Adventní úkol č. 14: Nové cukroví

Vánoční přípravy by neměly být pouze povinnost, ale taky dobrodružství.

Každý rád spoléhá na své oblíbené druhy cukroví a každý si přitom rád říká, že by chtěl vyzkoušet něco nového, co by se tím oblíbeným druhem případně mohlo stát.

Smyslem zkoušení nových druhů je objevit kandidáta, který by se mohl vloudit do vaší vánoční tradice, předávat na další generace a zůstat rodinným pokladem.

Ne každý se k tomu ale během vánočních příprav dostane. A tak vám to dnes dávám za úkol, ať se vám třeba nestane, že Štědrý večer zaklepe na okno a nic nového na talíři u vás neuvidí.

Upečte si nový druh cukroví.

Tedy opakuji, upečte cukroví, které jste ještě nikdy nezkoušeli.

Pokud jde o inspiraci:

Celou kolekci mého oblíbeného cukroví naleznete ve Vánoční kuchařce pro dceru.
Kolekci klasického i originálního cukroví od Apetitu najdete zde.
Měli byste dál vědět, že horkým hitem letošních vánoc jsou madlenky nebo melomakarona.
KitchenAid nabízí k vyzkoušení velmi netradiční arašídovo-kokosové kuličky.

Pokud na pečení dnes nemáte čas a je to mimo vaše možnosti, nechte to být. Úkol můžete bez penalizace splnit i zítra, tedy v neděli.

Co můžete dnes vyhrát?

Pro ty, kdo drží s výzvou basu a rozhodnou se nic neodkládat na zítřek, tu mám dobrou zprávu v podobě tématicky sladěné soutěže o kuchařku. Opět stačí použít hashtag #casopisapetit na Instagramu a může být vaše.

Apetit cukroví

PS. V komentářích se třeba rovnou pochlubte receptem na vaše oblíbené cukroví. Vychvalte si ho tu do nebes a zlákejte pro něj nové pokušitele. Klidně si tu otevřete receptovou burzu. Když totiž dojde na vaření a pečení nových věcí, není nad to, když vám někdo doporučí vyzkoušený a opěvovaný recept.

Share Button

45 komentáře

  1. Super nápad, zrovna dneska (vlastně už včera) mě něco napadlo, co bych chtěla zkusit upéct. A taky jsem objevila nikdy neochutnané Masarykovo cukroví, takže úkol na zítřek je jasný! :-) Takže šupaj načerpat síly a zaplašit rýmu, dobrou noc…

    • Masarykovo cukroví mám velmi ráda.
      Je jednoduché a moc dobré. Existuje na něj hned několik „zaručeně pravých“ receptů a je třeba si najít ten, který Ti bude vyhovovat. Světlá i tmavá verze s kakaem, většinou z vlašských ořechů.
      Když jsem ho před léty dělala poprvé, měla jsem obavu, že ořechy budou tvrdé a váleček těsta nepůjde nakrájet. Opravdu stačilo ořechy jen na dvě hodiny namočit do vody a šlo to. Výsledek mě velmi mile překvapil.
      Nejvíc mi ale chutná světlá varianta z celých , mírně opražených , lískových oříšků.
      Těsto je vlastně linecké a v něm se na řezu krásně vyjímají oříšková kolečka.
      Mnohokrát vyzkoušený a osvědčený recept uvádím zde :
      Budete potřebovat 170 – 200 g lískových oříšků
      300 g kvalitní hladké mouky
      200 g másla – pravého – náhražky ani Heru určitě nedávejte
      100 g moučkového cukru
      1 žloutek nebo celé malé vejce
      Doma vyrobený vanilkový cukr na obalení Není podmínkou, ale určitě stojí za vyzkoušení.
      Jak vyrobit domácí vanilkový cukr ? Je to úplně jednoduché a chuť vašeho cukroví to posune k naprosté dokonalosti.
      Pár dnů před pečením přesypte do sklenice s uzávěrem asi půl kila moučkového cukru a přidejte do něj jeden podélně rozkrojený vanilkový lusk. Sklenici zašroubujte a protřepejte. Už po pár hodinách to krásně voní a dá se použít. Je jasné, že pár dnů navíc zajistí ještě lepší výsledek. No a pokud při velkém pečení spotřebujete skoro všechen vanilkový cukr, stačí dosypat nový.

      Libuše

      Lískové oříšky opražte na plechu v předehřáté troubě při 200 stupních 7- 10 minut dle velikosti oříšků. V momentě,kdy to z trouby neodolatelně voní, je čas je vyndat, přesypat na látkovou utěrku,trochu je promnout a mírně je zbavit slupek ( rozhodně né všech !!!) Přendejte ořechy do kastrůlku nebo porcelánové misky (dobře poslouží i zavařovací sklenice ) a přelijte je horkou vodou tak, aby měly prostor a byly potopené. Voda nemusí být úplně vroucí. Nechte je v ní zvolna vychladnout. Stačí tak dvacet minut. Půlhodinka je maximum,pak už jsou moc měkké a výsledek není tak skvělý, jak by mohl být. Poté oříšky nechte okapat na sítku.
      Mezitím z ostatních surovin rychle vypracujte těsto. Oříšky přendejte na hluboký talíř a zasypeme je hrstí hladké mouky. Trochu je v ní obalíme a pak je zapracujte do těsta.
      Vytvarujte z nich válečky o průměru asi 3-4 cm. Zabalte je do potravinářské folie, přendejte na rovný tác nebo třeba prkénko a uložte je přes noc do ledničky – nebo ještě lépe do mrazáku. Tam postačí tak 2 hod. Nic se nestane i když tam válečky necháte do rána. Ztuhlé je jen budete muset nechat při pokojové teplotě trochu povolit. Vybalte je z folie a na prkénku ostrým nožem krájejte kolečka maximálně 5 mm silná. Pokládejte je na nepřilnavý plech nebo na pečící papír do řad.Nechte mezi nimi trochu rozestupy, stačí pár mm.
      Troubu rozehřejte na 180 stupňů C a pečte do růžova.. tedy asi 9-10 minut.
      Ještě hodně teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. Nebo je lze jen přes sítko svrchu pocukrovat. Vychladlé uložte nejlépe do plechové (sušenkové) krabice s těsnícím víkem a někam ji bezpečně schovejte. Cukroví je totiž mnohem chutnější po pár dnech, ale to se málo komu podaří. Je totiž neodolatelné. A to i pro ty, co sladké moc nemusí.

    • Ještě jsem zapomněla napsat, že každá trouba peče trochu jinak a časy mnou uváděné jsou pouze orientační. Záleží na velikosti ořechů, síle těsta a hlavně na vašich zkušenostech.
      Takže malé doporučení – od trouby se napoprvé raději nikam nevzdalujte a dejte na svůj nos tedy čich. To je spolehlivý ukazatel. Jakmile to z trouby zavoní, kontrolujte a vyndavejte. Spálené ořechy ani těsto totiž žádnou hitparádou nejsou.
      A to by byla škoda.

    • Marcela flair

      10.12.2016 at 10:13

      Jé, Libuško, děkuji za recept! V noci jsem se rozhodla pro Masarykovo cukroví a zrovna šla hledat recept. Tak už jsem ho našla a jdu na to :-). Marcela

    • Milá Jano, Masarykovo cukroví peču, je to velice dobré, ořechové cukrovíčko. Ať se povede.

  2. Marcela J.

    10.12.2016 at 0:04

    Další pěkný úkol :-P
    Může být cukroví i nepečené?

  3. Marcela flair

    10.12.2016 at 0:17

    Bezva úkol. Slíbila jsem si, že zkusím každý rok jedno nové cukroví. Takže se jdu na to vyspat. Přeji všem hezký třetí adventní víkend!

  4. Kateřina B.

    10.12.2016 at 0:33

    Pro mě je každé cukroví nové :-D dnes/včera jsem pekla poprvé v životě linecké, zítra to budou první kakaové sušenky :-)

  5. Já to tušila, že to přijde :-D. Pohrávám si s myšlenkou zkusit nějaké raw cukroví… uvidíme, ráno moudřejší večera :-)

  6. Zadání: Nové cukroví
    Tedy upečte cukroví, které jste ještě nikdy nevyzkoušeli.

    Trvalo mi dlouho, než jsem něco zajímavého objevila. Hledala jsem inspiraci v časopise Apetit a na netu.
    Neotálím a čokoládové těsto se sezamovými semínky už odpočívá v chladu a já jdu ještě dodělat čokoládu.

    https://www.instagram.com/p/BN0kAm5AOC6/?taken-by=libusepisek3380

  7. Pred par lety jsem pri takovemto hledani novych receptu narazila na idnes na medovnikove hvezdicky. Staly se mym nejoblibenejsim cukrovim a s malickym jsme je delali (pod vasim natlakem) zrovna vcera.

    V prosincovem Apetitu jsem zasnene hledela na Dortletky. Tak hura na ne :)

  8. To je skvělé, že se dá splnit i zítra, dnes se to u nás opravdu nehodí. Včera společné pečení, dnes … tedy zítra …. hmm, chtěla bych vyzkoušet medové řezy se sušenými švestkami a ořechy, vlastně to býval takový trvanlivý perníkový závin. Nejtěžší bude pohledat recept.

  9. Můžu se prosím zeptat jakou mají trvanlivost čokoládové lanýžky? Jestli není ještě brzo je udělat :)

  10. Ještě mám dotaz – bude jako loni i úkol na nějaké tradiční rodinné cukroví? Abych věděla, jestli ještě počkat :-)

  11. To je výzva. Musím zkusit něco nového. Mám v plánu u nás nikdy nepečené marokánky. Tak uvidím.

  12. Nový druh cukroví je na světě. Vznikl kombinací dvou receptů a už se moc těším na výslednou chuť.
    Sezamovo-čokoládová kolečka dostanou v pravý čas stříkanou „čepici“ z limetkového krému a na špici jako ozdobu – opražená světlá i černá sezamová semínka.

    https://www.instagram.com/p/BN1SphSA3db/?taken-by=libusepisek3380

    Pro dnešek už bylo pečení dost. Jdu dodělat oběd a pak už si budu jen užívat… Čeká mě nádherný zážitek. Kromě pečení, vaření a bylinek,jsou mou srdeční záležitostí také kameny.
    Každým rokem v tomto čase je v našem městě pořádána velmi rozsáhlá Burza minerálů. Už po jednadvacáté… a má skvělý ohlas mezi „šutrology“ a tak není divu, že se už do původních prostor muzea nevešla. Takže letos poprvé na výstavišti v areálu Elimu. Těším se moc.
    Potom si s kamarádkami dáme svařák na náměstí pod Vánočním stromem a projdeme si trhy. Ty u nás mají také dlouhou a moc pěknou tradici. Je to ukázka lidské dovednosti a spousty již skoro zapomenutých řemesel. Jezdí sem mnoho zapálených lidiček, kteří dělají svou práci s láskou a na trzích pak prezentují své ručně dělané výrobky. To mám moc ráda. Procházím se, čerpám inspiraci. Je to tak trochu jako cestování časem. Na Velkém i Malém náměstí je spousta stánků, uprostřed chaosu města, najednou tepe lidství. Lidé se zastavují na kus řeči, obdivují šikovné ruce a nápady…. Ano, mám to moc ráda. Je úplně jedno, zda ty ruce zdobí perníky, pečou přímo před vašima očima skvělé chlebové placky, buší do rozžhaveného železa, aby na kovadlině vdechli život nádhernému svícnu.. Nebo třeba drátkují, vyřezávají dláty ze špalku dřeva kouzelné věci nebo vyrábí šperky. Tohle je prostě nádherné dědictví národa a ne nadarmo se říká : “ Zlaté české ručičky. „

    • Libuško, nevím proč vždycky, když něco napíšeš, dostanu z toho hlad :D

  13. Hana Enuica

    10.12.2016 at 12:46

    Hihi, mamča už je na tyhle úkoly alergická, protože letos máme cukroví objednané a vlastně nepečeme, a tohle bylo už třetí pečení. Ale zase nám aspoň voní byt a já budu mít co vzít příští týden do školy na vánoční hodinu. Dneska jsem vyzkoušela recept od mojí oblíbené blogerky – „Roztodivné rohlíčky“. Těsto se nemusí nechávat odležet, což bylo pro mě ideální. Z dávky mi vyšlo symbolických 15 rohlíčků. Experimentovala jsem se špaldovou moukou (místo obyčejné hladké) a javorovým sirupem (místo cukru). https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1287588104616486&set=a.574220782619892.1073741826.100000959254601&type=3&theater

  14. Dnes jsem s dětma zkoušela nové -kokosové koláčky. Děti nadšené, že mohou dělat kuličky a po upečení už je čtvrtka pryč, jak nám chutnají…
    http://carujeme.cz/kokosove-kolacky-kremovym-syrem-cokoladou/

    • Marcela flair

      10.12.2016 at 18:15

      To vypadá dobře! Když bych nevěděla roupy coby, už mám tip, co s časem ;-). M.

    • Marcela J.

      10.12.2016 at 18:40

      No vypadá to chutně, škoda, že kokosového cukroví už mám v plánu několik..

    • Marcela flair

      10.12.2016 at 18:14

      To vypadá dobře! Když bych nevěděla roupy coby, už mám tip, co s časem ;-). M.

    • Marcela flair

      10.12.2016 at 18:17

      Tak jsem se o komentář netrefila… Bezlepek momentálně řešit nemusíme. Ale kdyby náhodou, je potěšující, že i bezlepkové cukroví se dá vytvořit.

    • Marcela J.

      10.12.2016 at 18:38

      Já taky řešit nemusím, ale aspoň jedno cukroví bude trochu zdravější ;-)
      PS: je ale pravda, že jeden čas jsem se snažila vyhýbat pečivu a cítila jsem se mnohem líp.. Myslím, že na té škodlivosti lepku něco bude…

  15. Tak já končím… tady je to samé pečení a já potřebuju především vařit… tak si zbytek téhle akce užjite! Vypňovat formulář nebudu, protože bych byl na posledním místě. Ostatně mě o ceny vůbec nešlo…

    https://plus.google.com/collection/4oYpME

    • Marcela J.

      10.12.2016 at 18:34

      Jardo, svým pojetím výzvy jste mě pobavil.
      Zasloužil by jste speciální cenu :-D

  16. Tak jsem se rozhodla to pojmout opravdu jako výzvu a zkusit nějaké raw cukroví. Nakonec tedy jen veganské, neb sušičku nemám, takže ořechové rohlíčky z oříšků, pohanky a lněného semínka jsem sušila v troubě. Sice na nízkou teplotu, ale raw už to není :-).
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208794126879345&set=a.10208657435102136.1073741850.1498296419&type=3&theater

  17. Ja som sa už na začiatku adventu rozhodla, že tento rok skúsim minimálne čokoládové mesiačiky (naša domácnosť je relatívne mladá a špecifická – kopec vecí piecť nemôžem, bo muž odudre, že to pečie jeho mama, ktorá býva pod nami, tak načo nám to dvakrát :D, niektoré zas nerád). Našla som ich v kuchárskej knižke po mojej mamke…nalepený výstrižok z nejakých novín. A vôbec mi neboli povedomé, žeby som ich doma niekedy jedla.
    Recepis je asi taký: 140g masla vymiešať so 140g cukru + vanilkový cukor, s lyžicou rumu, 4 žĺtka, pridať trochu mletej škorice, 2 lyžičky kakaa, 140g hladkej múky, a potom sneh zo 4 bielkov. Cesto vyliať na plech vyložený papierom. Po upečení opatrne strhnúť papier (:D to som nerobila, som si nevšimla) a poliať citrónovou polevou a ešte zatepla vykrajovať mesiačiky. Čo ma najviac potešilo bol postup, ako spracovať zvyšok cesta: zmiešať s džemom, kúskom masla, urobiť guľôčky a obaliť v kokose.
    Nuž, a moje poznatky? Cesto sa nelialo! Rozhodne som ho roztierala (nie rozlievala) na papieri, ktorý sa mi posúval kade-tade. Prečo ma tak navnadili, že sa bude liať? Nevedela som ako dlho piecť (kdesi som čítala, že keď sa cesto začína oddeľovať od tepše, tak je hotové, tak som sa tým riadila (že sa oddeľuje od papiera), na skúšku špilkou mi prišlo hrozne nízke) a rozhodne sa to nevykrajovalo za tepla dobre – citrónová poleva bola metódou od oka, tak možno to bola chyba. Ale…keď to vychladlo (nemala som čas to hneď dokončiť celé), tak to šlo lepšie…neostávali otlačené prsty na poleve, ktorá stihla stuhnúť. Toť vsjo.
    A mám otázku…má niekto recept na nejaké cukroví s makom? Možno by to uchvátilo muža. :D

  18. Mám na Vánoce ráda doma nějakou zdravou alternativu na odlehčení po všem tom másle a cukru. Letos jsem si řekla, že vsadím na české chutě a tak jsem udělala raw kuličky ze sušených švestek, vlašských ořechů a máku. Všechno společně rozmixovat nebo pomlet – na 150g sušených švestek větší hrst ořechů a od oka máku a semínek (já dala konopné), do toho trochu kokosového oleje (já měla zbytek domácího kokosového másla), kapičku vanilkové esence a trochu tuzemáku (množství tak do víčka od uzávěru). Všechno dohromady propracovat a vyvalovat kuličky, které se dají obalit v čemkoliv – mleté ořechy, mák, semínka, kokos. Dala jsem je přes noc rozležet za okno v chladu a jsou výborné. Příští rok určitě zopakuju a letos budu dělat asi ještě jednu dávku.

  19. Poprvé jsem chtěla vytkoušet raw cukroví. U většiny recepisů mě odradily suroviny a nutnost mít silný mixér. Nakonec jsem namočila pytlík datlí, pytlík kešu a mandlí a všecno to pomlela mlýnkem na maso. Vznikla super tvarovací hmota, kterou jsem různě dochucovala šťávama a kakaem a obalovala kousky v kokosu, ořechách a kakau. Je to úžasné.

    • A právě ve mě zatrnulo, neboť úkol zní UPEČTE. Ale vzhledem k tomu, že v nabídce jsou i arašídové kuličky od Apetitu, které jsou také nepečené, tak budu doufat, že se můj raw pokus bude taky počítat :-)

    • Pardon, přehlídla jsem dotaz. Nepečené cukroví je zcela jistě v pořádku. Omlouvám se za zmatky.

    • Marcela J.

      10.12.2016 at 21:20

      No, Jarčo, ptala jsem se tu na to a nebylo odpovězeno.. Takže jsem radši upekla.
      Ale to zadání je trochu zavádějící.. Je tam upečte ne udělejte.. A pak ten recept na nepečené cukroví.. Tak jsem z toho taky zmatená..
      Škoda, že mi nikdo neodpověděl, mám nachystaný recept na nepečené cukroví, které budu dělat poprvé..

  20. vskuhrovcova

    10.12.2016 at 20:14

    Tak jsem se po mnoha letech odkládání odhodlala na pod vodou kynuté těsto a na Apetitu Podvodnice. http://www.apetitonline.cz/recepty/4319-podvodnice.html

    z kynutí
    https://www.instagram.com/p/BN1ktgvB-Zk/?taken-by=vskuhrovcova

    a upečeno :)
    https://www.instagram.com/p/BN2GF2bhAfk/?taken-by=vskuhrovcova

    Bohužel teda můj odhad vyválení na půl centimetru je vždycky mizernej, obzvlášť u těst která se drobí. Příště zkusím důsledněji silnější pláty těsta :) a taky míň členité tvary.

    Ještě mě zaujaly kokosové kostky,
    http://www.apetitonline.cz/recepty/4277-kokosove-kostky.html
    ale nevím, jestli by vydržely do Vánoc. Ostatně to si nejsem jistá ani u těch Podvodnic.

    Tak mě napadá, nemáte prosím někdo nějaký fígl, jak z receptu poznat, jak dlouho dané cukroví vydrží v kondici? Jsem zvyklá, že pečené „suché“ věci, které jsou slepované maximálně marmeládou, vydrží dlouho (řádově mnoho týdnů). A že nepečené druhy plus všechno krémové začnu dělat nejdřív 5 dní před Štědrým dnem. Aby to pak vydrželo i chvíli po svátcích. Ale možná se pletu.
    Máte prosím někdo nějaký svůj fígl, jak třeba už ze seznamu surovin poznat „trvanlivost“ cukroví/sušenek?

    Moc díky, V.

  21. Vyzkoušela jsem výše uvedené madlenky podle Apetitu… a jsou naprosto dokonalé! :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑