Den 16: Průvan v koření

Aby vám tento týden nechyběl uklízecí úkol, zde je jeden velmi snadný. A sebezpytující.

Poznatek dne:

Každé jídlo je jen tak dobré, jak dobrá je jeho nejhorší součást.

Často se dbá na kvalitu surovin, na jejich původ, udržitelné způsoby pěstování plodin a chovu zvířat, na množství lepku, na éčka, přídavné látky, barviva a aromata, ale málokdy se člověk taky zamyslí nad kořením.

I koření má své stupně kvality, existuje velmi dobré koření, dobré koření, ale taky podřadné koření a případně i kořenící směsi, které ze všeho nejvíc maskují chuť použitých surovin, namísto aby je nechaly vyniknout. Nejedná se jen o vegetu a grilovací koření, ale taky různé marinády na maso, směsi s názvy jako pečené brambory, pečené kuře a spol.

Ze všeho nejvíc se na kvalitě koření projeví nejen původ, ale taky stáří a případně datum rozemletí. Pokud chcete svoji kuchyni posunout dopředu, pořiďte si levný hmoždíř a každé koření rozdrťte až těsně před použitím. Tím znásobíte účinek koření jako mávnutím kouzelného proutku.

Úkol na dnešek:

Udělejte si pořádek v koření, které máte doma.

Nejdřív dejte na jednu hromadu vše, co máte různě poschovávané v kuchyni. Něco může být na lince, něco na poličce s kořením, něco ve spíži, něco vystavené na okně, aby se to třeba dosušilo. Takže to všechno vemte a narovnejte si to před sebe.

Poté vezměte jednu věc za druhou, zkontrolujte datum spotřeby, zbavte se prošlých věcí. Vyhoďte duplicity, odstraňte směsi, které nebudete nikdy používat. Je jedno, jak jste k nim přišli. Sentiment stranou, ten jídlu moc chuti nedá.

A pokud se můžu přimlouvat, udělejte ještě něco navíc a projděte si složení těch koření, které se skládají z více přísad. Pokud v seznamu složek najdete něco, co mít ve svém jídle nechcete, zbavte se toho. Vařit se dá i bez chemie. Jen to stojí o pár minut víc času nebo o pár vteřin víc přemýšlení.

Share Button

15 komentáře

  1. Flo, já pořádek v koření mám, ale nejsem doma! A tentokrát není prodloužená doba plnění jako u dřezu nebo u skříněk…stačili by do zítřka! Holt musím počkat na žolíka.

  2. Zdravím všechny zúčastněné. Tak tahle revize mi teda zabere dost času. Kupované koření mám převážně jednodruhové. Ale zato ho mám opravdu hoooodně.
    Miluji bylinky. Sbírám si je sama. Spoustu si jich také pěstuji a nejraději používám čerstvé. Z těch sušených si pak míchám vlastní, osvědčené, kořenící směsi. Používám je dle chuti a nálady. Naštěstí si je vždy značím datem pořízení i předpokládané spotřeby. (Je to takový myslím hodně dobrý zvyk z práce přenesený do soukromí) Libuše

    • Jé, jaké směsi?

    • Libuško, máš můj velký obdiv. Bylinky miluju, ale nemám možnost sušit si je, máme dost vlhký byt. Ale po letošní dovolené u krajanů v rumunském Banátu mám zásobu bylinek a směsí přímo od nich, z čisté přírody od Dunaje. Nejbližší větší město skoro 40 km, a na tu vůni lípy nikdy nezapomenu…Tak je teď opatruju jak oko v hlavě…a do koření se dnes taky pustím.. :-)

  3. Libuše L.

    16.7.2016 at 0:28

    S velkou úlevou jsem před rokem tady na chalupě vyhodila vsechny směsi grilovacích, ďábelských a podobnych kořeni a mastolila nezpodmínečnou vládu jednotlivych druhů. Ale to neznamená, že není co zlepšovat. Ráno uvidime.

    • Já pár směsí mám, ale buď jsou to směsi klasické (indické kari, garam masala) anebo oblíbené směsi jen koření bez glutamanu (např. ratatouille od Antonína, bylinky do polévky od Grešíka). Dělala jsem pořádek asi před měsícem, mám přehled. Jinak trvanlivost řeším způsobem – ztrácí barvu/vůni/chuť? Pryč s ním. Datum neřeším.

  4. Tohle je úkol, který jsem potřebovala, jdu na to :) A nezapomeň, Flo, zaúkolovat nás, abychom si uklidili také špajzku :) :) :)

    • Tak jsem uklidila i tu špajzku a …. našla jsem prošlé výrobky. Takže to nebylo zbytečné. Zároveň jsem si poznamenala ty ohrožené zárukou, které mám v plánu dřív spotřebovat.

  5. Toto ráda splním. Mám prošlé koření všelijak na hromadě,
    tak si to dám do pořádku. Díky žes upozornila.
    Už několik týdnů jsem do toho chtěla pustit a potřebovala jsem žduchnout.I.

  6. Čistku jsem dělala nedávno, ale třeba se ještě něco najde :-)

  7. Směsi koření už nepoužívám dávno. Mám své bylinky, teď čerstvé a na zimu si je suším. Když použiju svůj rozmarýn, mátu, meduňku, bazalku nebo tymián ze záhonu, to je vůně a teď, když je suším, voní celá kuchyň – vlastně celý byt. S vegetou jsem taky skončila. Veškerou zeleninu a zelené natě pomelu, přidám česnek, zakonzervuju solí a používám místo ní. Musím dávat jen pozor při vaření a solit jen nepatrně. Domácí vegeta mi jídlo dochutí.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑