Umíte si představit život bez lednice?
Jaké to asi je uchovávat potraviny v horkém létě, aniž by se zkazily? A jaké to je chladit uvařený krém na ledu, protože jiná možnost není? Teda za podmínky, že nějaký led vůbec máte, čili že si ho při jarním tání nachytáte na řece a uložíte do sklepa.
No a pak je tu ještě taková věc jako dlouhodobé uchovávání plodů léta až do zimy.
Poznatek dne:
Když chcete něco uložit na dlouhou dobu, musíte to vyudit, nebo nasolit, nebo zakonzervovat cukrem, nebo opdařit či usušit, nebo naložit do octa či do oleje. Nebo sterilovat. Nebo zmrazit. Možná jsem ještě na něco zapomněla.
Sem tam se hodí vědět, jak uchovávání potravin na delší dobu funguje a co způsobuje, že jídlo vydrží v dobré kondici. Tak si to dnes tak trochu vyzkoušejte.
Úkol na dnešek:
Uložte něco do skla.
Třeba uvařte džem (konzervace odpařením a cukrem). Nebo zavařte kompot či okurky (sterilace a ocet). Nebo si udělejte pesto (olej). Nebo bylinkovou sůl na zimu (sůl). Vy už si určitě poradíte. Je sobota, čas kreativních činností v kuchyni.
23.7.2016 at 0:06
No… na zajtr… na dnes máme naplánovaný obr výlet. Tak som zvedavá, kedy stihnem zatvárať leto do skla. :-D
23.7.2016 at 1:34
Prostě další výzva :-). Chystáme pečení chlebů, oslavu kulatin, výlet do lesa, ale někam ty džemy vmáčknu ; -).
23.7.2016 at 7:08
V ledničce se mi louhuje máta na sirup, už jen uvařit. V 9 odjíždíme na celý víkend pryč, tak rychle na to. Snad se sirup bude počítat:-)
23.7.2016 at 7:09
Jsme pozvaní na svatbu, budu ráda, když udělám bylinkovou sůl …
23.7.2016 at 8:23
Ještě že jsem včera byla v lese na borůvkách :) :) :)
23.7.2016 at 9:07
Tak na marmelády mám maminku a na nakládanou zeleninu zase tchyni :o) Ale mám doma čerstvou meduňku, tak zkusím něco vymyslet.
23.7.2016 at 11:06
Na tenhle ukol jsem se tesila, ovsem zastihl me pod stanem :) Ale nasla jsem tu cukr a matovy caj, tak deti dostanou k svacine presnidavky a jdu michat :)
24.7.2016 at 8:01
Potřebuji zavařit zeleninu, ale musely jsme odjet na narozeniny.
Tak to musela odložit.I