Svět salátů je pestrý a bohatý a zcela jistě v něm někde přebývá zálivka, kterou ještě neznáte nebo kterou jste ještě nikdy nevyzkoušeli.
Co třeba Caesar salát s poctivou ančovičkovo-parmazánovou zálivkou?
Nebo dresink tisíců ostrovů?
Nebo možná stačí jen poprvé vyzkoušet zálivku z modrého sýra nebo zálivku z podmáslí?
Třeba na vás už nějakou dobu v kredenci čeká malinový ocet a tiše skuhrá, že už by bylo na čase ho do nějaké salátové zálivky pustit?
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli salát, nezapomeňte, že víc než použité suroviny se na chuti projeví, zda umíte zálivku správně smíchat se salátovými listy. Kdo jste nečetl, zde je o tom článek: Sedmero salátové bohyně.
27.7.2015 at 4:48
Už se těším !!!!!!
27.7.2015 at 6:21
Ahoj Flo…
Když tady nemám k dispozici listový salát, ale jen rajčata, můžu udělat dresing, který jsem ještě nezkoušela?
Nebo počkat na Žolíka?
27.7.2015 at 6:36
Teď tak tady ležím v posteli, přemýšlím, co nás dnes čeká za program a myslím na to, jak jsi spoustě z nás změnila život…a to teď vůbec nemám na mysli výzvu.
Ať jsou to knížky, webové stránky, ale nejvíc maily, na které se těším…ale hlavně spoustu skvělých lidí tady…těším se, co napíše paní Jitka, Dana a ostatní, užíváme si bojovku jako děti na táboře…chtěla jsem se tady v Itálii na výzvu vykašlat, ale teprve teď mi to přijde jako výzva :-)
Díky Flo :-)
27.7.2015 at 7:48
Můžeš, klidně rajčata použij, nevidím v tom problém. A díky za ta nádherná slova. Jsem z nich dojatá.
27.7.2015 at 8:39
Salát by mohl být i těstovinový salát? I když tam by se to smíchání se salátovými listy asi nekonalo ;).
27.7.2015 at 8:42
Klidně i těstovinový. Důležitá je ta nevyzkoušená zálivka.
Pravda je, že teprve na salátových listech zálivka může opravdu zazářit, proto jsem je uvedla jako hlavní příklad.
27.7.2015 at 10:27
Marti to jsou krásná slova, já to taky tak cítím a úplně jsi mě dojala, taky se těším na všechny příspěvky, ani vás holky osobně neznám a přesto vás mám fakt ráda :o) Manžel už jména Jitka, Leti, Martina zná jako své známé :) u kafe mu o vás vyprávím, co se dozvím z příspěvků..
Poslední dobou mi celá tato akce připomíná krásný film ,,Pošli to dál,, – kolik neznámých lidí daleko od sebe se propojí v dobré věci :o) A kolika z nás to pomáhá překonat nějaké těžší dny.. A za to vděčíme naší Flo :o)
27.7.2015 at 14:20
Marti napisala si to krasne, je to fakt uzasne aka je okolo vyzvy prijemna atmosfera. ja vdaka nej uz davno nemam pocit ze sutazim. vyzvu beriem ako zabavu, mne okrem uzasnych objavov v kuchyni pomohla znovuobjavit zmysel pre humor ktory sa mi akosi stratil medzi tonami plienok v dennodennom kolotoci okolo mojich deti.Su sice tie najuzasnejsie na svete, ale aj mamy obcas potrebuju vycistit hlavu a nabrat niekde energiu :-)
super ze vyzvu nevzdavas ani na dovolenke, my tiez planujeme par dni mimo domu, chceme navstivit asi polovicu rodiny, tak dufam, ze ma tety, babky a sesternice na chvilu pustia do svojich kuchyn :-D
uzi si dovolenku a zelam krasny den vsetkym zapalenym kucharkam :-)
27.7.2015 at 19:48
Cítím to úplně stejně, holky, neznám vás a tak ráda to tady čtu, každý bojuje s výzvou, ale to důležité je úplně někde jinde, milovat jídlo a užívat si kvalitu a prázdniny.
P.S.Dnes jsem ochutnala nejlepší pizzu v životě, prostě asi je pravda, že člověk má zkusit místní kuchyni, mám zážitek na spoustu dalších dní a vylezla jsem do cca 2400m, člověk by měl překonávat výzvy.
Moc, moc pozdravů z Cavalese…krásný večer všem <3
27.7.2015 at 21:33
Chtělo by to udělat po prázdninách sraz téhle naší florentýnkovské komunity. :-)
27.7.2015 at 23:48
Klari, ja si myslim ze by to bolo uzasne keby sme sa vsetci stretli. A keby sme si pri tom spolocne este nieco aj ukuchtili, to by bola parada :-)
27.7.2015 at 6:38
Plně souhlasím :-)
27.7.2015 at 10:48
DNESKA PRVNĚ UDĚLÁM TVŮJ CAESAR SALÁT.TO JSEM ZVĚDAVÁ NA ODEZVU OD DĚDY.NEVÍ CO SE DĚJE V KUCHYNI,MALUJE,A TAK PO POLÉVCE DOSTANE SALÁT ABY MU ŠLA PRÁCE OD RUKY A NESVÁDĚL TO ŽE NEMŮŽE ŽE MÁ PLNÉ BŘICHO.DĚKUJI ZA POČTENÍČKO A JDU NA TO JITKA
27.7.2015 at 14:23
jeeej ja tiez mam dnes v plane Cezara, manzel mi o nom basni vzdy ked si ho da v praci na obed, tak myslim ze dnes nadisiel ten spravny cas aby som mu ho konecne urobila doma. drzim palce nech sa podari :-)
27.7.2015 at 22:30
Lucka, aj ja držím palce. Nech sa ti podarí a nech manželovi chutí. :)
27.7.2015 at 15:59
TAK SALÁT SE POVEDL,STEJNĚ JSME SE NACPALI A MUSELI JSME TO JÍT SLEHNOUT NA 20 MINUT.VZBUDILA JSEM SE AŽ ZA HODINU.TO SE UŽ DLOUHO NESTALO ŽE JSEM USNULA VEDNE.DĚKUJI ZA RECEPT,JE ÚŽASNÝ.VEČER SI POSEDÍME U SVÍČEK,ZASTAVÍ SE SOUSEDI A DÁME NĚCO NA GRIL A DOBRÉ VÍNEČKO.ZIMA URČITĚ NEBUDE TAK SLIVOVIČKA ZŮSTANE AŽ PO PŮLNOCI ZDRAVÍM JITKA
27.7.2015 at 17:14
Tak mě dnešní výzva poňoukla k tomu abych vyzkoušela salát ze Snídaně a to mudžadara (čočka s rýží). Na zálivku jsou tam mj. koření kardamon, kmín, a tak mě napadlo se zeptat jak skladujete koření? Třeba nejen Flo ale i ostatní?
Prodavač na trhu mi důležitě radil, že papírové pytlíky (do kterých to nabírá) jsou OK, ale není lepší neprodyšné třeba skleněné kořenky, nebo něco jiného neprodyšného? A jsou vhodné na všechny druhy? Mátě nějaké i negativní zkušenosti?
(mimochodem ta mudžadara je opravdu zajímavý zážitek :)).
27.7.2015 at 23:15
Na ten sa tiež niekedy chystám.
Mimochodom, kde zháňate kardamom?
28.7.2015 at 8:09
Divím se proč píšete kardamom, já to trubka napsala špatně, v mudžadaře (jestli to píšu správně:)), je koriandr.
Ale jinak tohle neobvyklé koření co nemají v obchodě seženu většinou na trhu, jednou za týden, dva tady na náměstí stojí stánkař.
27.7.2015 at 19:29
Já jsem prostudovala instrukce od Flo o salátových zálivkách, všechny recepty i v odkazech u komentářů a pořád jsem si nějak nemohla vybrat… tak jsem nakonec vzala z několika receptů něco a spojila to v jeden nový ;o) První várku jsem nestihla vyfotit, doslova jsme to zbodli, jak říká drahý. Tak jsme si pak dali repete :o)
A při krájení jsem navíc pilně a svědomitě procvičovala vše, co jsem včera nastudovala a najednou mi naskočilo to správné držení nože, jak píše Flo do špetky – to jsem včera při nácviku tedy zazdila, tak jsem to dohnala dneska a dávám si za krájení 3 bodíky ;o) jen tak dál. Za odměnu si ještě udělám okurkovou masku, neb tou všecko začalo :o) Holky mějte se krásně a Jituš – vy jste s dědou hotoví nezmaři ;o))
27.7.2015 at 23:12
Ja som si dnes vybrala zálievku z modrého syra. Vždy som ju syslila z macDonalda, ale konečne si ju viem urobiť doma. :)
A keďže som nezohnala cmar, najprv som ešte umútila maslo. :)
27.7.2015 at 23:45
Fiha Leti, klobuk dolu, maslo mutit, to uz hej, pred tym by som asi mala respekt :) ja som Caesar nakoniec zvladla, manzelovi chutil, dokonca ho pochvalil sam od seba a povedal ze je rovnako vyborny ako ten na ktory bol zvyknuty. A ten musel byt asi fakt dobry, ked ho vzdy tak ospevoval :-D
Ja som sa dnes tiez hecla co sa tyka zalievky a pripravila som si domacu majonezu lebo som doma ziadnu nemala a do obchodu som akosi nestihla ist. Co ma prekvapilo najviac je, ze to vobec nie je zlozite a chutovo bola ta majolka tisic krat lepsia ako ta z obchodu.
Takze dnes vyzva splnila ucel hned dva krat a ja sa z tohoto objavu strasne tesim :-)
A ozaj, u nas mal salat podobne nasledky ako u pani Jitky, manzel po nom hned odkvacol a ja by som sa k nemu tiez hned pridala keby som nemusela este vesat fotku na Facebook :-D Je to fakt dost syty salat.
Dobru noc vsetkym a tesim sa zajtra :-)
28.7.2015 at 0:10
„Keby som nemusela vešať fotku na fb“ :D
Umútiť maslo je veľmi jednoduché :) ale hej, prvýkrát som tiež mala rešpekt. Základ je smotana bez protizrážavej chémie.
Ja ťa zase obdivujem za domácu majonézu. Podelíš sa o recept?
28.7.2015 at 0:11
A gratulujem k vydarenému cezarovi. Musím ho niekedy tiež vyskúšať, keď všetci hovoríte, aký je sýty.
28.7.2015 at 7:54
Jaj děvčata, úplně jste mi připomněly časy tak před 25 lety, kdy jsem jako úplně mladá začínající hospodyňka dělala doma máslo, financí byl těžký nedostatek zato byl přísun poctivé smetany, tak jsem si pro domácí spotřebu vyráběla máslo, dodnes si pamatuju ten příjemný pocit, když jsme z něj rukama vymačkávala a vypírala syrovátkovou vodu.. :o)
28.7.2015 at 20:22
Leti, tu majonezu som robila podla tohto linku
http://www.cuketka.cz/?p=3230
citala som aj diskusiu o priprave majonezy, a u mna sa vydarila aj z vajec zohriatych na izbovu teplotu aj zo studenych, cerstvo vytiahnutych z chladnicky (najskor som robila majolku z olivoveho oleja ale ta mi velmi nechutila, asi nezvyk, lebo po olivovom oleji bola trochu horka. takze som sa rozhodla ze urobim este jednu zo slnecnicoveho oleja, ta bola chutovo jemnejsia, a ovela lepsia ako ta z obchodu). a mixovala som dlhsie ako 5sekund – mozno aj pol minuty ale majoneze to neublizilo, bola krasne kremova.
Dani, tak to maslo musim skusit minimalne pre ten pocit, to ma dost zaujima :-)
29.7.2015 at 0:06
Vďaka za tip, Luci! Musím to niekedy vyskúšať, vyzerá zo veľmi dobre. Ja mám kdesi hlboko v pamäti, ako sa s domácou majonézu kedysi trápila moja mama. Ani nám to potom nikomu nechutilo. Možno ju čoskoro „tromfnem“. :D
11.8.2015 at 23:46
Luci, ešte raz vďaka za tip na tú majonézu. Už som ju vyskúšala a výborne sa podarila. Len ju musím nabudúce menej ochutiť. :)
27.7.2015 at 23:58
Napíšu jen občas, ale komentáře pročítám moc ráda :-). Těší mě, že jsem se přidala, byť s desetidenním zpožděním. Já dnes asi poprvé vyzkoušela Vinaigrette a byla jsem mile překvapena. A určitě vyzkouším i další!