60. úkol: Pohanka

Výzva se stočila k Frenštátu pod Radhoštěm, místu, kde se vyskytuje jediný pohankový mlýn v Česku.

Pohanka je plodina, která měla pro tuto oblast velký význam – v současné době má asi tak stejně velký výzvam pro pevnost cév moderní populace.

Navíc je přirozeně bezlepková.

To už je příliš mnoho výhod, než abych ji mohla v letošní prázdninové cestě opomenout. A proto:

Dopřejte si pohanku nebo jiné zdravé zrní.

Prostě si dejte na talíř méně obvyklé obiloviny nebo plody rostlin s podobným využitím. Kromě pohanky se nabízí i ječné kroupy a krupky, můžete použít bulgur i červenou pšenici. Věřím, že přijdete i na další nápady, co případně použít.

Zdravé pochutnání!

Inspirace z Apetitu:

A k tomu ještě článek s recepty na téma pohanka z blogu Kuchařky pro dceru.

Share Button

10 komentáře

  1. V první sekundě jsem si řekla, že zas budu muset do obchodu, ale pak mi bliklo :-) Malý Drak snídá každé ráno pohankovo rýžovou kaši a mám i ten bulgur! Koupila jsem ho a pak trochu zapoměla. Ještě jsem ho nikdy nevařila, ani nejedla. Skvělá příležitost to zkusit. Právě proto dělám tohle výzvu. A taky mne děsně baví a chtěla bych vyhrát to kafe s Flo. Ale to asi všichni :-). Dobrou noc.

  2. Počítají se i jáhly? :-)

  3. Doma mám pohanku přímo od Šmajstrly z Frenštátu, už se těším na večer.
    PS: Na zítra tipuju, že budeme v Jablunkově:o)
    PS2: A v tom posledním obrázku celou výzvu vidím vybuchující důlní plyn… Takže jsem fakt zvědavá, co z toho vyleze.

    • Výbuch plynu v kuchyni, tak půjdeme vařit do přírody nebo na jídlo do restaurace :-)

    • Já na tom posledním místě vidím velký třesk, asi s tou výzvou budeme muset začít od začátku.

  4. A kamarádova maminka dává pohanku do plněných paprik místo rýže – moc dobré, doporučuju vyzkoušet.

  5. Úkol pro mě, pohanka a zrní všeho druhu, u nás na stole vlastně denně. ;)

  6. Projela jsem špajsku a přichází v úvahu jenom kroupy, nebo možná polenta. Ale tím si nejsem jistá. Tak k večeři bude šoulet -teda bez husy :-)

  7. Tak polévka s pohankou lámankou hotová, večer si udělám domácí granolu z pohankových vloček. A děti dostanou na svačinu pohankové křupky. Dneska je pohankový den☺️

  8. Martina Opava

    29.8.2017 at 21:59

    udělejte si Valašský Kontrabáš, já jsem ho udělala poprvé a je vynikající!:) a i když jsem dělala poloviční množství, je toho vrchovatá pánev o průměru 28cm;)

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑