25. postní den

Dnes je středa.

Ve středu se společně snažíme hledat zajímavé možnosti, jak nahradit maso v jídelníčku něčím, co obsahuje dost bílkovin, podobně jako maso.

Vyberte si ze svého plánu jednu surovinu z dostupných možností. Středeční kartičky mají světle modrou barvu. Vybranou surovinu zkuste připravit nebo ochutnat na nějaký nový způsob.


Podmínka pro dnešní soutěžní příspěvky:

Dnešní pranostika říká: Na svatou Franišku déšť – neurodí se brambory. Tak by bylo pěkné, kdybyste na soutěžní fotku přidali aspoň jednu bramboru.


Můj dnešní tip:

Fazole jsou skvělá náhrada masa. Zkuste fazolovou polévku s parmazánem podle Katky z blogu Smooth Cooking.


 

Share Button

4 komentáře

  1. Ahoj. Zdravím všechny zúčastněné.
    Tak nevím jak u vás, ale tady prší a sněžil dohromady a to celý den. Co na to pranostika?
    Brambory jsou letos docela drahé a málo kvalitní. S těmi, co si vypěstujeme na zahradě se to nedá vůbec srovnávat. Jenomže ty už dávno došly a tak nezbývá, než kupovat co je. Zrovna jsme přivezli z nákupu 5 kg sáček,tak na fofo mám.
    Fazole jsem namočila a pokud se rozhodnu pro polévku bude bez pancetty (půst – 40 dnů bez masa) a bez krutonů (tento týden bez lepku) Možná si udělám jen fazolový salát…. to se ještě uvidí. Ráno moudřejší večera. Tak hezký den. Libuše

    • Marcela flair

      9.3.2016 at 11:15

      Libuško, u nás sněžilo včera, vše roztálo a přes den mrholilo, dnes bylo mrazivé ráno. Taky se mi zdají letos brambory mizerné, tak děkuji za ujištění, že se mi to jen nezdá. Nad fazolemi jsem taky uvažovala, ale protože mi zbyl ze včerejška k obědu pórek, volba padla na tvaroh v nové podobě. Mám tu od svátků datle a objevila jsem ve spíži datlový sirup, tak si udělám zdravou včasnou večeři, než půjdu za „sportem“. Snad to bude jedlé.

  2. Ahoj Marcelko… tak dej vědět, jak to dopadlo.
    Já s týdnem bez lepku docela zápasím.. teda ne že bych nevěděla jak na to, ale myslet na to a hlídat si to mi dává docela zabrat. K snídani jsme měli bílý jogurt s jablíčky, banánem, skořicí a troškou medu. Normálně do toho ještě sypu vločky (Automaticky jsem po nich sáhla, naštěstí jsem si to zavčasu uvědomila a nenasypala je tam)
    Salát jsem měla k obědu.. misku plnou lupení, ředkviček a rajčátek.
    K večeři už jen mističku fazolí a trochu brambor..ani jsem to nesnědla.
    Po minulém týdnu, kdy jsem jedla naposledy před 17 hodinou, jsem si na to nějak zvykla a už toho večer moc nesním.
    O víkendu jsme měli oslavičku narozenin u přátel. Naštěstí až v neděli. Chlebíčkům a jednohubkám jsem odolávala celkem snadno, ale navečer přišlo na řadu super překvapení . Tatarák a topinky s česnekem. No neodolala jsem ! Po 22 dnech půstu jsem si dala dvě malé topinky s tou úžasně ochucenou dobrotou a vůbec si to nevyčítala. Jen moje bříško se ještě dva dny ozývalo různým „škrundáním“
    Takže myslím, že půst má význam. Ozdravný, očistný i mentální.
    Jsem moc ráda, že ho Flo vytáhla znovu na světlo a že se do něj zapojilo hodně lidí. Spousta jen tak… sami pro sebe.
    Přeji vám všem výdrž a hodně nových poznatků Krásný zbytek večera.
    S láskou Libuše

    • Marcela flair

      10.3.2016 at 9:03

      Libuško, tvaroh s pokrájenými datlemi a přelitý datlovým sirupem byl nad očekávání dobrý. Vlastně výborný! Nakonec jsem to moc nestíhala (připravovala jsem jídlo i pro děti, abych mohla zmizet), dala si asi tři lžičky před sportem, a dojedla až po návratu domů, a měla jsem z toho vážně dobrý pocit. Přesně to totiž tělo potřebovalo.

      Taky se mi půst líbí. Zjišťuji, že v mém okolí ho prakticky nikdo neřeší a nedodržuje. Sice ho také nedržíme striktně, maso jsem úplně nevynechala (hlavně kvůli dětem), ale snažím se aspoň ty dílčí výzvy zvládat. Pečivo pro mě bylo těžké, týden bez lepku je ještě o úroveň těžší, no uvidím. Psychicky se připravuji na týden bez sladkostí, ale obávám se, že bez cukru bych to dlouho nezvládla. Hlavně si říkám, co vše je vlastně považováno za sladkost… Jen cukrovinky a koláče, nebo třeba i domácí džem? Prostě vše, v čem je přidaný cukr, či jiné sladidlo? Je zajímavé si uvědomit, kolik cukru do sebe denně vlastně dostáváme. I nevědomky. To je pak závislost jak vyšitá.

      Hezký den všem!

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑