Výzva se stočila k Frenštátu pod Radhoštěm, místu, kde se vyskytuje jediný pohankový mlýn v Česku.
Pohanka je plodina, která měla pro tuto oblast velký význam – v současné době má asi tak stejně velký výzvam pro pevnost cév moderní populace.
Navíc je přirozeně bezlepková.
To už je příliš mnoho výhod, než abych ji mohla v letošní prázdninové cestě opomenout. A proto:
Dopřejte si pohanku nebo jiné zdravé zrní.
Prostě si dejte na talíř méně obvyklé obiloviny nebo plody rostlin s podobným využitím. Kromě pohanky se nabízí i ječné kroupy a krupky, můžete použít bulgur i červenou pšenici. Věřím, že přijdete i na další nápady, co případně použít.
Zdravé pochutnání!
Inspirace z Apetitu:
- Pohanka v kuřetí
- Pohanková pomazánka
- Pohankové placičky
- Slepičí polévka s pohankou
- Pohankové palačinky s ovocem
A k tomu ještě článek s recepty na téma pohanka z blogu Kuchařky pro dceru.
29.8.2017 at 0:11
V první sekundě jsem si řekla, že zas budu muset do obchodu, ale pak mi bliklo :-) Malý Drak snídá každé ráno pohankovo rýžovou kaši a mám i ten bulgur! Koupila jsem ho a pak trochu zapoměla. Ještě jsem ho nikdy nevařila, ani nejedla. Skvělá příležitost to zkusit. Právě proto dělám tohle výzvu. A taky mne děsně baví a chtěla bych vyhrát to kafe s Flo. Ale to asi všichni :-). Dobrou noc.
29.8.2017 at 5:12
Počítají se i jáhly? :-)
29.8.2017 at 7:44
Doma mám pohanku přímo od Šmajstrly z Frenštátu, už se těším na večer.
PS: Na zítra tipuju, že budeme v Jablunkově:o)
PS2: A v tom posledním obrázku celou výzvu vidím vybuchující důlní plyn… Takže jsem fakt zvědavá, co z toho vyleze.
29.8.2017 at 21:57
Výbuch plynu v kuchyni, tak půjdeme vařit do přírody nebo na jídlo do restaurace :-)
29.8.2017 at 23:03
Já na tom posledním místě vidím velký třesk, asi s tou výzvou budeme muset začít od začátku.
29.8.2017 at 7:51
A kamarádova maminka dává pohanku do plněných paprik místo rýže – moc dobré, doporučuju vyzkoušet.
29.8.2017 at 8:04
Úkol pro mě, pohanka a zrní všeho druhu, u nás na stole vlastně denně. ;)
29.8.2017 at 8:13
Projela jsem špajsku a přichází v úvahu jenom kroupy, nebo možná polenta. Ale tím si nejsem jistá. Tak k večeři bude šoulet -teda bez husy :-)
29.8.2017 at 9:49
Tak polévka s pohankou lámankou hotová, večer si udělám domácí granolu z pohankových vloček. A děti dostanou na svačinu pohankové křupky. Dneska je pohankový den☺️
29.8.2017 at 21:59
udělejte si Valašský Kontrabáš, já jsem ho udělala poprvé a je vynikající!:) a i když jsem dělala poloviční množství, je toho vrchovatá pánev o průměru 28cm;)