Úkol č. 43: Vyzkoušejte něco zadělávaného

Zadělávání je jeden z pěti druhů tepelné úpravy (další jsou ještě vaření, dušení, pečení a smažení). Přestože je to časově i pracovně nenáročný postup, spoustě z vás zamotal hlavu, když jsem o něm loni na podzim napsala článek.

Není nad vyzkoušení zadělávaného jídla v praxi, tím se spousta nejasností vysvětlí. A k tomu vás dnes vyzývám.

Dnešním úkolem je proto připravit zadělávané jídlo.

Pro případ potřeby, zde je zmiňovaný článek: Všechno o zadělávání.

PS. Jasně že vím, že je pekelné horko. Ale výzva je výzva. Nechci po vás rozpálenou troubu, která by úroveň pekla zvýšila ještě víc, ale jen jednu rozehřátou plotýnku. To dáte.

Share Button

55 komentáře

  1. Uff… Čo sa dá „zadělávat“ okrem mäsa? Mám doma pór a mleté (malo byť na zajtra)… a do obchodu po kura, alebo pliecko sa mi fakt nechce. :D
    (Pravdupovediac mi ešte stále nie je celkom jasné, čo to „zadělávání“ je, takže improvizácia zatiaľ moc nehrozí. Budem sa asi striktne držať receptu od Flo, ale ktorého?…)

    • Šlo by „zadělávat“ nejakú zeleninu? Napr brokolicu? …

      Ešte som v obchode pozerala na kuracie pečienky (játra), ale „odolala som“. Škoda, mohol byť „kaldoun“.

    • Letitia, určitě by to šlo s brokolicí. I ten zmiňovaný pórek se dá zadělávat. Já budu s nějvětší pravděpodobností dělat zadělávaný květák (pokud nevymyslím něco jiného, třeba zelené fazolky, ty máme taky rádi). Zrovna jsem na něj v kuchyni koukala co s ním zítra vyvedu. Tak ho asi zadělám. ;)

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 0:55

      Holy, a aku prilohu si davate k zadelavanej zelenine?

    • Lucia, nejčastěji brambory. Lze vařené, nebo třeba v troubě pečené. Ale podle druhu zeleniny by šly i těstoviny, nebo pečivo. :)

    • Leti, jsem na tom uplne stejne. :-)) Je to jediny clanek, ze ktereho jsem porad trochu jelen, takze zadelam kure – presne podle receptu. O pulnoci jsem ho vytahla z mrazaku. Ale nechce se mi dneska… Ale vyzva je vyzva. :-))

  2. Vašek K.

    12.8.2015 at 0:06

    Už se vidím, jak rozpaluju pracovní stůl. Asi budu muset vyrazit někam na návštěvu.
    Dobrou noc a krásné sny. Jasně, že o zadělávaném jídle.

  3. Lucia Grigova

    12.8.2015 at 0:52

    no teda, ako tak citam co je to to zadelavani, tak sa musim zasmiat, lebo ja som si svoje „zadelala“ cez vikend ked som robila telacie ragu z filmu. technicky s tym teda problem nemam, skor vymysliet, co budem zadelavat a kto to zje. to telacie ragu sme dojedli vcera, vcera som zas varila znojemske hovadzie ktore vidim zas minimalne na dva dni a dalsie maso sa mi uz v takomto teple nechce jest…tak sa idem na to asi vyspat…snad sa mi podari vymysliet nieco zo zeleniny…

    • Lucia, a nebylo to ragú spíš dušené? Pokud jsi nejprve opekla maso na tuku, tak to nemohlo být zadělávání.

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 9:34

      Ja som ti mala Flo taky recept (z knihy Kucharske umeni od A po Z( podla ktoreho som to telacie vlozila do hrnca s vodou a varila. Aj som si hovorila co je to za zvlastny postup robit ho ako vyvar :-D pred tym som tiez vzdy maso najskor opiekla a az potom dusila… :-)
      Vody bolo tak akurat, tak aby z toho nebola polievka ale ani malo, aby bolo z coho spravit omacku. Maso som varila najskor asi 15min. same, potom som dala z vody prec penu, pridala mrkvu, por, bylinky a varila kym maso nezmaklo.Potom som vyvar zliala, urobila si zasmazku a vyvar nou zahustila, a dala donho este smotanu s rozslahanym zltkom. Nakoniec som do hotovej omacky pridala maso a zvlast udusene sampinony s jarnou cibulkou. Zeleninu a bylinky som uz do omacky nevracala. Tak snad som to spravila ok…ak som nieco urobila nespravne, daj prosim vediet :-)

    • Lucia, to je zadělávání jako vyšité. Super! Jen nechápu, proč je to v té knize pojmenované nesprávně jako ragú :-)

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 14:21

      ups, takze ja som si myslela ze robim ragu a pritom to ragu vobec nebolo? tak to je teda gol! :-D
      to bolo totiz moje prve „ragu“ v zivote, aj na sporaku aj na tanieri, takze som nemala s cim porovnavat a uplne sa spolahla na recepty z internetu a knih. z tej vyssie spominanej knihy ma recept oslovil najviac tak som sla podla neho.

      Flo, ak by si mala niekedy cas a chut napisat clanok o tom, ako urobit prave ragu, budem moc rada. nikde som sa totiz nevedela dopatrat, v com spociva jeho tajomstvo a co vlastne z masa spravi to prave ragu. dakujem :-)

  4. Většinu prázdninových dní trávíme na chatě. Není tu mrazák, obchod je daleko, většinou tu nemám ani auto, občas nám výzva pořádně zamotá hlavu. :-) Dnes se rozhoduju mezi cibulí a jablkem. Postup se na tom naučíme a naštěstí dnes není součástí úkolu to pak sníst. :-)

    • To jabko se mi líbí. Obědy i večeře teď mám vyřešené, tak sladká snídaně na zítra by mohla být.. A přesně – postup tak vyzkoušíme :)

    • Zadělávané jablko překvapilo :) Čtvrtky jsem povařila ve vodě s hřebíčkem, skořicí a van.cukrem, pak jsem jablko vyndala, zahustila odvar jíškou, přecedila, vrátila tam pokrájené jablko, zjemnila trochou smetany a dochutila citrónovou šťávou. Nakonec jsem tam hodila trochu vloček a je z toho moc dobrá kaše.
      Postup se mi líbí, k obědu zkusím i tu cibuli, třeba to bude něco jako cibulacka :)

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 14:23

      fiha jani tak toto by ma teda nenapadlo. zadelavane jablko, to je riadny experiment, obdivujem!!! :-) a podla toho co pises to muselo byt aj velmi dobre :-)

    • Skvělý tip na víkendovou snídani :)

    • Dokonale jemné! Děkuju za inspiraci :)

  5. Co me to zas večer čeká? :)

  6. Milá Flo, mám asi blbou otázku, ale po přečtení článku se mi nabízí… Jsou fazolky na smetaně při jistém postupu také zadělávaným jídlem? Mamka je miluje, udělaly by jí radost :-)

  7. No tak to nevím teda, nějak se vůbec nechytam,co bych mohla udělat

  8. Aby bylo nejasnostem učiněno zadost: zadělávání není dušení a není to ani vaření, ale je to něco mezi tím. Začíná to jako vaření a končí jako dušení.

    Vezmete, co chcete, a uvaříte to ve vodě.
    Pak to scedíte a tu vodu z vaření zahustíte.
    Pak do zahuštěného vývaru vrátíte tu uvařenou surovinu.
    Nakonec to zjemníte.

    To je zadělávání. Každá část tohoto postupu je vysvětlena v odkazovaném článku docela dopodrobna.

    Zadělávat se dá hlavně světlé maso a vnitřnosti, ale i zelenina nebo brambory.

  9. Flo, snažím se tomu přijít na kloub. Také mám v tom zadělávání zjevně nejasno. V receptu na Kuřecí fricassée maso na začátku opékáš. Zde v komentářích píšeš, že pokud bylo maso nejdříve opečeno na tuku, tak to zadělávání nebylo a spíše to bylo dušení (šlo o ragú u Lucie). Nějak se stále nemůžu chytit, zřejmě je tam nějaký jemný rozdíl (ale kde?), který nevidím:-(

    • Dobrý postřeh, Ivo! Fricassée je zvláštní tím, že se maso nejdřív na povrchu velmi opatrně a jemně zatáhne na tuku, ale nesmí přitom dojít ke změně barvy, takže to ani nevede ke zvýraznění chuti.

      Oproti tomu, u dušených jídel je počáteční velmi prudké opečení a zezlátnutí v podstatě podmínkou.

  10. Troufám bych si říct, že zadelavat umím. S ukolama mám však čím dál větší problém. Jim nizkosacharidove, tudíž žádná mouka apod. Takže ještěže není součást úkolů to dnes sníst ;-) ovšem bude výzva, vymyslet zadelanou takovou surovinu, kterou bude ochotnej sníst muž, kterej většinu takových věcí nemá rád :-D snad jen zadelana michana zelenina?….

    • Lucie, v uvedeném článku je i postup na tzv. obrácené dušení, které vede k chuťově podobným výsledkům a není v něm ani gram mouky.

      Já osobně se teda taky snažím eliminovat bílou mouku, kde se dá, protože jí je všude nadbytek, ale s jednou lžící mouky v jídle pro čtyři lidi problém nemám :-) Myslím, že se ze zahušťování jíškou dělá větší strašák, než by bylo zdrávo. Ubírat se dá rozumněji a jinde.

  11. Já pro rodinu s tím problém žáky nemám, jen pro sebe. Hubnu a mouka a lepek apod. Nejím v žádném množství :-)
    Ta druhá forma vypadá dobře, hodně se podobá mým omackam k masu, takže by to šlo, ale už to pro mě pocitově není zadelavani ;-)
    Vyhrává michana zelenina pro muže, vařená v uzeným vývaru(ten mám v mrazáku

  12. TO SE DĚDA NASMÁL NAD DNEŠNÍM ÚKOLEM.ON TO PROSTĚ NEMUSÍ.A JÁ MILUJU ZADĚLÁVANOU ZELENINU.TAK JSEM PRO SEBE UDĚLALA ZADĚLÁVANOU MRKEV K TOMU BRAMBORY A UPEKLA KOUSEK KRÁLÍKA A DĚDOVI MRKVOVÝ SALÁT.OMÁČKU OD VČEREJŠKA DOJÍME ,SNAD, ZÍTRA.FAZOLKY MÁM TAKY RÁDA ALE NEMÁM JE DOMA A DĚDA JE NA ZAHRADĚ TAKY NEMÁ.CHODÍ SE DÍVAT CO BUDE.DĚLÁ TY TRUHLÍKY A CESTOU Z NĚHO PADAJÍ PILINY.TO KAŽDÝ POZNÁ KUDY ŠEL.JITKA

    • Milá Jitko tak jsem se hezky pobavila, u vás s dědou je pořád veselo :o)) nejvíc mě dostaly ty piliny, protože ti naši chlapi jsou fakt všichni stejní ;o) – no oni totéž říkají o nás(to vím bezpečně) a asi proto to jde ve dvou všechno líp a život je pestrý :o))

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 14:27

      tiez som sa poriadne zasmiala na tych pilinach :-) to ste krasne napisali pani Jitka :-)

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 14:28

      Dani a ta burka k nam nakoniec vcera nedorazila, tusim sa kdesi na pol ceste zasekla, vrrrrrrrr.

    • Jo Luci, zasekla se a já vím kde – kolegyně byla na výletě v Boskovicích a z ničehož nic se prý horký slunečný den změnil v půlhodinový prudký déšť, který nikdo nečekal, takže z návštěvníků western city bylo vodnické shromáždění :o))

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 14:40

      …a sakra :-) aspon oblacik keby z nej ostal… :-D

    • Jituš…hned mám v tom vedru hezčí den…Děkuji… :-)

  13. Hlásím, že zadělávaný úkol mám splněný a jsem hezky natuclá ;o))
    V troubě voní medový bůček, který zmizel minule tak závratnou rychlostí, že si ho můj drahý dostatečně neužil, takže má dneska repete :o)
    Vypadalo to opět na bouřku a zase nic, u nás to ty kopce pokaždé rozeženou..
    Zvířectvo odpočívá – želva Amálka snědla další várku salátu a leží ve stínu, Cyrilek si hoví ve svém bazénku v zahradní rezidenci a s nataženou hlavičkou sleduje dění na zahradě, je tam hrozně rád…a psí rota chrní všude možně…. :o)

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1176394052377653&set=pb.100000212089257.-2207520000.1439382251.&type=3&theater

  14. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1176394479044277&set=pb.100000212089257.-2207520000.1439383044.&type=3&theater

    nevím, jestli to tam předtím bylo, tak dávám znovu – jedno z mých zlatíček :o)

  15. Milé dámy (a pane), pro samé zadělávání nezapomeňte na asteroidy (dnes od 21.30 a snad i dřív).

    • Ano ano, já jsem na ně natěšená každý srpen..:o))
      akorát teda jsem četla, že až tak po půlnoci…

  16. A muze byt surovina uvarena i ve vyvaru? Nekdo to uz zminoval a myslim, ze zelenina by pak mela i lepsi chut.

  17. ŠKODA ŽE NEUMÍM FOTIT TO BY JSTE VŠICHNI KOUKALI JAK TEN MŮJ CHLAP DOPADL KDYŽ DOŘEZAL ,SMETÁČKEM JSEM HO MUSELA OMETAT. TAKY SE OMLUVIL ZA TU CESTIČKU CO UDĚLAL.BYLO MU ODPUŠTĚNO.ALE ZÍTRA TO BUDE NANOVO.MÁTE VŠICHNI KRÁSNÉ FOTKY.SNAD SE TO TAKY NĚKDY NAUČÍM.NEMÁM NA TO VLOHY.JE UŽ ÚSPĚCH ŽE OTEVŘU A ZAVŘU POČÍTAČ.TĚŠÍM SE ZASE ZÍTRA JITKA A DĚDA

  18. tak ja dneska poprve nesplnim, bohuzel.snad pak jeste prijde zolik…

    • Lucia Grigova

      12.8.2015 at 23:31

      klari, neboj, urcite este pride, do konca augusta je este kopec casu, tak snad ich bude aj viac :-)

  19. Tak já píši až dnes, jelikož včera jsem to sotva stihla dát na Facebook a odpadla jsem. Včera to bylo docela náročné…….kolem čtvrté na autobus do práce, v práci si vytisknout, co přesně je zadělávání, když jsem jela domu v sedm hodin vlakem, tak jsem si to pročítala a přemýšlela, co to vlastně zadělám, když už nestihnu nikde nic koupit, až dorazím domů. Šrotovalo mi vhlavě, co to vlastně mám vůbec v tom mrazáku mimo masa, které by jen tak nerozmrzlo a dalo by se použít. Někde by tam měli být zelené fazolky, které jsem chtěla jednou vyzkoušet…………..a byli tam. Tedy nakonec jsem to dala :-).

  20. Ještěže nám Flo dává občas nějakého žolíka. Díky němu jsem si poprvé v životě zkusila něco zadělávaného. Když jsem si přečetla článek, tak mi z toho šla hlava kolem, ale když už to jednou vyzkouším, tak příště to bude hračka. V lednici jsem měla pouze mrkev, ale dovedu si představit, jak lahodné by byly fazolky nebo kapustičky:)
    Dámy (a pánové) jsme dobří, protože děláme to, co nás baví a jsme ochotni tomu i něco obětovat.
    https://plus.google.com/101077382150224074023/posts/ZT4SPEgK3U1

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑