Protože se konec prázdnin blíží a reklamy na školní potřeby se množí, je čas přistoupit k další základní tepelné úpravě.
Poznatek dne:
Při smažení se spotřebuje nehorázné množství tuku.
Naštěstí se dá zchladit, zcedit, uložit do lednice a někdy příště použít na smažení znovu.
Ze všeho nejdřív si ale přečtěte článek na téma Smažení, kde se například dozvíte, k čemu je dobrý trojobal nebo těstíčko a jak se liší mělké a hluboké smažení. Případně jaký olej použít.
Úkol na dnešek:
Usmažte něco v těstíčku.
Těstíčko je podstatně jednodušší než trojobal, je křehčí, nadýchanější a vlastně do něj můžete schovat ledacos: od cukety, jablek, až po kuřecí kousky nebo rybu.
Nemusíte spotřebovat hektolitry oleje. Když budete smažit v malém kastrůlku, dostatečně vysokou hladinu tuku vytvoříte už s několika decilitry.
Moje oblíbené rychlé těstíčko je tohle:
100 g hladké mouky smíchám se špetkou soli a 20 g rozpuštěného másla. Rozmíchám metličkou tak, že v mouce vzniknou hrudky, neboť másla je jen trochu. Na poslední chvíli těsně před smažením, když už mám připravený horký olej a suroviny nakrájené, přiliju 175 ml perlivé vody a velmi krátce promíchám, jen co je nezbytně nutné. Na drobné žmolky nehledím. Obaluju, smažím, užívám si nesmírné křupavosti.
15.8.2016 at 0:06
Milá Flo, smažení mi obecně moc nejde, i když jsem se za poslední rok hodně zlepšila a už mě to tak nestresuje. Smažení v těstíčku pro mě bude novinka. Uvidím, co mě napadne. Hezký začátek týdne všem! M
15.8.2016 at 5:27
Bude to cuketa :)
15.8.2016 at 6:42
Zkusím těstíčko, mám připravenou cuketu. Hezký týden.
15.8.2016 at 6:59
Ja mam strasne rada rybu v cidrovem těstíčku z Apetitu!
15.8.2016 at 10:55
U mě je to jasné, mám od tchýně tři cukety :o) tak vyzkouším Floino rychlotěstíčko.
15.8.2016 at 11:03
U NÁS TO BODOU JABLÍČKA.MÁME JE RÁDI.PIŠKOT JE UŽ TAKY UPEČENÝ.ODPOLEDNE DÁME TY KUCHAŘKY A RECEPTY NA PAPÍRKÁCH.JITKA