Den 20: Něco nového

Když se chce člověk sem tam zlepšit ve vaření, musí se sem tam uchýlit k surovinám, které ještě nikdy nepoužil.

Poznatek dne:

Rozmanitost vaší kuchyně závisí na tom, jak dobře ovládáte základní kuchařské techniky a jak rozumíte surovinám. Technik je omezené množství, takže se dají zvládnout vcelku rychle, ale surovin je mnohem víc. Proto občas neuškodí seznámit se s nějakou novou potravinou, zjistit si o ní základní poznatky a nenápadně ji vyzkoušet.

Úkol na dnešek:

Použijte do jídla surovinu, kterou jste ještě nikdy nepoužili.

Klidně to může být surovina, kterou už jste někdy někde ochutnali, na tom dnes nezáleží. Ale musít to být surovina, se kterou jste ještě nikdy ve své kuchyni nepracovali.

Pro někoho to můžou být tak obyčejné věci, jako baklažán, patizon, kuskus, bulgur, pohanka, losos, pstruh, játra, jablečný ocet, vepřová panenka, ricotta, mascarpone, pravá mozzarella, pravá feta, olomoucké tvarůžky, červená či žlutá řepa, mangold, ovesné vločky nebo například řapíkový celer.

Někdo bude muset sáhnout po sofistikovanějších surovinách jako červená či indiánská rýže, slávky, slanorožec, koriandrová nať, avokádo, křepelčí vajíčka, chia semínka, limetka nebo třeba krevety. Sami moc dobře víte, kde leží vaše výzva.

Použití této suroviny do jídla znamená, že z ní něco vyrobíte, nikoli, že ji ochutnáte samotnou v té podobě, v jaké si ji přinesete domů z obchodu nebo ze zahrádky. Ricottou třeba můžete naplnit těstoviny. Koriandrovou nať použijete na kari nebo do guacamole. Z kuskusu uvaříte salát. A tak podobně.

Zjistěte si pár základních věcí o této surovině, než se s ní začnete seznamovat osobně. Ať aspoň tušíte, co jí svědčí a čemu se raději vyhnout.

Sušené koření nebo kořenící směsi se dnes jako nová surovina nepočítají. Stejně tak se nepočítají sladká jídla. Uvařte něco k snědku, ne něco na chuť. Může to být teplé i studené.

Jsem moc zvědavá, čím mě překvapíte a na co si troufnete.

Share Button

19 komentáře

  1. Tak už vím, co budu dělat :-)

  2. Spojím ovesné vločky, řapíkatý celer a další zeleninku a vytvořím novou polévku, která v mé kuchyni ještě nebyla.

  3. Skvělá výzva, ráda občas zkouším nové věci a zrovna mám doma nachystanou červenou rýži z Camargue, tak dnes bude mít premiéru.

  4. Děkuji za postrčení. Ze všech stran se na mě valí pojmy bulgur a kuskus, až se dostaly na seznam „někdy zkusit“. Takže to „někdy“ bude dneska :o)

  5. Před nedávnem jsem si ve zdravé výživě koupila Slzovku. Nevím jak se používá, jak chutná, nevím jak ji použít do jídla. Ještě že máme ten internet :)

  6. Ještě jsem nevyzkoušela bulgur, tak ted to zkusím I.

  7. Tý jo, to byla rychlost – chci moc poděkovat za bleskové dodání nové kuchařky! :-) Už ji mám doma a zkoumám ji :-)

  8. Zrovna dnes nejsme doma a mistni obchod nenabidl nic, co bych uz v kuchyni nemela, uvidime jestli najdeme nejaky poklad v prirode :)

    • Tak jsme nasli :) Uz dlouho jsem o nem cetla a mluvila, ale az dnes jsme konecne vyzkouseli „spenat“ z brslice :)

  9. Já vybrala kozí sýr, který jsem zatím plynule nahrazovala – bude slaný koláč :-)

  10. Objevila jsem ve špajzu v krabici „k vyzkoušení“ quinou a amaranth. Tak teď už jen najít nějaký sympatický recept na využití jednoho z toho a večer něco vytvořit :-)

    • Já jsem zvolila tu quinou – mám ji doma už delší dobu, ale ještě jsem se nikdy neodhodlala. A váhám mezi 2 recepty.

    • Z quinoy jsem na doporučení kamarádky zkoušela před časem tuhle polévku: http://www.apetitonline.cz/recepty/4087-husta-zeleninova-polevka-s-quinoou.html
      a byla fakt moc dobrá. Jen s tím tipem jdu už asi s křížkem po funuse… :)

    • Zdeni, díky za tip. Už se dělají placičky, ale někdy polévku vyzkouším. Doma ani na ni nemám všechny ingredience.

    • Zdeňko, díky za tip, teď teprve sedám k počítači, že najdu nějaký recept, ať můžu vařit (celé odpoledne jsem byla s dětmi venku). Recept se mi líbí, pojmu ho jako inspiraci, protože všechny suroviny doma nemám.

  11. Marcela flair

    20.7.2016 at 13:13

    Úkol jsem si přečetla až dopoledne a měla jsem docela „hoňku“ něco vymyslet. Nakonec jsem objevila tři suroviny, které neznám, dvě z toho jsem i sehnala. Stejně ale musím počkat do večera, jestli muž sežene a doveze ještě zbývající ingredience na preferovaný pokrm, takže jdu nastudovat radši i tu náhradní variantu :-).

  12. já jsem teď z trouby vytáhla kynutý koláč se švestkama, a ač jsem to nezamýšlela byla jsem nucena použít do těsta sušené droždí, obě kostičky čerstvého byly chycené plísní….. tak mi nic jiného nezbylo, i když se výzvy neúčastním, neb přes den nemám kvůli dětem čas na pc a témata čtu až už je skoro tma a jdu spát, tak by mě zajímalo, jestli se počítá i to sušené droždí….. aha tak stejně nic, sladké se nepočítá….. :-)

  13. Hlásím, že jsem sice nevařila, ale udělala salát s rýžovým octem. Sice jsem ho měla už nějakou dobu doma, ale zatím nenašla odvahu ho použít. Dík za pošťouchnutí.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑