Den 13: Studená polévka

Vypadá to, že dnes bude vcelku teplo.

Jenomže tento týden se zabýváme zaděláváním a dušením, takže jsem vám chtěla dát za úkol uvařit nějakou zahuštěnou polévku. Beru tedy zpět :-)

Poznatek dne:

Na léto se hodí mít v zásobě aspoň jeden recept na studenou polévku.

Nemusí to být jen španělské gazpacho nebo francouzská pórková vichyssoise. Existují i ovocné polévky, které našinec raději sní jako dezert než jako první chod.

Úkol na dnešek:

Uvařte studenou polévku.

Ovocnou nebo zeleninovou, jako předkrm, hlavní chod nebo dezert, volba je jen na vás.

PS. Moje nejoblíbenější studená polévka je meruňková s mátou. Uvařím meruňkový kompot, nechám vychladnout a rozmixuju s pár lístky čerstvé máty. Dá se jíst po litrech.

PPS. A ještě jedna věc :-)

žolík

Share Button

16 komentáře

  1. Tak tomu říkám výzva! Ovocnou polévku jsem nikdy nejedla, znám ji jen z Dětí z Bullerbynu a jako dítěti mi to přišlo hrozně divné…

  2. Mno, u nás na Českobudějovicku to vypadá na podmračený a deštivý den – to bych skoro raději udělala nějakou tu zahuštěnou polévku… ale co, zkusit se má všechno a studenou polévku jsem ještě „nevařila“…

    Já si vždycky vzpomenu na poslední slova Arnolda J. Rimmera z Červeného trpaslíka…“Aaaaach… Polévka gazpacho!“

    („Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! (Brečí) A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry.“)

    • :o) Díky za připomínku Rimmera a jeho polévky gazpacho!
      Ale stejně budu vařit a chladit jahodovou:o)

  3. Libuše L.

    13.7.2016 at 12:49

    Řeknete, není to smůla, že jsem pórkovou à la vichyssoise vařila (a chladila) zrovna včera? Že z ní nezbyla ani lžička, nemusím dodávat.
    Nic si z toho nedělám, umixuju meruňkovou s mátou – díky za inspiraci, Flo! – jako dezert. Kompot z loňska stejně potřebuje zlikvidovat a máty je na zahrádce fůra. Bude to naprostá premiéra. To jsem zvědavá, s jakou odezvou se setkám.

  4. Pro mě taky premiéra. Studenou, natož ovocnou polévku, jsem taky nikdy nedělala. Zkusila jsem nektarinkovou a dobrý to je :-)

  5. Mám ráda višňovou. Ovocné polévky jsou úžasně osvěžující, zkusím meruňkovou s mátou a určitě si pochutnám. /pochutnáme nemohu psát, manžel mě v tom nechá samotnou, ale zbude víc na mě/. Nebude to ovocná polévka, ale úžasný mls na celý večer.

  6. Tak mám za sebou premiéru gazpacha – moc dobré, ale nějak jsem asi dala víc česneku.
    A večer si dáme jahodovou :-)

    https://ivka-iva.signaly.cz/1607/ukol-13-den-studena-polevka

    • Je, Ivi, tak to máme stejný problém. Taky jsem zkoušela polévku gazpacho…
      Nakonec jsem jí snědla jen půl misky já a něco málo manžel. Na děti byla moc ostrá. A muž řekl, že by ji bral jako pikantní studenou omáčku k pečeným bramborám a masu ;) Loni jsem zkoušela kyselou okurkovou z podmáslí a ta mi moc chutnala (dělávala ji moje maminka). Ale chlapi to taky nějak pomluvili a tak jsem celou mísu snědla sama s tím, že už ji víckrát teda dělat nebudu (nebo maximálně v množství pro sebe). No a tak jediné, co mi zbývá je příště zkusit nějakou tu ovocnou jako dezert – to myslím děti vylížou talíř.

  7. Mno… ja sa asi ešte nejaký čas budem odhodlávať. Možno využijem niektorého budúceho žolíka.
    Ako menšia výzva mi dnes prišlo postaviť sa na hlavu (vďaka za žolíka!) ;-)

  8. Tak jsem zkoušela francouzskou pórkovou podle receptu z Apetitu (jako bych to tušila, včera jsem koupila pórek:)) https://plus.google.com/u/0/100578513058920176536/posts/RqWU18wge2g
    Musím říct, že je opravdu chutná. A rovnou jsem pouklízela šuplata, na která v pátek nebyl čas, tak díky za žolíka!

  9. Marcela flair

    13.7.2016 at 23:01

    Opět super úkol! Vichyssoise znám a dělám ráda – i v teplé verzi. Gaspacho mě zaujalo, ale neměla jsem doma všechny suroviny – a hlavně bych nestihla nechat uležet. Takže jsem po sesbírání misky malin na zahrádce a po krátké rešerši nejrůznějších receptů na internetu vytvořila svoji verzi studené malinové polévky s mátou, a okamžitě musím zapsat recept, protože to nemělo chybu!!! https://www.instagram.com/p/BH0BxtXALCg/

  10. Zuzi, já jsem dala přesně podle receptu, ale mám dojem, že domorodci nepočítali s českým česnekem. Mělo to říz, ale zvládli jsme to sníst a pochutnali jsme si :-)

  11. Rézi, můžu poprosit o recept na tu jahodovou polévku? Moc děkuji.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑