Den 35: Něco uzeného

Máte rádi vůni kouře? K prázdninám neodmyslitelně patří.

A jak se díváte na vůni kouře v kuchyni?

Poznatek dne:

Uzení je způsob, jak uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Kouř totiž výborně konzervuje. Proto se dřív zavěšovaly kousky vepřového špeku ke komínu na půdu, kde vydržely viset po celou zimu, pokud je někdo nes…

Uzení se může odehrávat ve dvou podobách.

Existuje uzení studené, kdy se na potraviny pouští dostatečně zchladlý kouř, a pak taky uzení teplé, kdy působí nejen kouř, ale i teplo, takže se potraviny tepelně opracují. Obojí má své výhody a nevýhody, přínosy a správné postupy.

Ne, nebojte se, nebudete muset nic udit :-)

Úkol na dnešek:

Použijte do jídla něco uzeného.

Na první dobrou mě napadá uzené maso, uzený špek, uzená paprika nebo uzený losos. Třeba přijdete ještě na nějaké další dobroty.

Takže jednu z nich si vyberte a použijte do jídla. Studeného nebo teplého, slaného nebo sladkého, dokonce jsou povoleny i nápoje.

Share Button

13 komentáře

  1. Tak dnes to bude údený oštiepok. Práve mi ho drahý priniesol priamo z Oravy. :)

    • Marcela flair

      4.8.2016 at 0:12

      To musí být lahoda!

    • Vašek.K

      4.8.2016 at 8:20

      Ahoj Leti, oštěpek mám móc rád. Pokud jsem bydlel v Piešťanech, tak to byla jiná kvalita. Občas přeuzuje kamarád doma sýry, ale to jen náhražka.

  2. Marcela flair

    4.8.2016 at 0:12

    No, tak to jdu rovnou mrknout do mrazáku, kousek uzeného se tam snad schovává. Doufám, že se nepletu, docela jsem na něj dostala po tom úvodním článku chuť – i když z mrazáku to není úplně to pravé ořechové. A pak tu mám schwarzwaldskou uzenou šunku a půlku cukrového melounu, takže kdyby náhodou, alternativu už mám vymyšlenou :-). Pěkný letní čtvrtek všem!

  3. Dnes vařím vepřové ledvinky a pod ně šoupnu špek. Úkol splněn. Jéjda, to mě ta výzva baví, každý den je něco zajímavého a přínosného.

  4. Vašek.K

    4.8.2016 at 8:23

    Mně napadlo hned uzené koleno. Pak uzené, hrách, čočka. No, do večera je ještě spousta času, tak uvidím.

  5. Uzené nekupuji, haló haló !!!!!!! Uzené je presolene :) a není zdraveeee !!!! Či budu dělat?????

    • Všechno nezdravé, je přece dobré. Je třeba nakupovat tam , kde ví, jak to dělat ,bez velkého množství soli. :)

    • Důležité je kupovat jídlo uzené kouřem a ne uměle udicími solemi :o) Já jsem měla na oběd uzeného pstruha a byl vynikající. A takový uzený losos v salátu s koprem a hráškem, hmmm…

    • Ja delala pomazanku z uzeneho tofu :) Nekdy holt profesni deformace tise zaplace :D

  6. Zdravím vespolek, já musím s dnešním úkolem čekat na žolíka, manžel totiž zapomněl koupit uzený sýr. Chtěla jsem dělat koláč s ricottou, rajčaty a právě sýrem. Tak holt jindy.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑