Vypadá to, že dnes bude vcelku teplo.
Jenomže tento týden se zabýváme zaděláváním a dušením, takže jsem vám chtěla dát za úkol uvařit nějakou zahuštěnou polévku. Beru tedy zpět :-)
Poznatek dne:
Na léto se hodí mít v zásobě aspoň jeden recept na studenou polévku.
Nemusí to být jen španělské gazpacho nebo francouzská pórková vichyssoise. Existují i ovocné polévky, které našinec raději sní jako dezert než jako první chod.
Úkol na dnešek:
Uvařte studenou polévku.
Ovocnou nebo zeleninovou, jako předkrm, hlavní chod nebo dezert, volba je jen na vás.
PS. Moje nejoblíbenější studená polévka je meruňková s mátou. Uvařím meruňkový kompot, nechám vychladnout a rozmixuju s pár lístky čerstvé máty. Dá se jíst po litrech.
PPS. A ještě jedna věc :-)
13.7.2016 at 5:54
Tak tomu říkám výzva! Ovocnou polévku jsem nikdy nejedla, znám ji jen z Dětí z Bullerbynu a jako dítěti mi to přišlo hrozně divné…
13.7.2016 at 21:19
Můžu poprosit o recept?
13.7.2016 at 8:12
Mno, u nás na Českobudějovicku to vypadá na podmračený a deštivý den – to bych skoro raději udělala nějakou tu zahuštěnou polévku… ale co, zkusit se má všechno a studenou polévku jsem ještě „nevařila“…
Já si vždycky vzpomenu na poslední slova Arnolda J. Rimmera z Červeného trpaslíka…“Aaaaach… Polévka gazpacho!“
(„Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! (Brečí) A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry.“)
13.7.2016 at 9:41
:o) Díky za připomínku Rimmera a jeho polévky gazpacho!
Ale stejně budu vařit a chladit jahodovou:o)
13.7.2016 at 12:49
Řeknete, není to smůla, že jsem pórkovou à la vichyssoise vařila (a chladila) zrovna včera? Že z ní nezbyla ani lžička, nemusím dodávat.
Nic si z toho nedělám, umixuju meruňkovou s mátou – díky za inspiraci, Flo! – jako dezert. Kompot z loňska stejně potřebuje zlikvidovat a máty je na zahrádce fůra. Bude to naprostá premiéra. To jsem zvědavá, s jakou odezvou se setkám.
13.7.2016 at 15:38
Pro mě taky premiéra. Studenou, natož ovocnou polévku, jsem taky nikdy nedělala. Zkusila jsem nektarinkovou a dobrý to je :-)
13.7.2016 at 18:40
Mám ráda višňovou. Ovocné polévky jsou úžasně osvěžující, zkusím meruňkovou s mátou a určitě si pochutnám. /pochutnáme nemohu psát, manžel mě v tom nechá samotnou, ale zbude víc na mě/. Nebude to ovocná polévka, ale úžasný mls na celý večer.
13.7.2016 at 19:47
Tak mám za sebou premiéru gazpacha – moc dobré, ale nějak jsem asi dala víc česneku.
A večer si dáme jahodovou :-)
https://ivka-iva.signaly.cz/1607/ukol-13-den-studena-polevka
13.7.2016 at 23:43
Je, Ivi, tak to máme stejný problém. Taky jsem zkoušela polévku gazpacho…
Nakonec jsem jí snědla jen půl misky já a něco málo manžel. Na děti byla moc ostrá. A muž řekl, že by ji bral jako pikantní studenou omáčku k pečeným bramborám a masu ;) Loni jsem zkoušela kyselou okurkovou z podmáslí a ta mi moc chutnala (dělávala ji moje maminka). Ale chlapi to taky nějak pomluvili a tak jsem celou mísu snědla sama s tím, že už ji víckrát teda dělat nebudu (nebo maximálně v množství pro sebe). No a tak jediné, co mi zbývá je příště zkusit nějakou tu ovocnou jako dezert – to myslím děti vylížou talíř.
13.7.2016 at 20:57
Mno… ja sa asi ešte nejaký čas budem odhodlávať. Možno využijem niektorého budúceho žolíka.
Ako menšia výzva mi dnes prišlo postaviť sa na hlavu (vďaka za žolíka!) ;-)
13.7.2016 at 22:39
Tak nakoniec som to dala. Hlavne vďaka Lenke. ;-)
https://www.facebook.com/groups/kucharkaprodceru/permalink/10154273425764098/
13.7.2016 at 21:22
Tak jsem zkoušela francouzskou pórkovou podle receptu z Apetitu (jako bych to tušila, včera jsem koupila pórek:)) https://plus.google.com/u/0/100578513058920176536/posts/RqWU18wge2g
Musím říct, že je opravdu chutná. A rovnou jsem pouklízela šuplata, na která v pátek nebyl čas, tak díky za žolíka!
13.7.2016 at 22:19
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1033138293408669&id=100001375243374&pnref=story
13.7.2016 at 23:01
Opět super úkol! Vichyssoise znám a dělám ráda – i v teplé verzi. Gaspacho mě zaujalo, ale neměla jsem doma všechny suroviny – a hlavně bych nestihla nechat uležet. Takže jsem po sesbírání misky malin na zahrádce a po krátké rešerši nejrůznějších receptů na internetu vytvořila svoji verzi studené malinové polévky s mátou, a okamžitě musím zapsat recept, protože to nemělo chybu!!! https://www.instagram.com/p/BH0BxtXALCg/
13.7.2016 at 23:56
Zuzi, já jsem dala přesně podle receptu, ale mám dojem, že domorodci nepočítali s českým česnekem. Mělo to říz, ale zvládli jsme to sníst a pochutnali jsme si :-)
13.7.2016 at 23:56
Rézi, můžu poprosit o recept na tu jahodovou polévku? Moc děkuji.