Pokud jste četli úvodní článek o vaření potravin, tak je vám dávno jasné, že vařit se dá nejen ve vodě a nejen při 100 stupních.
Například se dá vařit i ve vodní páře.
Poznatek dne:
Suroviny, které obsahují hodně vody, jsou přímo skvělé, pokud se připraví na páře. Platí to hlavně pro zeleninu, brambory, jemné rybí a kuřecí maso.
Teď nemyslím pouhé ohřívání na páře jako u knedlíků ze včerejška, myslím opravdovou tepelnou úpravu, kdy se ze syrového stavu dostanou do stavu vařeného.
Při vaření v páře je třeba myslet na několik věcí:
- Uvařené suroviny zůstanou zcela neochucené, protože pára žádnou chuť nemá. Chuť je třeba dohnat nejlépe nějakou výraznou omáčkou, kterou připravíte zvlášť a kterou jídlo na talíři přelijete nebo podlijete. Od kečupu nebo ochucené majonézy až po asijsky laděné tekutiny.
- Vody, ze které vzniká pára, buď musíte dát do hrnce dost hned od začátku, nebo ji musíte průběžně hlídat, abyste ji nevyvařili a nepřivodili si spáleniny na dně hrnce.
- Při vaření v páře na pařáčku potřebujete poklici, bez ní nevznikne dostatek tepla a dost vydatná pára.
- Pokud na páře budete připravovat zeleninu, nejspíš jí prospěje prudké zchlazení hned po uvaření. Zůstane jí krásná barva a zachová si šťavnatost i křupavost. Více se o tom můžete dozvědět v článku o blanšírování.
Úkol na dnešek:
Uvařte něco v páře a doprovoďte to vhodnou omáčkou. Jako omáčka se počítá i salátová zálivka, protože ta taky plní funkci dodavatele chuti. Stejně tak se jako omáčka počítá tradiční šťáva k masu, pokud budete v páře připravovat přílohovou zeleninu.
7.7.2016 at 0:06
Ještě netuším, co budu dnes vařit, ale teď už vím, jak – na páře. Snad mě napadne něco zajímavého. Klidnou noc a hezký čtvrtek všem!
7.7.2016 at 20:48
Nakonec pokus o Senfsoße, jak ji znám od jedné milé paní, ke které jsem jezdívala na prázdniny. https://www.instagram.com/p/BHkI-1ggYWX/
7.7.2016 at 0:14
Paráda, to se hodí. Mám v ledničce květák, který potřebuju zítra zpracovat, než odjedeme na dovolenou. Takže si udělám svůj oblíbený květákový salát :-)
7.7.2016 at 6:48
Safra, je nutná ta omáčka? Miluju květák či brokolici na páře jen se strouhankou praženou na másle a trochou brambor a mám na to hroznou chuť…
7.7.2016 at 16:41
Předpokládám, že domácí pesto z mrazáku je taky omáčka:o) takže budou prvopokusné těstoviny s česnekomedvědím pestem, hráškem na páře a parmazánem.
7.7.2016 at 10:22
Zdravím… dá se někde zadat zasílání výzvy každý den na mail jako to bylo u předchozích výzev? Nemůžu to dohldat a stane se, že zapomenu si to hned ráno vykliknout.. Děkuju
7.7.2016 at 13:46
Splněno – moc jsem si pochutnala na zelenině se sýrovo-pažitkovou omáčkou :-)
7.7.2016 at 14:16
http://hermesinde.rajce.idnes.cz/Letni_vyzva_Kucharky_pro_dceru/#noname_2.jpg V páře vařený hrášek jsem zalila šťávou po opékání masa a sladkých brambor. Nezvykle dobrý (ale zároveň rychlý) oběd takhle ve všední den. :-D
7.7.2016 at 20:27
Moje doterajšie snaženie som zhrnula v tomto článku: http://letitia-vari.blogspot.sk/2016/07/letna-kucharska-skola-s-kpd-1-tyzden.html
(a omáčka k parenej zelenine dnes dopadla výborne – rozhodne nad očakávanie. :) )
7.7.2016 at 20:29
Aha, ešte som sa chcela Florentýny spýtať… na klasifikačný poriadok. Chcela by som pekné vysvedčenie, ale nedarí sa mi plniť výzvu každý deň. Sú nejaké limity, koľko musím splniť „na jedničku“? :)
7.7.2016 at 22:06
NO A UŽ U NÁS SKORO VŠECHNO SPÍ.K OBĚDU BYLO KUŘÁTKO,ZELENINA NA PÁŘE.K NAROZKÁM JSEM DOSTALA HRNEC VE KTERÉM TOTO VAŘENÍ JE JEDNA BÁSEŇ.VŠEM MOC CHUTNALO.ODPOLEDNE VZAL DĚDA CELOU BANDU ZASE DO LESA KDE JE POŘÁDNĚ PROTÁHL.VEČEŘE BYLA JENOM LEHKÁ,CHLEBA S MÁSLEM,ŘEDKVIČKY,RAJČÁTKA A KOLÁČ,UŽ ZASE NENÍ.TAKY SE ZASTAVIL SOUSED A DOMLOUVAJÍ ZÍTŘEJŠÍ PLÁN PRO DĚTI.U SOUSEDŮ JSOU TAKY 3 VNOUČATA.TAK ZASE ZÍTRA JITKA A DĚDA
7.7.2016 at 22:42
Jitko, takovou večeři jsem jako malá mívala moc ráda! Ať vám i zítra vyjde počasí! Pozdrav všem! M.