Den 10: Našlehejte sníh

Pokud chcete těsto vyhnat do výšky a vyrobit v něm bublinky, jednou z možností, jak toho dosáhnout, je našlehat bílky na pevný sníh a zapracovat je do těsta.

Poznatek dne:

Jestliže sníh dobře zpevníte cukrem, zůstane pevný, po přidání do těsta neztratí objem ani bublinky vzduchu, takže žádný chemický vylepšovák typu prášku do pečiva už nebudete potřebovat.

Nejlíp se sníh zpevní tímto postupem:

  1. Vezmete bílky a našleháte je se špetkou cukru do měkkého sněhu. Je dobré nejprve začít na pomalé otáčky kuchyňského robota a postupně přidávat rychlost, protože bílky potřebují maličko času na rozjezd.
  2. Jakmile bílky připomínají sníh, avšak stále měkký, můžete do nich postupně zašlehat cukr. Nejvíc se hodí cukr moučka, ale funguje to i s cukrem krupice. Nyní se nemusíte bát šlehat dál třeba deset minut a na plné otáčky, sníh bude stále víc a více zpevňovat a nikdy se nestane, že byste ho přešlehali tak dosucha, až by se rozpadal.
  3. Takto zpevněný sníh tvoří pevné špičky, když z něj vytáhnete metličku. Špičky se téměř neohýbají dolů. Teď ho klidně můžete zapracovat do těsta a nemusíte se bát, že byste o pracně vešlehaný vzduch přišli.

Když narazíte na recept se sněhem, můžete se držet tohoto pravidla: Rozdělte si cukr na dvě poloviny a jednu z nich použijete podle receptu s ostatními surovinami, druhou polovinu na zpevnění sněhu. Nakonec spojte obě dvě části těsta dohromady. Vůbec se nemusíte ke sněhu chovat přehnaně šetrně, je pevný a snese i nehorázné promíchání vařečkou.

Mezi těsta, kam můžete přidat sníh z bílků, patří především pusinkové těsto na dort Pavlova, piškotové těsto (respektive jedna z jeho možných variant) a třené těsto, které se skládá ze dvou částí: z másla utřeného do pěny a z bílkového sněhu.

Tolik teorie.

Úkol na dnešek:

Upečte něco sladkého, kde do těsta přijde sníh z bílků. Podmínka pochopitelně je, že prášek do pečiva a všechny jeho příbuzné musíte bezpodmínečně vynechat.

PS. A protože hlavní prázdninový týden skončil a spousta z vás je doma z malé dovolené, tady jsem si dovolila přidat jeden malý pozdrav, kdybyste už stihli nějaký úkol promeškat:

žolík

Share Button

25 komentáře

  1. Tak po minulém týdnu, kde bylo napsáno, že sladké pečení bude v neděli a že máme použít prášek do pečiva, jsem očekávala, že tato neděle bude bez prášku, zato se sněhem – no a nemýlila jsem se :o)

  2. Marcela flair

    10.7.2016 at 0:56

    No, tomu říkám výzva. Dnes to bude tedy hlavně o času, tak uvidím, jak se s tím poperu. Přeji krásnou neděli všem!

  3. A já zkusím dort Pavlova. Vždycky jsem se toho bála, ale podle Flo to prý zvládne každý :), tak tomu budu věřit. Je to prostě výzva a jak píše Réza, upéct něco, co máme roky nacvičené, není výzva.
    Díky Flo za žolíčka, dnes bude navíc okurková maska.

  4. No Pavlova podle tohoto receptu musím zkusit. Chuť sněhu, šlehačky a ovoce musí být báječná. Úplně ji cítím… jéjda, to bude báječné.

  5. Hezkou neděli všem:)
    Moc hezký úkol ten sníh….
    Byli jsme na pěší návštěvě za kopci a vrátili jsme se domů až odpoledne. Ale vajíčka už čekají na lince, tak za chvíli se taky vrhnu na Pavlovu. Škoda, že nemám na zahrádce žádné čerstvé ovoce:(
    Mám ještě drobný dotaz. Od včerejška jsme konečně doma a tak jsem doplnila páteční úkol hubnutí v kuchyni. Jenže nevím, Flo, když chci dnes využít žolík na okurkovou masku, můžu hodit na web i ty uklizené zásuvky? Měly by být bez žolíku, ale??

  6. To je nadhera, hned bych pekla.
    Mam ale dny, kdy si na vyzvu vzpomenu pozde. Balim, odjizdime, snih nebude, ale jelikoz jsem zapomnela i vcera na ledovy caj, tak aspon na to zolika.
    Diky za nej :)

    A ja jdu pokracovat v maratonu, kdo mel ten napad, ze cast rodiny pojede nekam a cast uplne nekam jinam, kazdy ns ruznou dobu a vyexpedovat to vsechno musim ja.

  7. Pomoooc, nevím co jsem udělala špatně. „Pusinky“ na Pavlovu jsem pekla na 110°C 1hod 10 min. Mají mírný nádech do béžova ale jinak vypadají moc pěkně. Jenže mi nejdou sundat s papíru!!! Co teď? Jsou hotové málo? Nechala jsem je moc dlouho na plechu? Mám strach, že je úplně rozbiju, tak jsem raději vyfotila i fázi přípravy…

    • Zuzko, mě se při sundavání upečených placek z plechu taky kousek odlomil, ale slepila sem to šlehačkou, takže to ani není vidět.

    • Tak to nakonec dopadlo celkem obstojně. Pekla jsem ještě nějakou hodinku opatrně při 95°C a „pusinky“ víc oschly i zespoda a už šly opatrně sloupnout (podříznout nožem). Zkušenost pro příště: raději déle a na menší teplotu. Sněhové placky sice nejsou bílé ani příliš vysoké, ale závěrečný celek se šlehačkou a posypaný kakaem vypadá dobře. Manžel ani náš roční prcek nemohli vydržet a chtěli mi olizovat šlehačku už před focením. Naštěstí je utišil zbytek nepoužité z mísy a já mezitím šupla honem dort do ledničky :)
      Ještě další poznámka. Určitě mě mnohem víc láká původní varianta s ovocem. Tak snad budu mít odvahu zkusit ji příště, až budu mít nějaké v kuchyni či na zahrádce po ruce.

  8. ZASE BÁJEČNÝ ÚKOL.DALA JSEM ALE JENOM BUBLANINU A UŽ ČEKÁ V AUTĚ.JEDEME ZA VNOUČATAMA.DĚDA NEBUDE DOMA SÁM BEZ NICH.MOC SE ROZDOVÁDĚL.TAK ASI NA 10 DNÍ ODJÍŽDÍME.DRŽÍME VŠEM PALEC A UŽ TEĎ SE NA VÁS TĚŠÍM JITKA A DĚDA

  9. No, to to dopadlo:) Pustila jsem se do bábovky – nejprve se mi rozpadl ruční šlehač (nastoupily bicepsy), no a pak se mi slavná bábovka trhla – a silikonová forma letěla rovnou do koše… Naštěstí ale vzhled bábovce na chuti neubral

  10. Ach jo… ja vôbec nemám rúru :( Minule som ten koláčik dala do mikrovlnky, ale so snehom to asi robiť nebudem :D

  11. http://hermesinde.rajce.idnes.cz/Letni_vyzva_Kucharky_pro_dceru/#noname_5.jpg Tak z bílků udělán chlebíček.
    Žolíka jsem použila na dřez… a až teď jsem zjistila, že jsem měla radši dělat okurky, ale to už se mi nechce, tak to asi nechám být. :-D

  12. Ahoj Flo, tak jsem spáchala třenou bábovku podle tvého receptu. Je to mňamka. Ale Pavlovu se chystám udělat mimo soutěž na víkend pro syna, až se vrátí z letního tábora. On miluje sněhové pusinky a čerstvé ovoce, to bude něco pro něj.
    Těším se na další úkoly :o).

  13. Tak já to měla slušnou výzvu – jsme na chalupě a žádná mechanizovaná či dokonce elektrizovaná šlehátka tu nejsou. Takže hezky ručně metličkou :-). Rozhodla jsem se pro mramorovou bábovku podle Flo, jen tedy poloviční dávku, i tak mě z těch dvou bílků pěkně bolely ruce :-). Nicméně bábovička se povedla, dnes jsme si na ní pochutnali u snídaně.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑