Hodně jídel vzbuzuje národní hrdost.
Tak třeba svíčková. Nebo kulajda. Nebo knedlo vepřo zelo.
Poznatek dne:
Spíš než jednotlivými recepty je každá národní kuchyně utvářená tím, jaké suroviny jsou jí vlastní, které plodiny a která masa se v daném místě vyskytují, jaké převládá počasí.
Pro země na pomezí různých podmínek se dá najít několik různých kulinárních oblastí, u nás je například dobře známo, že česká kuchyně se liší od moravské a že místy se pije spíš víno a jinde zase pivo.
Úkol na dnešek:
Nebojte se, nechci po vás ani svíčkovou, ani slezský bigos. Byla bych ráda, kdybyste se dnes zamysleli nad krajem, odkud pocházíte nebo kde zrovna jste.
Jaká je pro tohle místo typická plodina či surovina, která se může objevit na talíři? Brambory z Vysočiny? Řepa či pšenice z Polabí? Cibule z Litoměřic? Pohanka z Valašska?
Použijte tuhle surovinu do dnešního jídla.
14.7.2016 at 0:08
No, to tak to není snadný úkol… Bydlím v zelinářské oblasti, tak by to mohla být ta, ale zkusím vypátrat, jestli je tu nějaká opravdu typická plodina.
14.7.2016 at 0:09
Myslela jsem jakákoli zelenina – už je pozdě :-p.
14.7.2016 at 22:34
Tak jsem upekla chleba se semínky a k němu udělala mrkvovo-celerový salát. Dobré to bylo :-) https://www.instagram.com/p/BH2heAMAotI/
14.7.2016 at 0:09
Budu muset popřemýšlet :-) Něco je jasné, ale třeba narazím na něco dalšího, co by mě nenapadlo.
14.7.2016 at 0:09
Jé, Flo, díky, to se hodí. Už několik dní jsme neměli brambory, tak je čas abych vykopala trošku těch prvních raných z naší zahrádky (snad tam nějaké budou). A jsme z Vysočiny, samozřejmě:) A ačkoliv poslední 2 roky jsou na brambory chudší, manželovi rodiče je pěstují na poli a tak je vozíme i k našim na sever Moravy, kde je jich nedostatek:)
14.7.2016 at 20:59
https://plus.google.com/115560656958291374583/posts/efbESFmVbZP?hl=cs&pid=6307250288698194194&oid=115560656958291374583
14.7.2016 at 22:35
Moc pěkná prezentace a splnění dnešní výzvy :-)
15.7.2016 at 9:57
Díky, Marcelo,
Vaše prezentace byla taky moc pěkná – oproti mé opravdu profesionální.
No co se týče focení a foodstylingu musím ještě trošku na sobě zapracovat… s dnešním úkolem si zabojuji…
14.7.2016 at 5:38
Tak to je jasné…budou brambory…zdravíme z Vysočiny
14.7.2016 at 7:06
Polabí v Pardubickém kraji – pěstování pšenice a cukrové řepy (a kukuřice na zrno, kterou nemám ráda). Že bych upekla něco sladkého :o) ? (Těsto na perníky se musí odležet, to nedám…)
14.7.2016 at 7:50
Bude litý perník s červenou řepou, dokonce mám mouku z mlýnů jen 25 km od bydliště :o)
14.7.2016 at 8:43
Kulajda a brambory, rychlovka a chutné jídlo. Těším se.
14.7.2016 at 9:07
No, tak to jsem zvědavá, co vymyslím. U nás v Jizerkách rostou jen stromy…
14.7.2016 at 9:51
Tak to řeším úplně stejný problém :o) Na zeměpis jsem byla vždycky levá. Ale houby rostou, i když nevím, jestli je to pro Jizerky dostatečně typické, ty rostou asi všude. To opravdu není tak triviální úkol, jak na první pohled vypadá :o)
14.7.2016 at 9:53
Dočetla jsem se, že z rostlinné výroby jsou to především obiloviny (třeba v Orličkách jsou tradiční jáhly, co u vás?), ovšem orná půda tvoří jen 5 % zemědělské půdy na okrajích Jizerek, většinou je to travní porost, takže zemědělství představuje pastevní chov skotu a v poslední době i ovcí. Co takhle hovězí?
14.7.2016 at 9:54
Na houbách?
14.7.2016 at 10:53
Ještě mě napadl tvaroh nebo lokální čerstvý sýr. Anebo kyselo, to bych si hned dala.
14.7.2016 at 15:49
Jo, sýr mě napadl taky, nedaleko je úspěšná kozí farma, ale to mi zase nepřijde tradiční. Houby mi taky probleskly, a pak ještě borůvky, těch bývá v lesích taky plno, a všechny lidové turistické cíle mají v nabídce knedlíky nebo koláče. Asi to dneska bude zase nasladko. Naštěstí jsem si borůvky nevystřílela už včera :-) Každopádně děkuju za všechny nápady.
14.7.2016 at 20:17
Tak jsem vygooglila, že Jizerskohorské jídlo je docela pecka. Jak z mála udělat hodně. Tohle je zajímavý odkaz, nedejte se zmást názvem Krkonoše v odkazu ;o): http://krkonose.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=10811&Itemid=34
U mně to nakonec bude kyselo.
14.7.2016 at 10:53
Mezi nejznamnejsi surovinu v Olomouckem kraji patri Olomoucke tvaruzky, ty ale nemam po ruce, takze mi zbyvaji na vyber brambory, oves a nebo repa.
14.7.2016 at 11:18
Hm, my jsme teď na chalupě nedaleko Adršpachu. Je tu hodně pastvin s krávami a ovcemi, tak mě napadá třeba mléko (i s ohledem na tenčící se stav zásob a nedostupnost obchodu). Asi bude odpoledne ke svačině pudink :-).
14.7.2016 at 16:19
Tak, splněno – nakonec jsem se rozhodla pro víno a meruňky.
https://ivka-iva.signaly.cz/1607/ukol-14-den-mistni-suroviny
14.7.2016 at 19:24
Vzhledem k tomu, že jsem se teď vrátila z práce (zácpa u cukráku, takže jsme z Radotína objížděli přes Řevnice a Hostomice … to byla cesta!!), a teď jsem se teprv dozvěděla úkol, tak nevbím nevím jestli něco vymyslím. Za hoďku a půl jdu do lesního divadla. Copak je typické pro příbramsko??? Nevím!
14.7.2016 at 19:37
Nenapadlo me nic blizsiho nez Sedlcansky hermelin :)
15.7.2016 at 23:10
Koukam, ze vyhralo konopi :) V Bohutine melou i konopnou mouku ;)
14.7.2016 at 21:01
Pocházím z Valašska a protože na velké vaření dnes nebyl čas, vyhrála to nakonec pohanková pomazánka podle Valašské kuchařky, kterou jsem kdysi dostala k Vánocům.
https://plus.google.com/u/0/100578513058920176536/posts/5wBNPpmen2L
14.7.2016 at 22:16
Flo, jsi tu? Mám dotaz… pouzila jsem mistni oblibenou surovinu (alkohol, jsem ze slezska, tvrdy kraj) a vyrobila varzonku, smes alkoholu, vody, medu a koreni. Ovsem je to piti, neni to na taliri. Pocita se?
14.7.2016 at 23:04
U nás to dnes vyhrala tekvica. Myslím, že do Trnavského kraja viac ako patrí.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207779178651804&set=pcb.10207779180851859&type=3&theater