Máte svůj oblíbený recept na vánočku? Prima. Tak co kdybyste si ji dnes cvičně upekli?
Nemáte svůj vyzkoušený recept na vánočku? No vida. Co kdybyste ho dnes konečně našli?
Jak vidíte, je úplně jedno, jak na tom jste. Pokud soutěžíte, vánočce se dnes nevyhnete.
Loni tento úkol začal protesty soutěžících, protože na vánočku je třeba mít spoustu času, sil a vhodnou náladu. Skončil vřelými pochvalami, že to vlastně byl skvělý nápad a že se svátků zase bojíte o trochu méně. Věřím, že mne tedy pochopíte, jak důležitá věc taková cvičná vánočka opravdu je.
Úkol je tedy jasný, ale pro jistotu ještě jednou.
Upečte cvičnou vánočku.
Přece své štěstí nenecháte až na 23. prosince? Co když pak něco nebude fungovat?
Pro ty, kdo teprve svůj oblíbený recept hledají, tu mám opět trochu inspirace:
- Můj článek na téma jak se peče a jak se plete vánočka,
- Vánočka podle Apetitu
- Vánočkový věnec z Apetitu
- Nákyp z vánočky podle Apetitu nebo opečená vánočka (kdyby to s tou vánočkou třeba nějak nedopadlo)
Aby se cvičná vánočka počítala jako splněný úkol do celkové výzvy, můžete ji upéct dnes i zítra, na splnění bez postihu a bez využití žolíka tedy máte dva dny. Pátek i sobotu.
Co můžete dnes vyhrát?
Takové parádní dílo si zaslouží parádní odměnu, takže dnes hrajeme o kuchařku, která obsahuje poněkud jednodušší recepty než na vánočku :-) Slané pečení z edice Apetit vyhraje jeden z vás, kdo ještě dnes zveřejní fotku z tohoto úkolu na Instagramu a přidá k ní hashtag #casopisapetit.
16.12.2016 at 0:04
A já douala, že letos nebude. Pekla jsem ji jen jednou v životě, to je tedy výzva!
16.12.2016 at 0:04
A já furt čekám, kdy tenhle úkol přijde :-)). Tak tedy dnes. Snad se mi to podaří vmáčknout do denního programu. Poslední dobou ho dost narušují zdravotní komplikace :-(
16.12.2016 at 0:08
Já nepeču vánočku, ale chci letos poprvé vyzkoušet vánoční štolu ze špaldové mouky, tak že bych si udělala generálku. Bude se počítat i štola?
16.12.2016 at 13:02
Nee, zadání je jednoznačné. Štolu klidně upeč, ale splnění úkolu to není.
16.12.2016 at 0:08
No, tak to mi tedy vyrazilo dech. Nečekala jsem to. Ohlasy z minulého roku chápu… Tak to se jdu na to tedy řádně prospat..
16.12.2016 at 0:25
No, tak trochu jsem to čekala :-). A vlastně i doufala. Protože se na vánočku už těšíme! Tak snad se povede. Přeji všem, ať těsto pěkně kyne a prameny poslouchají :-). M.
16.12.2016 at 0:44
Uaa tak to je velky mazec! Zitra (dnes) se chystam za kamaradkou,ze budeme „sharovat“ vajicka – ona bilky na kokosky a ja zloutky na zloutkove cukrovi.Nic vic v planu nebylo.
Haha, kdybyste me ted videli! Po precteni tohoto ukolu s otevrenou pusou jsem zacala pobihat po kuchyni jako motorova mys a odvazovat jednotlive suroviny do kelimku,beru to vse s sebou na navstevu,tak drzte palce,bude to teda kovbojka.
Ja vubec nemela v planu vanocku pect,moje mamka dela totiz nejlepsi na svete a priveze nam… Inu,kdyz uz jsem se ale do te Vyzvy dala,jdu na to :-)
A to jsem si dnes v duchu nadavala, ze si s tou stolou na sebe pletu pekny bic.V pondeli jsem zacala pripravovat kuru na kandovani,matlat domaci marcipan,jak blazen beham po cele praze a shanim „korintky“ (mimochodem, nevedou,snad nikde) a dnes jsem vse dotahla, ze se na ni vrhnu v sobotu po patecnim „odpocinku“. No,takze vanocka (v zivote jsem ani jedno z toho nedelala) bude rozehrivacka :-D Uf uf.. jeste ze muj muz uz spi,jinak by me uz asi s celou moji adventni vyzvou zabil… :-)))
16.12.2016 at 2:33
Ahoj Danko.
Přeji, ať se vánočková premiéra vydaří k vaší spokojenosti.
Je to těžké- začínat, když máte každým rokem od maminky “ tu nejlepší vánočku na světě “ ale za vyzkoušení to fakt stojí.
Na vánočku platí mnoho fíglů a odzkoušených rad. Načtené ale nestačí. Je prostě nutné si to hezky osahat. Od zadělání těsta, přes kynutí, svalování, pletení, pečení, nadšení a zjištění, že je to vlastně paráda… i když to na začátku vypadá jako veliká věda. Netřeba se děsit a vzdávat předem.
Navíc na to nebudete sama. Kamarádka podpoří a užijete si to. Dejte vědět, jak pečení dopadlo. Zajímá mě to.
Živě si totiž pamatuji tu svoji úplně první samostatně motanou a pečenou vánočku. Bylo to v dobách dávno minulých, kdy se nám o google vyhledávači ani nesnilo a kuchařských knih bylo pomálu.
Od té doby uplynulo velmi mnoho let a velmi mnoho pokusů.
Podle mých zkušeností je opravdu nejchutnější vánočka právě ta z generálky na pečení. Z domova jsem to neznala, až když jsem se vdala. Manželova babička pekla před svátky takzvaně na zkoušku hned tři vánočky.
Dělala to tak celá léta. Stále stejný recept, naprosto stejné těsto (jako o Vánocích), stejný postup, ale ta zkoušková je vždycky nějak lepší.
Já svou generálku pekla ve středu večer. Moc se povedla, dnes ráno jsem ji snídala… no mohla jsem počkat. Inu co… ráno zadělám novou várku. A když nějaká zbude, udělám z ní žemlovku.
Líba
16.12.2016 at 8:27
V klidu… Ze mě si manžel taky dělá srandu.:-) :-) :-)
16.12.2016 at 10:23
Danko, protože toho mám také hodně, výzvu jsem si přečetla až po návratu z nákupu a nemám droždí, ale naopak mi zbývá tvaroh, pustila jsem se do tvarohové vánočky. Klasickou mám nacvičenou, určitě se za týden povede. Tvarohová je časově o dost úspornější :) tak můžeš zkusit tu.
16.12.2016 at 1:03
Mohlo by se počítat třeba i panettone? Už nějakou dobu přemýšlím, že bych ho zkusila. Vánočku u nás dělá maminka, a tu netrumfnu ani náhodou, ale tohle by se mohlo hodit, ne?
16.12.2016 at 12:59
Zadání zní myslím jasně, Betty. Ale chápu, že to je opravdu výzva. Ostatně je to smysl téhle předvánoční bojovky.
16.12.2016 at 2:43
A ještě poznámka : „korintky“ se dají sehnat většinou v prodejnách se zdravou výživou typu Natural, Bio a pod. Většinou jsou to 100 g balíčky s cenou kolem 30 Kč. Ve velkých potravních řetězcích jsem na ně nikdy nenarazila, ale doba se mění a co platilo ještě loni , letos tak být neusí.
16.12.2016 at 9:31
Dekuji za ta krasna slova! :-) My tu v okoli zadny velky supermarket nemame,ja prave obihala vsechny Countrylife,Sklizena,DMka.. a nic :-( zkusila jsem Billu a tam take bez uspechu..
16.12.2016 at 15:36
Pak už nezbývá nic jiného, než použít běžné rozinky. Spařit je v hrnku vroucí vodou a nechat chvilku odstát. Slít vodu. Rozinky ochutnat -povinně alespoň 3. Pokud v nich nebudou pecičky, tak máte vyhráno. Výsledná chuť je skoro stejná. Líba
16.12.2016 at 4:12
Dobrý důvod zkusit recept od Flo…
Svoji vánočku mám léty celkem nacvičenou, den před Štědrým dnem peču vždycky alespoň tři pro celou rodinu…a v tu chvíli na nějaké zkoušení nemám odvahu.Takže jdu do toho.
Hned ráno nalistuju v kuchařce a zkusím :-)
16.12.2016 at 5:46
No to je super. Jsem přemýšlela co budu péct aby jsme měli na víkendovou snídani.
No mě se zdála vánočka taky těžká, než jsem ji asi před 4 lety vyzkoušela. Není. Jen chvíli trvá než vykyne (je alespoň čas na kávičku) a pak už je to rychlovka. Nebojte se vánočky, stojí za to, je to mňamka.
Už se mi sbíhají sliny :-)
16.12.2016 at 6:02
Ha…tak mám první problém…a to dvě Vánoční kuchařky od Flo a v obou recept na vánočku. :-D V jednom má ale polohrubou mouku a ve druhé, novější hladkou…
Flo, poradíš? Jinak asi použiju tu hladkou, když je v „novější“ kuchařce…
Tak ať všem těsto krásně kyne a dílo se daří :-)
Krásný pátek vám všem…
16.12.2016 at 13:01
Můžeš použít obě, můžeš je namíchat. Polohrubá je takový víc tradičnější recept, s hladkou se o něco líp pracuje a snáz kyne.
16.12.2016 at 15:01
Děkuju…mám zaděláno :-) Z hladké :-) Těsto bylo fakt jak „dětská prdýlka“ :-D
16.12.2016 at 6:49
Jééžiš, tak úkol dnes nif mof. U nás se vánočka nepeče, nejí, nekupuje. Na snídaně přes svátky jedině slané (např. já snídám 25.12. bramborový salát :-)). Sladká vánočka, kakao a ještě neustálá nálož cukroví, to by mě zabilo. A fakt jsem ji pekla, jednou, podle KPD. Jako dobrá, ale…. no. Podle mě nestojí za tu námahu.
16.12.2016 at 21:05
No dobře, už čekám na vykynutí. to je teda fakt výzva. Ještě že je to jen jednou za rok. :-)
16.12.2016 at 7:56
Mám právě na dnešek vánočku slíbenou od sestřenky, tak se těším. Sama ji moc nepeču, ale určitě vyzkouším. Krásný pátek všem a ať se dílo podaří.
16.12.2016 at 8:00
>.< Bojim bojim
16.12.2016 at 15:03
Nynko…jsestli máš Vánoční kuchařku, zvládneš to…je to tam naprosto dokonale popsáno…krok za krokem :-)
Držím pěstičky a myslím na tebe…ať se daří :-)
16.12.2016 at 18:07
Pro Nynku.
Není se čeho bát. Těsto je krásně hladké a zaplétání copů umí každá malá holka… a kdyby Ti náhodou v tomhle směru chyběly zkušenosti, máš všechno jasně a názorně vysvětleno a ukázáno na videu od Flo. Tak ať se Ti to podaří. Líba
17.12.2016 at 14:54
Dekuju vam za podporu. Dokazala jsem to. Nakonci jsem byla uplne dojata. https://www.instagram.com/p/BOHuBZGgpu3/
16.12.2016 at 8:30
Zítra má syn svátek. Že by místo dortu dostal vánočku? To asi ne. Takže budu muset zvládnout obojí. A kromě toho ještě vánoční večírek z práce. Asi se bude muset den nějak nafouknout.
16.12.2016 at 9:06
Tak nevím, jestli se víc bojím pohovoru za hodinu nebo velkého nákupu (s vánočkou se nepočítalo) a následného prvního pokusu vánočky…
Každopádně chlap říkal, že mám vyřídit, že ho už moje výzva přestává bavit, když jsem mu špitla do ucha dnešní úkol :-D
Krásný pátek všem!
16.12.2016 at 15:03
:-D
16.12.2016 at 20:35
Jedním dechem jsem ho totiž požádala o pomoc při zpracovávání těsta… Všechno udělám, ale hníst těsto, to mi nejde :-(
16.12.2016 at 10:35
Na letošek jsem měla založený nový recept, takže jsem zkoušku zařadila už v neděli. Výsledek mě nadchnul chuťově, ale nějak jsem úplně nevychytala tu pečící část, takže další zkouška se určitě hodí. To zas budou nervy :-D
16.12.2016 at 12:24
Dnes jsem si cvičnou vánočku sama plánovala, tak to mám obrovskou radost, že je i ve výzvě!
16.12.2016 at 13:21
No tak jo, tak jsem se pochlapila a místo špaldové štoly upekla špaldové vánočky :) Musela jsem udělat minivánočky, protože moje trouba-netrouba velkou nebere (aka vršek připálí a vánočku nepropeče). Teď jsem jenom zvědavá, kdo to sní, protože od zítřka držíme půst (= bez masa, sladkostí a dalších příjemností). https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1295975663777730&set=a.574220782619892.1073741826.100000959254601&type=3&theater
16.12.2016 at 17:32
Moc krásné jsou!!!
16.12.2016 at 13:36
pro mě byl dnes nejvetsi vyzvou nakup surovin, vanocka totiz na mych seznamech nebyla a jit do obchodu takhle koncem tydne se mi fakt nechtelo. ale uz je kraska zapletena a ceka na upeceni, jsem zvedava, je to moje premiera.
16.12.2016 at 23:00
upeceno jak na obrazku, rozkrojeno, zklamano, ze polosyrovo, strceno opet do plynove trouby, dopeceno, ochutnano muzem, pochvaleno a takrka snedeno. tak jsem trochu rozpolcena, ale ted me naepada, ze to bylo zkusebni a ze si asi precejen za tyden jeste jednu strihnu, kdyz uz zhruba vim, jak na tu udesnou plynovou troubu
16.12.2016 at 13:52
Tož to som zvedavá, ako dopadne naša vianočka. Máme len celozrnnú múku a do obchodu sa kvôli múke ozaj s deťmi nechystám. :D :D :D Budem rada, keď budem môcť tú vianočku vôbec upiecť.
16.12.2016 at 13:57
No ale keď môže byť aj polohrubá, tak to nejako namiešam. Som zvedavá na výtvor. Keď som mužovi nie nadšene ráno povedala, že mám upiecť vianočku, tak povedal: no supeeer! Tak snáď sa vydarí, keď sa tak tešil. :D
16.12.2016 at 22:12
Trhá sa, trhá! A to sa ešte nepiekla.
16.12.2016 at 19:35
Fuuha, davate mi zabrat :) Posledne dve ulohy budu so zolikom, uz som to aj chcela vzdat a do toho vsetkeho vianocka. Robila som ju len raz a dopadlo to hrozne. Ale vyzvu prijimam, vianocka uz kysne. Vas recept a popis je uplne fantasticky, aj pre nas zaciatocnikov
16.12.2016 at 20:34
Před chvilkou jsem se vrátila domů, musela jsem napracovávat. Nákupu jsem se bála oprávněně, šla jsem jen pro mandle, kandované ovoce, droždí, pečivo a zubní pastu a strávila tam hodinu :-/ Můžu zadělat těsto teď, aby přes noc pracovalo, nebo raději až zítra? Poradíte prosím?
16.12.2016 at 22:18
Jani, četla jsem tvůj dotaz až teď, takže rada přichází asi pozdě… ale přece. Třeba se Ti bude hodit na příště.
Také jsem to kdysi dávno nevěděla, ale měli jsme doma kouzelnou babičku (už jsem tu o ní mnohokrát psala )- manželovu babičku, co milovala pečení a stále něco chystala. Mnoho jsem se toho od ní naučila. Moje zkušenost je taková, že těsto na vánočky (stejně tak i na mazance ) můžeš klidně zadělat večer, překrýt utěrkou a nechat kynout v chladu do rána – Tedy odpověď je ano, lze je péct až druhý den.
16.12.2016 at 22:22
Pokud myslíte kynuté těsto, tak to se nesmí nechat překynout, většinou mu hodinka stačí (pokud je v teple). Myslím, že po celé noci kynutí už by se s ním moc dobře nepracovalo.
16.12.2016 at 22:24
Tak jsem se sešla v odpovědi s Libuší, akorát každá z nás odpověděla jinak:) Nejspíš budou naše těsta trochu jiná, já mám zkušenost takovou, že s překynutým se mi to dělá špatně, což nevylučuje možnost, že za použití jiného receptu to půjde.
17.12.2016 at 11:30
Jednak jsem se bála, že by mi těsto šlo naproti a jednak jsem už vůbec neměla sílu, padla jsem brzy do postele a vzbudil mě králík až před hodinou, ale snad je deficit už dohnaný…
Jdu se pustit do tohoto receptu – https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept/
19.12.2016 at 10:12
Vzkaz pro Zdeňku :
V komentáři uvádím že těsto nechávám kynout v chladnu.
Je v něm hodně tuku a tak mu kynutí jde pomaleji a do rána nepřekyne.
Ano, v teple na kuchyňské lince by to určitě nebylo to pravé.
Příště si musím dát pozor a nějak ještě důležité informace zvýraznit.
Tak jen doufám, že jsem někomu nezpůsobila katastrofu v kuchyni. Libuše
16.12.2016 at 23:58
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat,jakou mouku,myslím značku na vánočku použít?Vánočku jsem dnes zkoušela,těsto se mi moc nepovedlo tak přemýšlím čím by to mohlo být?Kvásek vyskočil krásně,všechny ingredience jsem dala přesně,ale těsto bylo hodně drobivé,musela jsem přidávat dost mléka,ale stejně si těsto dělalo co chtělo.
18.12.2016 at 9:42
Aleno, těsto se může trhat z mnoha důvodů, jednak může být špatný recept s nesprávnými poměry, dále může být na vině záměna celozrnné mouky za hladkou, a nakonec mohlo chybět i pořádné, aspoň desetiminutové prohnětení těsta. Ani obyčejné hladké mouky nedělají při pečení vánočky problém, takže ve značce mouky bych chybu hledala až v úplně poslední řadě.
17.12.2016 at 0:18
Vánočku jsem ještě nepekla. V pátek jsem ji nestihla, ale v sobotu vyzkouším.I.
17.12.2016 at 16:11
Dneska jsem upekla chuťově nejlepší vánočku. Vizuelně nejhorší. No, je to lepší, než kdyby to bylo naopak. Snad za týden bude vypadat trochu líp.
17.12.2016 at 19:52
Tak na celém vánočkovém úkolu pro mě bylo nejhorší pletení. Sjela jsem desítky videí a fotek, ale pochopila až díky tomuto odkazu http://www.pekarnomanie.cz/vanocka-ze-6-pramenu/
Nechtěla jsem totiž tu „slepovanou“, bála jsem se, že by mi sjela…
https://www.facebook.com/PlnimVelkouAdventniVyzvu2016/posts/1216566781784408
17.12.2016 at 23:56
Tak jsem to taky stihla a myslím, že na poprvé dobrý :-)
Flo, moc díky za super návod a pletací video ;-)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211736378871902&substory_index=1&id=1441197451
18.12.2016 at 0:03
Tak technika zklamala a vložila jsem jiné foto. Zkusím tedy znovu..
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10211738009112657&id=1441197451&set=a.10211495208522794.1073741873.1441197451&source=43