Pokud chcete těsto vyhnat do výšky a vyrobit v něm bublinky, jednou z možností, jak toho dosáhnout, je našlehat bílky na pevný sníh a zapracovat je do těsta.
Poznatek dne:
Jestliže sníh dobře zpevníte cukrem, zůstane pevný, po přidání do těsta neztratí objem ani bublinky vzduchu, takže žádný chemický vylepšovák typu prášku do pečiva už nebudete potřebovat.
Nejlíp se sníh zpevní tímto postupem:
- Vezmete bílky a našleháte je se špetkou cukru do měkkého sněhu. Je dobré nejprve začít na pomalé otáčky kuchyňského robota a postupně přidávat rychlost, protože bílky potřebují maličko času na rozjezd.
- Jakmile bílky připomínají sníh, avšak stále měkký, můžete do nich postupně zašlehat cukr. Nejvíc se hodí cukr moučka, ale funguje to i s cukrem krupice. Nyní se nemusíte bát šlehat dál třeba deset minut a na plné otáčky, sníh bude stále víc a více zpevňovat a nikdy se nestane, že byste ho přešlehali tak dosucha, až by se rozpadal.
- Takto zpevněný sníh tvoří pevné špičky, když z něj vytáhnete metličku. Špičky se téměř neohýbají dolů. Teď ho klidně můžete zapracovat do těsta a nemusíte se bát, že byste o pracně vešlehaný vzduch přišli.
Když narazíte na recept se sněhem, můžete se držet tohoto pravidla: Rozdělte si cukr na dvě poloviny a jednu z nich použijete podle receptu s ostatními surovinami, druhou polovinu na zpevnění sněhu. Nakonec spojte obě dvě části těsta dohromady. Vůbec se nemusíte ke sněhu chovat přehnaně šetrně, je pevný a snese i nehorázné promíchání vařečkou.
Mezi těsta, kam můžete přidat sníh z bílků, patří především pusinkové těsto na dort Pavlova, piškotové těsto (respektive jedna z jeho možných variant) a třené těsto, které se skládá ze dvou částí: z másla utřeného do pěny a z bílkového sněhu.
Tolik teorie.
Úkol na dnešek:
Upečte něco sladkého, kde do těsta přijde sníh z bílků. Podmínka pochopitelně je, že prášek do pečiva a všechny jeho příbuzné musíte bezpodmínečně vynechat.
PS. A protože hlavní prázdninový týden skončil a spousta z vás je doma z malé dovolené, tady jsem si dovolila přidat jeden malý pozdrav, kdybyste už stihli nějaký úkol promeškat:
10.7.2016 at 0:04
Tak po minulém týdnu, kde bylo napsáno, že sladké pečení bude v neděli a že máme použít prášek do pečiva, jsem očekávala, že tato neděle bude bez prášku, zato se sněhem – no a nemýlila jsem se :o)
10.7.2016 at 0:08
Teď mě napadá, že už dlouho chci zkusit makronky… jen nevím, jestli to není až moc velké sousto… ale zase neberu jako výzvu dělat něco léty osvědčeného, tak možná…:o)
10.7.2016 at 17:39
:-)
10.7.2016 at 0:56
No, tomu říkám výzva. Dnes to bude tedy hlavně o času, tak uvidím, jak se s tím poperu. Přeji krásnou neděli všem!
10.7.2016 at 8:58
Chm, taky bojuju s časem. A když jsem už chtěla jít šlehat, slyším, že muž a dítě to zase zalomili.
10.7.2016 at 23:37
Tak jsem to stihla na poslední chvíli – upekla jsem sněhové pusinky a základ pro Pavlova. Ten tedy zkompletuji až zítra, ještě by to chtělo dosušit… snad mi to bude uznáno i tak :-). https://www.instagram.com/p/BHsj3IFgCHK/
11.7.2016 at 0:01
Tak nevím, jestli jsem to stihla, ale nakonec jsem i ten mini zákusek zkompletovala. Snad se to nahrálo včas, ten původní jsem smazala :-(. https://www.instagram.com/p/BHsmm9pAXJo/
10.7.2016 at 7:35
A já zkusím dort Pavlova. Vždycky jsem se toho bála, ale podle Flo to prý zvládne každý :), tak tomu budu věřit. Je to prostě výzva a jak píše Réza, upéct něco, co máme roky nacvičené, není výzva.
Díky Flo za žolíčka, dnes bude navíc okurková maska.
10.7.2016 at 14:39
No jo, ale …. Pavlova už mám rozdělaný, nechávám jen chvíli vychladnout mixér, protože je strašně horký, až vařící a bojím se, aby se nespálil motůrek. Ještě nikdy jsem s ním tak dlouho nešlehala, tak nevím, Flo, jestli to není chyba přestat šlehat. A teď to moje …ale! Podle toho, co čtu v zadání (jak je moudré 3x číst a jednou plnit úkol :) ) bychom měli něcoupéct a do těsta přidat našlehaný sníh, je to tak? Takže Pavlova se pravděpodobně nebude počítat?
10.7.2016 at 17:39
Pavlova se bude počítat, je to těsto založené jen na těch zpevněných bílcích. Takže klid :-) Hlavně jestli robot přežil.
10.7.2016 at 17:39
:-)
10.7.2016 at 20:41
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1031303386925493&id=100001375243374&pnref=story
10.7.2016 at 7:46
No Pavlova podle tohoto receptu musím zkusit. Chuť sněhu, šlehačky a ovoce musí být báječná. Úplně ji cítím… jéjda, to bude báječné.
10.7.2016 at 16:28
Hezkou neděli všem:)
Moc hezký úkol ten sníh….
Byli jsme na pěší návštěvě za kopci a vrátili jsme se domů až odpoledne. Ale vajíčka už čekají na lince, tak za chvíli se taky vrhnu na Pavlovu. Škoda, že nemám na zahrádce žádné čerstvé ovoce:(
Mám ještě drobný dotaz. Od včerejška jsme konečně doma a tak jsem doplnila páteční úkol hubnutí v kuchyni. Jenže nevím, Flo, když chci dnes využít žolík na okurkovou masku, můžu hodit na web i ty uklizené zásuvky? Měly by být bez žolíku, ale??
10.7.2016 at 17:38
Můžeš :-)
Žolíka použij na okurku. Zásuvky lze zveřejnit kdykoli do 17.7. a stejně tak dřez. Dokud nepadne tohle datum, kvůli nim na žolíka čekat nemusíš.
10.7.2016 at 18:28
To je nadhera, hned bych pekla.
Mam ale dny, kdy si na vyzvu vzpomenu pozde. Balim, odjizdime, snih nebude, ale jelikoz jsem zapomnela i vcera na ledovy caj, tak aspon na to zolika.
Diky za nej :)
A ja jdu pokracovat v maratonu, kdo mel ten napad, ze cast rodiny pojede nekam a cast uplne nekam jinam, kazdy ns ruznou dobu a vyexpedovat to vsechno musim ja.
10.7.2016 at 19:24
Pomoooc, nevím co jsem udělala špatně. „Pusinky“ na Pavlovu jsem pekla na 110°C 1hod 10 min. Mají mírný nádech do béžova ale jinak vypadají moc pěkně. Jenže mi nejdou sundat s papíru!!! Co teď? Jsou hotové málo? Nechala jsem je moc dlouho na plechu? Mám strach, že je úplně rozbiju, tak jsem raději vyfotila i fázi přípravy…
10.7.2016 at 20:44
Zuzko, mě se při sundavání upečených placek z plechu taky kousek odlomil, ale slepila sem to šlehačkou, takže to ani není vidět.
10.7.2016 at 22:26
Tak to nakonec dopadlo celkem obstojně. Pekla jsem ještě nějakou hodinku opatrně při 95°C a „pusinky“ víc oschly i zespoda a už šly opatrně sloupnout (podříznout nožem). Zkušenost pro příště: raději déle a na menší teplotu. Sněhové placky sice nejsou bílé ani příliš vysoké, ale závěrečný celek se šlehačkou a posypaný kakaem vypadá dobře. Manžel ani náš roční prcek nemohli vydržet a chtěli mi olizovat šlehačku už před focením. Naštěstí je utišil zbytek nepoužité z mísy a já mezitím šupla honem dort do ledničky :)
Ještě další poznámka. Určitě mě mnohem víc láká původní varianta s ovocem. Tak snad budu mít odvahu zkusit ji příště, až budu mít nějaké v kuchyni či na zahrádce po ruce.
10.7.2016 at 19:41
ZASE BÁJEČNÝ ÚKOL.DALA JSEM ALE JENOM BUBLANINU A UŽ ČEKÁ V AUTĚ.JEDEME ZA VNOUČATAMA.DĚDA NEBUDE DOMA SÁM BEZ NICH.MOC SE ROZDOVÁDĚL.TAK ASI NA 10 DNÍ ODJÍŽDÍME.DRŽÍME VŠEM PALEC A UŽ TEĎ SE NA VÁS TĚŠÍM JITKA A DĚDA
10.7.2016 at 20:13
No, to to dopadlo:) Pustila jsem se do bábovky – nejprve se mi rozpadl ruční šlehač (nastoupily bicepsy), no a pak se mi slavná bábovka trhla – a silikonová forma letěla rovnou do koše… Naštěstí ale vzhled bábovce na chuti neubral
10.7.2016 at 21:15
Ach jo… ja vôbec nemám rúru :( Minule som ten koláčik dala do mikrovlnky, ale so snehom to asi robiť nebudem :D
10.7.2016 at 23:22
http://hermesinde.rajce.idnes.cz/Letni_vyzva_Kucharky_pro_dceru/#noname_5.jpg Tak z bílků udělán chlebíček.
Žolíka jsem použila na dřez… a až teď jsem zjistila, že jsem měla radši dělat okurky, ale to už se mi nechce, tak to asi nechám být. :-D
11.7.2016 at 10:26
Ahoj Flo, tak jsem spáchala třenou bábovku podle tvého receptu. Je to mňamka. Ale Pavlovu se chystám udělat mimo soutěž na víkend pro syna, až se vrátí z letního tábora. On miluje sněhové pusinky a čerstvé ovoce, to bude něco pro něj.
Těším se na další úkoly :o).
11.7.2016 at 13:14
Tak já to měla slušnou výzvu – jsme na chalupě a žádná mechanizovaná či dokonce elektrizovaná šlehátka tu nejsou. Takže hezky ručně metličkou :-). Rozhodla jsem se pro mramorovou bábovku podle Flo, jen tedy poloviční dávku, i tak mě z těch dvou bílků pěkně bolely ruce :-). Nicméně bábovička se povedla, dnes jsme si na ní pochutnali u snídaně.