Úkol č. 42: Vzdejte čest znojemské okurce

Přesně za měsíc, 11. září 2015, začíná znojemské vinobraní.

S úctou k téhle významné události jsem připravila dnešní výzvu. Znojmo, to není jen město vína, ale hlavně rodiště slavných znojemských okurek.

Připravte dnes proto jídlo, které bude obsahovat znojemské okurky.

Pokud nemáte po ruce přímo originál z obnovené výroby ze Znojmě, stačí samozřejmě i jiná kyselá, naložená a sterilovaná okurka. Anebo si jako splnění úkolu zavařte vlastní, bude se to taky počítat.

Share Button

57 komentáře

  1. Jee,ty jsem nosila do práce celý víkend v salátu :-D Tak jsem zvědavá, co vymyslím.

  2. Vašek K.

    11.8.2015 at 0:03

    Tak to vrátní mít nebudou. Ale ráno se uvidí co s tím.
    Spoustu nápadů všem a dobrou noc.

  3. Znojemské okurky znají v celém světě…
    nikde broskev třešeň tak krásné nekvete…
    Dobře vždycky je mi tam u nás na Znojemi…
    Miluju Znojmo, Vranov a hlavně Bítov, troufám si říct náš druhý domov…
    A při večerech s kytarou zpíváme tuhle písničku, takže jak jsem četla „znojemské okurky“,tak jsem byla jasná <3
    Díky za krásný úkol, Flo :-)

  4. Lucia Grigova

    11.8.2015 at 0:10

    parada, zas sa cosi naucim :-) aj z geografie aj s ceskej gastronomie. a musim sa nasich spytat ci nahodou neboli pocas strednej skoly na letnej brigade v znojme, mama v cechach urcite na nejakej bola, obcas si na to zaspomina kolko srandy si tam uzili, akurat vobec netusim, co to tam vlastne oberali :-D

    • Lucia, na znojemsko se doporučuju někdy podívat, kromě rotundy svaté Kateřiny ve Znojmě a historického centra, je v okolí tolik krásy a vína :-)

    • Lucia Grigova

      11.8.2015 at 13:23

      Marti, urcite pojdem, na juznu Moravu to nemame daleko. Hoci sme sa zatial nikdy dalej ako do Mikulova nedostali, jeho okolie a Palava su priamo magneticke. Hlavne vdaka sklipkom a vinu :-D Mam odtial super zazitky, trebars pozeranie hokejoveho zapasu CR-SR pocas majstrovstiev sveta v miestnej krcme, na to do smrti nezabudnem, to bol veru adrenalin, aj pohare lietali :-D

  5. Znojemské nepoznám. Ale – teda stačia „hocijaké“ kyslé uhorky? Nakladačky, alebo aj rýchlokvasné (takzvané kvašáky)?

    • Hihi, a 11. září (alebo skôr septembra) máme s drahým výročie. Žeby sme oslávili o mesiac skôr – kyslými uhorkami? :D

    • Leti, Flo píše, že stačí hocijaké :-)

    • Aha, tak sterilovana – takze vlasák nie. Budeme musieť zajtra niečo kúpiť. Posledný pohár, čo bol v chladničke, už má chlpatu čiapočku. Som ho bola práve skontrolovať.

      Napadá mi domáca tatárska. Aj tam idú uhorky, vsak? Alebo Zálievka 1000 ostrovov. Uvidíme, cp to nakoniec bude.

  6. Viděla bych to na znojemskou pečení, ale z prace se vrátím kolem 19 te hod. Utahana z toho vedra … no nevím, nevím…..

    • Tak to jsme na tom úplně stejně :-(

    • jsem na tom obdobně a ačkoliv znojemskou miluju, v půlce týdne ji vařit fakt nebudu. Ani okurky letos nezavařím, protože v tom suchu nám nic nenarostlo, takže to vidím večer na chleba ve vajíčku, pěkně s hořčicí, cibulí, a sterilovanou okurkou i paprikou :-)

  7. Flo, slovo obsahovat znamená, že okurka musí být přímo v jídle jako třeba znojemská nebo můžu třeba udělat zapečené těstoviny a k tomu okurku? Děkuji za upřesnění :-)
    Krásný den všem :-)

  8. Tak jsem přišla po šesté z vycházky, ještě byl krásný ranní chládek a zasedla jsem ke čtení příspěvků…Chvíli jsem koketovala s myšlenkou na domácí tatarku s okurkou, chvíli na různé pomazánky s výskytem okurky, například Sloní žrádlo, a nakonec to vyhrála znojemská pečeně – ať už to teda stojí za to :o) Takže já mám rozvařeno a jdu se odměnit kafíčkem a užít si zahrady, než zase začne to palermo …
    A holky, dala jsem na vás a čekám každým dnem zásilku s kuchařkami od Flo, které ještě nemám :o) hrozně se těším :oD

    • Teda ty jsi úžasná, taky jsem objednala pro dceru Kuchařku pro dceru :-D

    • Lucia Grigova

      11.8.2015 at 13:14

      Dani prosim ta co je to Slonie zradlo? :-D :-D :-D
      ja sa tiez idem pustit do znojemskeho hovadzieho, ze nech uz to stoji za to :-)

    • Luci Sloní žrádlo je pomazánka ;o)výborná na chlebíčky:
      2 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, asi půl kostky cukru, pepř – VŠE SVAŘIT – stačí minutka. Potom ještě chvíli pomalu promíchávát, aby se směs nepřipálila.
      Přidáme 3 kyselé okurky, 1 cibuli, 40 dkg měkkého salámu – vše nakrájené nebo v mixéru nasekané na tak jemno, jakou má kdo rád konzistenci – hrubší, jemnější…
      Do vychladlé pomazánky přidáme 3 lžíce majolky a dosolíme.

      A napatláme na pečivo nebo na veku :o)

  9. Včera jsem koupila na trhu prerostky že Znojma. Budu dělat kvasaky, tak teď nevím, zda se to počítá, nebo to musí být kyselá okurka

  10. K otázce použití kvašáků: přímo v zadání je uvedeno, že by okurka měla být sterilovaná. Kvašákama to sice ve Znojmě začalo, ale vtipem znojemské okurky je její dlouhá životnost, na rozdíl od kvašáku. Takže kvašáky si klidně dejte, ale ne v rámci plnění výzvy :-)

    • :-D Njn, bylo mi to jasný
      Tak bude maso pečený v domácí tatarce nebo nejakej snack, kde bude součástí okurek

  11. Okurka v teple hezky osvěží :) tak ji nějak zakomponuju do dipu na zeleninu – aneb vaříme bez receptů ze surovin v ledničce, které volají po spotřebě :)

  12. NO TO JSI TO ZADALA KRÁSNY ÚKOL.DĚDA HNED RÁNO ŘÍKAL.DNESKA BUDOU KNEDLÍKY.A TAK SE U NÁS DĚLAL DÍVČÍ SEN,ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK, JÁ MÁM RADŠÍ REJŽI, ALE KNEDLÍK JE KNEDLÍK.JEŠTĚ K TOMU ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM A JSEM SPLAVENÁ.ZASE BY TO CHTĚLO VYŠLÁPNOUT NA KOUPÁNÍ.MUSÍM POČKAT AŽ SE TROCHU OCHLADÍ.POČÍTÁM OKOLO 6 HODINY.DĚDA DĚLÁ NOVÉ TRUHLÍKY NA OKNA.TY CO TAM MÁM UŽ LETOS DOSLOUŽÍ. JITKA

    • Jitko u vás zkrátka není nic problém :o)) ta vaše pohoda je úžasná až nakažlivá ;o)
      Slavíky z Madridu jsem dělala nedávno řemeslníkům a oblizovali se, taky to dostali s knedlíkem. Já mám taky radši rýži a tak je dneska k té znojemské, já už měla porci dvakrát a to si dám ještě s manželem, až přijde z práce, pak má člověk zhubnout :o)
      a v lednici čeká letní ovesná kaše s ananasem…
      Tak přeju krásné odpoledne a krásné pokoupání. My půjdeme taky, jestli nepřijde bouřka, už se to nějak zatahuje, no aspoň bysme si vydechli z těch veder a hlavně by se zalilo ;oD

    • Lucia Grigova

      11.8.2015 at 15:09

      Pani Jitka, s tym slivkovym kolacom s makom ste mi narobili chute :-) ja sice velmi na mak nie som ale s tymi slivkami si to viem zivo predstavit, az ho citim na jazyku :-) neprezradite recept? :-)

      Daniiii tu burku prosim potom posli k nam, budeme ju tu vitat s otvorenou narucou a aj najest jej dame :-D

    • Zlatý děda!!!

  13. Lucia Grigova

    11.8.2015 at 15:15

    …inac, ked tak nad tym rozmyslam, taka makova vyzva by tiez nemusela byt zla ;-) dievcata, ja si tusim zacnem spisovat svoje vlastne kucharske vyzvy, ked skonci tato uzasna sutaz, nech sa neprestanem pri vareni zabavat. tak ak to s tym makom nebude aktualne v auguste, v septembri idem na to :-)

    • Já holky nevím čím to je, ale mám totální makové období, normálně si dám mák tak jednou za rok, toto léto i několikrát za týden a furt ho nemám dost… jím makové buchty, už ho dávám i do štrůdlu a dělala jsem speciální štrůdl makovo-tvarohový, nudle s mákem máme každý týden… co mi tím moje tělo asi tak naznačuje, nevíííte někdo??

    • Lucia Grigova

      11.8.2015 at 15:41

      no Dani, mak je vraj bohaty zdroj vapniku a obsahuje ho viac ako mlieko tak zeby si tvoje telo pytalo vapnik? alebo su tvoje chutove pohariky velki labuznici :-) ;-)

    • Díky Luci, to bude spíš ten vápník…. .:o) :o)
      Mně mák ani normálně nevadí, ale momentálně ho sypu už pomalu i na chleba se sádlem… tak asi přidám i skořápky z vajec :o)

      Jinak u nás vydatně zaburácelo a zafoukalo, je příjemně zataženo, ale víc nic – asi že to šlo k vám.. ;o)

    • Jináč jsem si taky dobře početla u tvé mátové zmrzliny, vy jste se s Leti teda taky našly holky co? ;o))
      Luci a tak cože to tam dáváš? – mátu a jogurt a pak tam mrskneš ještě maskarpone???
      vypadalo to božsky a ta z ovoce taky – mňam :o)) kdybych už nebyla tak přeplácaná, tak mám sto chutí některou z těch tvých zmrzlin udělat

    • RECEPT RÁDA ZASÍLÁM.50DKG HOUKA HLADKÁ,15DCL OLEJE.25DCL MLÉKA,1DROŽDÍ,2ŽLOUTKY,1VANILKOVÝ CUKR,4DKG CUKRU,ŠPETKA SOLI,1LŽÍCE KYSANÉ SMETANY.UDĚLAT KVÁSEK A POTOM VŠECHNO ZAMÍCHAT A NECHAT VYKYNOUT.KDYŽ DĚLÁM SLANÉ PEČIVO TAK TAM NEDÁVÁM ŽÁDNÝ CUKR TAKY TO VYKYNE.Z TOHOTO RECEPTU DĚLÁM BUCHTY,KOLÁČE ,MAZANEC,VÁNOČKU I SLANÉ PEČIVO.TAK AŤ SE TI PODAŘÍ.TOTO TĚSTO KYNE HODNĚ RYCHLE.JITKA

    • Lucia Grigová

      11.8.2015 at 23:09

      Dani, ta zmrzka bola bazalkova ale ty si s tou matou trafila kliniec po hlavicke, to by bola zmrzlina!!! :) zajtra musim skontrolovat kolko maty mi este ostalo v kvetinaci, a spravim aj tu, ta bude stopercentne uzasna. a este tak nasekat do nej aj cokoladu, mnam :)
      do tej zmrzky ide bazalka s praskovym cukrom (ja myslim ze aj med by bol fajn), v mixeri som ich rozmixovala s kelimkom bieleho smotanoveho jogurtu a tuto zmes som potom rucne zaslahala do misy, v ktorej som predtym opat rucne rozmiesala dalsich 5 kelimkov jogurtu a 1 mascarpone. a potom sup s tym do mrazaku. a ak chces kremovu zmrzku, treba ju kazde cca 2-3 hodiny z mrazaku vybrat a premixovat aby sa rozbili ladove krystaly. ja som to spravila len 2krat, fajnsmeker by povedal ze to je malo ale nam doma to stacilo :)
      inac original recept je tu>
      http://majoliecuisine.blogspot.sk/2014/07/bazalkova-zmrzlina.html

    • Lucia Grigová

      11.8.2015 at 23:12

      Pani Jitka, velka vdaka za recept a este otazocka, z toho maku robite na kolac nejaku plnku alebo ho len tak pomlety nasypete na slivky?

    • LUCI POMELU A PŘIDÁM KYSANOU SMETANU A CUKR,NEVAŘÍM HO .I BEZ VAŘENÍ JE DOBRÝ JITKA

  14. DĚVČATA JE TO KRÁSNÉ SI TAKHLE POKLÁBOSIT.TO BUDE ŠKODA AŽ SOUTĚŽ SKONČÍ.U NÁS JE STÁLE TEPLO.NA OBLOZE ANI MRÁČEK TAK VÁM ZÁVIDÍM JESTLI U VÁS ZAPRŠÍ.BOUŘKA AŤ NEŘÁDÍ,NAŠE KOČKA SE BOJÍ A K TOMU MÁ 3 KOŤATA OD SOBOTY. JITKA

    • To jo, je to báječné a každý den se sem těším :o)) a čtu i pozpátku u starších úkolů, často se tam ještě objeví další dodatky :o))
      Jituš díky za recept a píšu si ho – a až pozítří dorazí poštou s kuchařkami i Zápisník, tak si tam napíšu všechno, co jsem se díky Výzvě a novým kámoškám přiučila :o))
      mimochodem o bruschettě se mi zdálo ;o)

    • Taky mi bude smutno, až výzva skončí. Věřím tomu, že prvního září ráno budu zapínat wifinu, abych se podívala, co mě čeká za úkol :)

    • Lucia Grigová

      11.8.2015 at 23:19

      aj mne bude tato kucharska zabava chybat. ale dufam ze tie stvrtkove maily od Flo to zachrania :)

  15. Marcela flair

    11.8.2015 at 18:03

    Tak dnes budu mít asi smolíka, ale program dnešního dne byl předem daný a vaření do něj nenacpu. K obědu bylo výborné pečené vepřové koleno i s okurkou, takové bych doma asi nesvedla. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153755237689341&substory_index=0&id=844369340

    • Příští žolík to spraví, ne? :)

    • Tak rodina je prednejšia, to je fakt.
      Ale verím, že ešte na konci prázdnin budú žolíci pre nešťastníkov… Držím palce. :)

  16. Téééda, to byla dneska výzva, to je ale komentářů. Tak nakonec jsem tu znojemskou dala, i když ne v troubě, vzala jsem zavděk masem, co jsem měla a na pečeni to rozhodně nebylo, tak dusím pod pokličkou :) Doufám, Flo, že nevadí, že to jíst dnes už nebudu – neb výzva zní: připravte dnes jídlo. Takže dnes připravím a zítra budu mít co do práce k obědu a ušetřím za oběd v restauraci :)

  17. Ahoj, tak já to špatně pochopila (to bude asi tím, že ráno po třetí hodině spíš ještě spím než bdím ) a dala okurku pouze jako přílohu. Aspoň jsem, ale udělala kuřecí kousky podle Flo, aby to nebylo tak jednoduché. A pak se tu dočtu, že to musí být součást. Tedy honem jdu dělat salát :-)

  18. Hm, tak jak teď čtu komentáře a upřesnění, tak vlastně splněno nemám – protože na dovolené jsem se zmohla jen na to, dát si okurku ke grilované klobásce, byli jsme celý den na výletě. Chápu správně, že to se tedy nepočítá?
    Jen abych věděla, jestli se k okurkám v rámci nějakého snad budoucího žolíka mám vracet :-)

    • Tak mi to nedalo, kamarádi mě vyhecovali a ještě jsem narychlo umíchala pomazánku ke skoropůlnoční svačině :-)

    • Šikovná! A máš dobrých kamarátov. :)

    • Jasné Jani, od toho zolik je. Byla by škoda přijít o bodiky.

    • Jani to je bezva, to se mi na tom líbí – jak zapojíme i okolí ;o)) jsi šikulka, byla by škoda přijít o body :o)

  19. Jak jsem šťastná, že tady to komentáře jsou… a že v tom nejsem sama. https://www.facebook.com/monika.duffkova/posts/10203545752399332?pnref=story

  20. Hurá, splněno 2x – ráno snídaně s okurkou a teď pro jistotu ještě půlnoční plněná vejce :)
    http://jituli.blogspot.cz/2015/08/42-vzdejte-cest-znojemske-okurce.html

  21. Tak čekám na dalšího žolíka, protože jsem okurky použila den předem do čočkového salátu a aktuálního žolíka využila na zadělávání… Jen abych se v tom za chvíli neztratila:)
    Podle komentářů to vypadá, že se všichni drží a mají splněný každý úkol, je to tak? Už nějakou dobu říkám, že mě práce zdržuje od všech mých koníčků.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑