, cukrářské dlouhé piškoty, mezi ně jablka z kompotu, zalít horkým pudinkem s přidáním másla a karamelu…

    Tentokrát jsem se rozhodla pro dvě varianty. Začátek je stejný…
    Uvařím z oloupaných, menších jablíček kompot. Přidávám do něj trochu tmavého cukru, celou skořici a hřebíček a vařím jen chvíli, aby jablka nebyla tvrdá, ale ani rozvařená. (dělala jsem ho zhruba ze dvou kil jablek a trochu mi zbylo) Nechám vychladnout. Mezitím si upeču piškot ze tří vajíček.
    (Polovinu těsta rozestřu na levou polovinu plechu vyloženého pečícím papírem. Do druhé poloviny těsta přimíchám čokoládové vločky nebo na hrubé kousky nalámané čokolády a dám také na plech – vpravo. Uhladím, aby bylo těsto všude stejně vysoké a dám péct)
    Zatím si udělám z cukru karamel. Flo má recept výborně popsaný, tak ho tu neuvádím.
    Zakysanou smetanu /500g a 2 lžíce tmavého cukru smíchám, nanesu zruba dvě třetiny na celou plochu vychladlého korpusu. (Zbytek si nechám na zdobení hotových řezů. Přidala jsem do ní ještě dvě čajové lžičky Chia semínek a nechala odstát v lednici) Pak na světlé části těsta – (polovině bez čokolády) položím dlouhé cukrářské piškoty – dávám je do řad a mezi jednotlivými piškoty nechávám mezery asi 1,5 až 2 cm. Záleží to na tom, jak velké kousky jablek máte v kompotu. Mezery tedy vyplním jablíčky a piškoty pokapu šťávou.
    Na druhé polovině, tedy s čokoládou – rozprostřu obyčejné dětské piškoty – kulaté v jedné vrstvě – jeden vedle druhého. Na ně dám také jablka – po celé ploše a mezi ně ještě sem tam nasypu čokoládu.
    Uvařím si krém – Dám vařit litr mléka, do 250ml šťávy z kompotu rozmíchám 3 vanilkové pudinky, přidám k mléku a uvařím hustý pudink. Hned do horkého zamíchám rozvařený karamel (množství dle vaší chuti- já nedělám moc sladký) a přidám máslo. Nechám za stálého míchání rozpustit, už nevařím. Ještě horké naliju na světlou polovinu těsta.
    Do druhé poloviny přidám opět čokoládu (asi tak 5dkg) nechám rozpustit a naleji na druhou polovinu řezů. Ty navrchu ozdobím perníkovou drobenkou. – Rozdrobila jsem několik perníčků , posypala jimi ještě horký pudinkový krém a mírně přitlačila, aby trochu nasákly a spojily se. Dají se použít i různé úlomky cukroví či nadrcené piškoty, nebo třeba jen poprášit kakaem. Po částečném sestydnutí jsem dala řezy vychladit. Před podáváním jsem ty světlé ozdobila navrchu trochou zakysanky a přidala pár borůvek z mrazáku.

    • Díky moc za nápad, já si zatím na složitější pečení moc netroufám, ukáži o Vánocích recept mamce, zkusíme spolu a pak to klidně zkusím sama u nás doma :-)

      Největší „problém“ vidím v těch dvou těstech, jak se vám, Libuše, povede dvě těsta nalít na jeden plech? Máte nějakou vychytávku, aby se neslila?

    • Jani, to je úplně jednoduché. Stačí plech na kuchyňské lince podložit na jedné straně / třeba vpravo / příborovým nožem nebo víčkem od zavařovací sklenice. První polovinu těsta naliji na levou stranu. Do druhé poloviny zamíchám čokoládu a pak jen plech položím na rovnou plochu – bez podložení a těsto dám na prázdnou polovinu. Nahoře uhladím. Těsta se zhruba v polovině plechu spojí a to vůbec nevadí.
      Peču hodně a často. Mám ráda pestrost a tak vymýšlím nové kombinace. Dva plechy buchet bychom nesnědli, tak proto dva druhy z jednoho plechu. Pravda na začátku jsem to oddělovala kartonem obaleným v alobalu, nebo jen mnohokrát složeným alobalem. Ale těsto stejně občas podteklo či obteklo různé zábrany a mě došlo, že v jednoduchosti je krása. Pokud peču na zakázku, tak stejně musím zarovnat okraje no a ze středu (kde se těsta občas spojují ) mám alespoň vzorek na ochutnávku… abych věděla, nad čím zákazníci pějí ody a co jim víc chutná.

    • Libuško, naprosto přesně nad tímhle jsem přemýšlela, jestli něčím obalovat karton nebo „co tam narvat“, a přitom to je asi opravdu naprosto zbytečné, jednoduše použiji to víčko nebo nůž nebo co bude po ruce a udělám to podle Vašeho tipu ;-) A je pravda, že ten prostředek je ideální na otestování, jestli „pokusný králík přežije“ :-)

      Krásný večer a dobrou noc,
      J.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑