8. postní den

Dnes je čtvrtek.

Ve čtvrtek společně objevujeme moderní suroviny, které dobře zapadnou do pojetí lehké, zdravé stravy. Obvykle jsou i rychle připravené.

Vyberte si ze svého plánu jednu surovinu z dostupných možností. Čtvrteční kartičky mají světle fialovou barvu.

Pokud už s touto surovinou máte nějaké zkušenosti, připravte ji nebo ochutnejte na nějaký nový způsob. Opět se nesnižte k něčemu, co už máte vyzkoušené a dávno to znáte. A pokud jste s touto surovinou ještě nepracovali, tím líp, máte o pár receptových možností víc než ostatní :-)


Podmínka pro dnešní soutěžní příspěvky:

„O svatém Šimoně schází sníh ze stráně,“ říká lidová pranostika pro dnešek. Pravda je, že dnes má svátek Gizela, ale dřív tento den skutečně patřil Šimonovi.

I přes včerejší chumelení to vypadá, že tahle pranostika má něco do sebe. Proto na vaši fotku přidejte kousek živé rostliny – nikoli pokojové.


Můj dnešní tip:

Recept na kuskus, díky kterému už nebudete chtít vařit jiný (spoustu pokladů najdete i v komentářích pod článkem)


 

Share Button

11 komentáře

  1. Pohankový tatarák – právě v pořadu Sama doma vychvalovali pohankový tatarák, mluvil o něm kuchař – senior, recept se prý najde na stránkách toho pořadu. Tak to posílám dál…

  2. Kateřina

    18.2.2016 at 13:41

    Snad neva, že dneska jsem měla vyranou jednu ze čtvrtečních kartiček s novým postupem – blanšírování…

  3. Jako vždy je v článku Flo mnoho inspirace.. Dovoluji si přidat své zkušenosti.
    Kuskus používám dlouhá léta a moc ráda právě pro jeho rychlou a velmi snadnou přípravu a možnost nesčetně variant. Sladké s ořechy, datlemi, fíky, rozinkami, tvarohem, jogurtem, ovocem….nebo slané. Teplé nebo studené. Skvělý je zapečený v kombinaci se sýrem, bylinkami a opraženými semínky jako náplň v paprikách, cuketě, lilku, žampionech a hodně zralých soudkových rajčatech. Se zeleninou, houbami, masem i bez.
    Jako příloha mi nejvíc chutná rajčatový. Na dvě porce stačí na olivovém oleji nechat zesklovatět na jemné kostičky nakrájenou šalotku, přidat na malé kostičky nakrájené zralé rajče , osolit, opepřit , přidat čerstvý tymián – asi půl čajové lžičky otrhaných lístků. Zhruba minutu restovat, podlít trochou kvalitního bílého vína či vývaru, přidat 2 vrchovaté polévkové lžíce rajčatového suga, dochutit cukrem (stačí maličko, jen doladit chutě) Přidat uvařený kuskus a promíchat.( Nebo zkuste bazalku… Čerstvou přidávám až do horkého kuskusu. )
    Je skvělý… výborně se k němu hodí kuřecí nudličky se zeleninou a tymiánem… dochucené trochou balzamikové redukce. Tak vám přeji hodně úspěchů při zařazování této úžasné suroviny do vašeho jídelníčku. Libuše

  4. Ahoj Flo,

    narazila jsme na mensi obtiz pri ukolu, ja delas posirovani? Vsude ctu jen casy a stupne, ale jak mam docilit konstatni teploty pod bodem varu? Napadla mne jen trouba, sporak mame levny a kdyz varim vyvar v hrnci, ani na ten nejmensi plaminek nedocilim lehounkeho bublani :( natoz kdyz dnes delam posirovani v kokosovem mlece :(

    • Míšo, tady těžko radit. Pokud máš v troubě stabilní a ověřenou teplotu, můžeš zkusit pošírovat při 100 stupních. Jinak na plynovém sporáku to půjde jen s hrncem, který má silné akumulační dno a udrží teplo i na vypnuté plotýnce. Pak můžeš plyn zapnout každých 5-10 minut vždycky jen na chviličku, třeba na pár vteřin, jen aby se tekutina maličko přihřála, ale nezačala ještě vařit.

  5. Prosím, prosím! Počíta sa za „domácí máslo“ aj dýňové máslo podľa https://www.kucharkaprodceru.cz/recepty-z-dyne/ ?

    Verím, že áno, veď to má v názve! A normálne maslo zo smotany som už mútila niekoľkokrát, ale na tekvicu sa chystám už od jesene. Vďaka pôstnej výzve som sa do toho konečne pustila.

    Ak by náhodou nie, tak prosím o odpoveď veľmi rýchlo, nech to ešte stihnem niečím nahradiť. ;-)

  6. DALŠÍ ÚSPĚŠNÝ DEN NA HORÁCH.DNESKA SE TROCHU OTEPLILO.SNÍH ZATÍM DRŽÍ. VAŘÍ DOBŘE,VŠEM NÁM MOC CHUTNÁ.TO BUDE KIL.DOMA SE TO ALE ZASE DOŽENE. VŠEM FANDÍME JITKA A SPOL

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2017 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑