Den 15: První čtvrtina

Víte to, že už máme za sebou čtvrtinu všech úkolů Velké prázdninové výzvy?

Tak to pojďme společně oslavit něčím extra jednoduchým.

Poznatek dne:

Člověk jí i očima.

Prostě je důležité, aby jídlo na talíři vypadalo svůdně, i kdyby bylo ze zcela jednoduchých surovin.

Jedno z pravidel, jak udělat talíř pěkný, je použít lichý počet součástí jídla, nejčastěji tři. Tak třeba maso, příloha a zelenina. Nebo knedlo, vepřo a zelo. Nebo pečeně, omáčka a knedlík. Nebo rajčata, mozzarella a bazalka.

Pokud se chcete o úpravě jídla na talíři dozvědět mnohem víc, mám pro vás jeden můj starší článek na téma foodstyling.

Úkol na dnešek:

Připravte jídlo, sladké nebo slané, které má zcela jednoznačně lichý počet hlavních součástí na talíři.

Jedna součást nestačí. Ať jsou to tři, pět, sedm, devět… a to vlastně bohatě stačí, dál není potřeba počítat.

Share Button

26 komentáře

  1. Marcela flair

    15.7.2016 at 0:09

    No, to je pěkně široké pole působnosti… jsem zvědavá na foodstyling ostatních :-). Pěkný pátek všem!!!

  2. V hlavě mám 2 nápady k realizaci, uvidíme, který zvítězí :-)

  3. V jednoduchosti je síla.

  4. Kafe, houska a jogurt se asi nepočítá, co? :o) Foodstyling nikdy nebyl mou silnou stránkou, musím to promyslet…

  5. No to je paráda, asi tak před hodinou jsem dovařila naše oblíbené letní jídlo a teď čekám až to vychladne, protože teplé to není tak dobré. Našla jsem chviličku na to abych se podívala jaký je dnešní úkol a vidím že je přesně to co je třeba… Mám oběd ze tří věcí

    • Zdravím Ivo, máte moc hezký talíř, oku lahodící, pěkně barevný – ALE…..
      asi máte čtyři součásti na talíři, ne tři (ještě citron).

    • Nemyslela jsem to špatně … tak možná máte pravdu, já ten článek zas až tak nestudovala :)
      Já totiž beru vše doslova a když se řekne tři :) :) tak jsem jen chtěla poradit. Článek od FLo přečtu ještě jednou.

    • Pokud by se pocital citron, mela by se asi pocitat i pazitka a pak by tam tech surovin bylo pet, ne? :)

  6. No a já jdu dělat večeři: brambory, falafel a ????? něco k tomu jako přílohu musím vymyslet.

    • Citron není pro mě hlavní součást jídla.
      3 části = ryba + barambory + zelenina (rajčata). Citron je vrámci foofstylingu ten lesk.
      Uvidíme, co na to Flo.

    • Zlati, v pohodě. :-) Uvidíme, jak to Flo zhodnotí :-)
      A doufám, že se budou počítat buď jen 3 části nebo těch 5 (jak píše Petra) :-)
      Tu pažitku taky nepočítám jako hlavní součást.

  7. Tak doufám, že mé řešení bude uznatelné. Pustila jsem se do lívanců. Chtěla jsem je dělat s tvarohovou a ovocnou omáčkou. Pak jsem si říkala, že dozdobím meduňkou. Ale najednoujsem znejistila, jestli to není 4 část? No a tak jsem přidala ještě nektarinku. a teď si nejsem jistá jestli mám zas 4 nebo 5 součástí… Na druhou stranu jsem to ovocnou omáčkou jen tak zastříkla. Takže teď by se dalo počítat 3(lívance, tvarohová, nektarinka) a nebo 5 (+meduňka a ovocná). Co myslíte?
    https://plus.google.com/115560656958291374583/posts?hl=cs

    • Vypadá to krásně, ta nektarinka je super!

    • Zuzko, tak to je luxusní večeře. Opravdu, ta nektarinka vypadá jak z Alcronu :) A to jemné zdobení !!!!! Fakt super.

    • Díky za milá slova. Až se červenám. No každopádně v Alcronu by Vám výtvor donesli do 15ti minut a to včetně přípravy čerstvých lívanečků. Zatímco já servírovala na 2x – poprvé se i to jaksi nepovedlo. A to nemluvě o tom , že lívanečky stihly vychladnout :D. Ještěže manželovi a klukům jsem se s tím tolik nepiplala a dala jim na stůl mezitím, co jsem dokončila ten na focení:)

  8. Těšila jsem se na nějaký pěkný páteční „uklízecí“ úkol a ono nic:) Nakonec byl tedy sladký „trojitý“ dezert: https://plus.google.com/u/0/100578513058920176536/posts/C9w3H75zTbT

    • Zdeňko … tak to nemá chybu. To je nádherný dezertík, který lahodí oku a věřím, že moc chutnal.

    • Děkuji,
      byla to opravdu dobrá kombinace – sladký pudink, hořká čokoláda a lehce kyselé meruňky ve sladkém karamelu, pěkně se to doplňovalo a přitom to bylo velmi jednoduché. Jen mě mrzelo, že nemám nějaké sofistikovanější formičky na pudink, ale aspoň je to námět na dárek k narozeninám:)

    • Zdeni, to se Ti opravdu moc povedlo. Ani nad tou formičkou bych se nějak nepozastavovala, kdybys na ni neupozornila. A přestože je dezert už na první pohled „jedlý“, po přečtení, že meruňky jsou karamelizované, je chuť ještě větší. No možná někdy taky zkusím:)
      Jako tu nektarinku jsem kdesi viděla myslím jablko. Vzpomněla jsem si na to při servírování. Byl to můj první pokus, ale ne můj nápad (Díky za něj :)). Musím říct, že to opravdu dodá šmrnc a přitom je to celkem jednoduchý trik:)

  9. Nekdy mam dojem, ze cim snadnejsi ukol, tim dele mi zabere :)
    https://www.instagram.com/p/BH4O23iBWvY/

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑