Adventní úkol č. 6: Vánoční nápoj

Advent má své chutě a příchutě, které je nejvyšší čas začít ochutnávat a hýčkat si je.

Zvu vás dnešním úkolem do kuchyně na malý přípitek. Nejtěžší přípravy máte za sebou. A je pátek, takže to můžeme roztočit.

Vyrobte si domácí vánoční drink

  • Mezi nápoje první volby jasně spadá vaječný koňak. Právě je ideální doba na jeho přípravu, protože se v lahvi ještě stihne rozležet. Takové rozležení je u vaječného koňaku opravdu důležité, jak se můžete dočíst na webu Kuchařky pro dceru :-)
     
    Ale jsou tu i další favorité: domácí baileys, kokosový likér, karamelový likér, brusinkový likér. Věřím, že máte někde ve svých receptech založen ten nejlepší a nejoblíbenější.
     
    Apetit rozhodně své favority má a dává vám je k prohlédnutí na svém webu.
  • Pokud se chcete vyhnout alkoholu, zadání je stejné, protože i nealkoholických nápojů pro předvánoční období existuje spousta. Co třeba pečený čaj? Nebo svařákový sirup, který nemusíte lít jen do vína, ale klidně si jím ochutit čaj nebo kávu? Krom toho je dobrý i na miniaturní verzi ovocné bowle: nakrájejte ovoce do skleničky, zalijte sirupem, lehce dokyselte vymačkanou šťávou z citronu a zalijte minerálkou.

Tentokrát se nezapomeňte podělit nejen o fotku svého výtvoru, ale taky o recept, třeba právě zde v komentářích, aby mohli ochutnávat i ostatní. Hlásím se první do fronty.

Co můžete dnes vyhrát?

Dnes hrajeme o Kuchařku pro dceru a opět se soutěží na Instagramu. K zapojení do dnešní minisoutěže je potřeba hashtag #vanocesflorentynou.

Kuchařka pro dceru

Share Button

37 komentáře

  1. Skvele! Prave jsem domyla lahve s tim,ze zitra (dnes) se do likeru pustim. Koupila jsem je behem dnesniho (vlastne uz vcerejsiho) zbesileho behu s ditetem na hrudi a batohem na zadech do obchodu pro prostirani. Za 5. vyzvu (priprava prostirani) fakt moc dekuju,mam v zive pameti, jak jsem loni na stedry den zoufale obihala okolni vietnamske vecerky a hledala cervene ubrousky, protoze ty co jsem mela pripravene, se nehodily ke svatecnimu ubrusu :-)))

  2. Tak to je pro mě naprostá novinka, nikdy jsem nevyráběla ani likér ani sirup ani nic podobného, tak jsem na to tedy zvědavá…

  3. Marcela flair

    2.12.2016 at 0:16

    Myslím, že nazrál díky dnešnímu úkolu čas na svařákový sirup. Jen se vzhledem k loňským manévrům s karamelem trochu bojím… No snad to klapne napoprvé ;-). Na zdraví!

  4. Můj absolutní favorit je teď cascara z kakaa se svařákovým sirupem od Flo a kokosovým mlékem. Čas doplnit zásoby sirupu :)

  5. Já jsem si říkala, že s tím svařákovým sirupem ještě pár dní počkám… Dobře jsem udělala :-)). Už se na tu vůni a chuť těším.

  6. Tak sirup už jsem udělala a alespoň máme vánoční atmosféru, kdy si vzpomeneme. Ale vyzkouším i ten vaječný koňak, vypadá snadně a lákavě :-).

  7. Já dělám likér Grand Marnier: 0,7l kvalitní brandy + svrchní slupku ze šesti bio pomerančů (já používám koření pomerančová kůra) smíchám, nechám měsíc odležet, pravidelně protřepávám. Poté uvařím sirup z půl hrnku cukru a půl hrnku vody, přimíchám, nechám ještě několik dní rozležet.

  8. Vaječný koňak už se rozkládá v ledničce (ale brandy vypiju radši samotnou, tak jsem použila bílý rum, chutná to dobře) a svařákový sirup jsem chtěla dělat o víkendu (i jako dárek pro kamarádky), tak se do něj pustím už dnes. Pokud teda koupím badyán, který marně sháním už tři dny…

  9. Jdu na vaječný koňak, je to jeden z „jedlých“ dárků. Ale samo sebou, budu dělat i pro nás.

  10. Já furt nechápu, co všichni mají s tím vaječňákem na Vánoce? To je asi nějaký český zvyk, protože u nás na východní Moravě i ve Slezsku je vaječný koňak vyloženě velikonoční pití. Logicky – slepice nesou, jsou vejce. Takže udělat si jej na Vánoce je pro mě jako mít vedle kapra beránka :-) Každopádně svařákový sirup to jistí… už třetím rokem.

  11. Vaječný koňak podle Vánoční kuchařky už odpočívá v ledničce, pečené čaje jsem letos po letech taky dělala. Takže dneska přijde na řadu druhá várka svařákového sirupu. Tu první jsem nezodpovědně rozdala, takže mi zbyla jen malá sklenička. Chci letos ještě dělat domácí Baileys, zkoušel jste někdo ten recept z Apetitu? A Florentýnko, večer chci konečně zdobit perníčky. Nebo mám ještě počkat? Bude perníčkový úkol, když nebyl v létě? :-)

  12. Dnes skvělý úkol a jasná volba. Jdu vařit svařákový sirup podle Florentýny.
    Po výborné loňské zkušenosti, kdy jsem udělala nejprve jednu várku na zkoušku a pak jsem ho několikrát vařila ve velkém a použila mnohokrát ( a to s velikým úspěchem ) jako jedlé dárky – vlastně ani nemohu jinak. Přátelé ( i mé chuťové pohárky ) si ho žádají. Takže ještě jednou děkuji Flo za recept a skvělý nápad. A ještě malá nápověda z loňska…
    „Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.“
    Netroufnu si odhadnout, kolik že těch velkých lžic téhle dobroty za Vánoční svátky padlo… jistojistě hoooodně. Skvělé je, že lze použít i na nealkoholickou verzi.

    https://www.instagram.com/p/BNgy8nZglua/?taken-by=libusepisek3380

    https://www.instagram.com/p/BNg0JFKgyHD/?taken-by=libusepisek3380
    Aby nedošlo k mýlce, tak na druhém odkazu jsou v pozadí nafocené dvě lahve domácího , rýžového vína (zatím ve výrobním , kvasném procesu) Nechala jsem se inspirovat výzvou Florentýny v dnešním zadání a slibuji, že přidám i recept. Teď už ale velmi neodbytně volá pečení.
    Tak hodně zdaru všem. Krásný ( po dlouhé době u nás konečně slunečný ) den. Libuše

  13. mám od léta naložené višně v rumu, nyní je tedy právě čas je scedit, a višňový likér dodělat,( fotky splněného úkolu dne dávám do alba na rajče),
    všem přeji krásný adventní čas a kouzelný druhý víkend

  14. Mě dnes čeká spousta milých povinností, takže jsem svařákový sirup odložila a místo toho udělala rychlejší karamelový likér.
    Zabalila jsem makronky, koupila víno a jdeme slavit kamarádčiny narozeniny.
    Krásný páteční večer :-)

  15. … tak pokračujeme další dnešní výzvou – Vyrobte si domácí vánoční drink… tak jsem neváhala a vyrobila ještě potřetí další dárkovou várku sirupu do svařáku. Jedno dárkové balení přikládám :-)
    Původně jsem chtěla dělat kokosový likér, ale nemám doma kokosovou smetanu a mléko … a dnes jsem ji nesehnala.

    S dcerkou jsme se dnes pustily do vánočních pralinek a lanýžů, tak přikládám k sirupu…
    A jaká že je ganage? No letos kompletně vyrobená doma, jedna je tymiánovo-medová a druhá je champagne – obě jsou moc dobré…

    Krásný advent všem
    Edit

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=781373885333716&set=a.360836324054143.1073741828.100003833365509&type=3&theater

  16. já miluji bezinkový likér a zásoba je připravena

  17. Gabriela Charlota

    2.12.2016 at 17:08

    Jsem ráda, že mě to konečně ponouklo k výrobě „vaječňáčku“ – už třetí rok v kuse jsem ho dělala pomocí receptu z Apetitu http://www.apetitonline.cz/recepty/4274-vajecny-konak.html – Líbí se mi na něm, že je dělaný zatepla. Bohužel nemám teď v Praze přístup k domácím vajíčkům a ta kupovaná syrová si přeci jen nerisknu.
    Sice jsem ho udělala opět víc, takže jsem na litr vaječňáčku nejspíš sama, ale alespoň se budou lépe plnit další adventní výzvy! https://www.instagram.com/p/BNhVY66BGMn/?taken-by=gabrielacharlota

  18. Pohankový email jsem otevřela až dnes a zjistila, že jsem málem prošvihla tuto výzvu :oO . Mám co dohánět. Naštěstí dnešní mi perfektně hraje do noty. Vaječný koňak jsem dělala před 2 týdny, aby se rozležel do prvních Vánočních večírků a dnes jsem měla v plánu ho ze zásobních sklenic přelít do dárkových lahviček. Většinu mám hotovou, už jen dozdobit. Nyní mám v plánu ještě udělat svařákový sirup :o)

    K výzvám jsem si udělala sdílené album na google https://goo.gl/photos/6E8BdHXQ1PZvUCsK8

    Přeji Vám všem pohodový Advent a Flo za tuto výzvu :o)
    Adéla

    • Málem bych zapomněla přidat recept na koňak. Mám ho po babičce a letos zkouším konfrontovat její a ten od Flo. Výsledek klání bude znám až za 2 týdny, až budou dobře uleželé.

      6 žloutků
      30 dkg moučkového cukru
      1 lž vanilkového cukru
      1/2l svařené smetany (pro dobré kamarády používám 40% :oP )
      1/2l rumu (letos zkouším ještě variantu s Bourbonem)
      něco na dochucení (skořice, perníkové koření, … )

  19. Drahá Flo,
    nemohu nyní většinu druhů ovoce a alkohol nikdy nepiju sama, tedy můj recept na vánoční „drink“ je receptem na speciální slavnostní verzi kakaa, doufám, že to nevadí. Vůně kakaa pro mne k Vánocům patří stejně, jako vůně skořice, či pomerančů.
    Ve vodní lázni rozehřát dva řádky čokolády s trochou medu, zalít velkým hnkem teplého mléka, tři lžíce kakaa. Mléko se nesmí v žádném okamžiku vařit. Ať chutná!

    Děkuji, Ver

  20. Počíta sa aj horká čokoláda? Alkohol nemôžem, z ovocia akurát tak jablká a mlieko jedine bezlaktózové (zvyšok rodiny je na tom podobne). Chcípáci dostanú výnimku? O:-)

  21. Tenhle úkol byl úžasný! Vybrala jsem si pečený čaj, který určitě všichni známe a milujeme :) Teď už je ve skleničkách, jednu plánuju podarovat babičce k pondělnímu svátku! Doufám, že se jí bude líbit :)
    Krásný advent!
    Ell

  22. Loni to byl svařákový sirup, tak jsem letos překonala obavy (nepamatuju že bych se s tím u někoho potkala) a pustila se do likéru. Čokoládového podle Apetitu, ve variantě s kávovou příchutí – a na mě dost nezvykle volným stylem – cukru míň, kávy víc, žitnou neměli, vodka zastrčená v koutku baru nakonec nebyla vodka, takže v rámci improvizace padla konečná volba na griotku.
    Mám jenom otázku na vás zkušenější – chuť zustane stejná, nebo se časem ostrost alkoholu zmírní ?

  23. Letos naberu 100 kilo. Nechtěla jsem dělat další dávku svařákového sirupu, ale když je to za úkol…odteď si ho budu lít jen na ovesnou kaši :-) Doufám, že zítra se bude péct, v ledničce mi odpočívá linecké těsto.

  24. Já jsem na pár dní na služebce, takže se výzvy zhostil můj manžel :-) doufám, že se to počítá – vařil u nás doma, pro nás a úplně sám :-)
    Důkaz místo slibů: https://www.instagram.com/p/BNhyLp4gx4S/

  25. Hana Enuica

    2.12.2016 at 21:38

    Pro mě jsou Vánoce jednoznačně spojené se svařákem, protože jsme ho vždycky pili na vánočních trzích. Na trzích je čím dál tím méně kvalitní, takže poslední dva tři roky už jsme ho nepili. Takže bych chtěla poděkovat za tento impuls, právě jsem si uvařila svařák z červeného vína se skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou a můžu si vychutnat klidný večer :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1276285889080041&set=a.574220782619892.1073741826.100000959254601&type=3&theater

  26. Jééé, když už jsme u těch Vánočních nápojů, můžu mít jeden dotaz? Minulý týden jsem dělala sirup do svařáku a přelila jsem si ho do lahvičky. Ale cukr se usazuje na dně… je to tak v pořádku? Nebo jsem něco udělala špatně…? Děkuju za radu :-)

    A protože už teda sirup i kokosový bejlíz mám, tak jsem se dneska pustila do citrusovo-jablíčkového pečeného čaje :-)

  27. Hotovo, umícháno, ochutnáno, vyfoceno :) Letos kvůli kojení verze bez alkoholu, ale ani mi to nevadí (naopak – začínám se obávat o linii, neb toho asi budu schopná vypít hektolitr) :)

  28. já mám ráda svařák,ale o tom sirupu jsem neslyšela,ale určitě si ho udělám ráda také nabídnu návštěvě,a také určitě udělám vaječný koňak jako dárek pro dceru má ho ráda

  29. Pečení u kamarádky se neplánovaně hodně protáhlo a vše se vydařilo. Máme napečeno mnohem víc druhů, než jsme původně plánovaly. Užily jsme si to náramně. Celé odpoledne jsme si u motání vanilkových rohlíčků a vypichování lineckého cukroví pouštěly koeledy a popíjely jsme střídavě horkou griotku a čaj s rumem. Neskutečně jsme se u toho nasmály a protože nám zbylo dost bílků, došlo i na laskonky ( a bez šablony – zřejmě pod vlivem mírného alkoholového opojení – protože normálně je nedělám moc ráda. ) Takže napečeno, usušeno, zabaleno, uklizeno. Plnit budeme až v posledním adventním týdnu a zase společně. Na oplátku u nás. To už bude jiná… svařákový sirup vykouzlí svou vůní a chutí určitě tu správnou, sváteční náladu. Už teď to tu od něj krásně voní. Do lahví ho budu dávat až zítra/ pardon – už dnes.

    Ještě jsem odpoledne slíbila, že sem dám recept na rýžové víno…
    Dělávala jsem ho s velkým úspěchem v dobách dávno minulých a po velmi dlouhé pauze jsem si na něj letos vzpomněla a rozhodla se oživit vzpomínky.
    Dobrá zpráva je, že na výrobu to není nijak náročné… chce to jen pár běžných surovin a dostatek času.
    Ta špatná zpráva je, že ho do Vánoc již udělat nestihnete, ale třeba se vám recept bude někdy hodit. Výsledkem je poměrně silné, jemně kořeněné, čiré víno – chutí připomínající Cinzano.

    Budete potřebovat dvě velké sklenice tzv. „okurkáče“
    500 g oprané rýže
    100 g rozinek
    3 500 ml vody
    1 500 g cukru krupice
    70 g droždí
    3 středně velké citrony
    A koření – hřebíček, nové koření, pepř černý celý.
    Dál ještě 1 čajovou lžičku sušeného tymiánu, 1/2 čajové lžičky muškátového květu a 1/2 muškátového oříšku ( Pozor – čerstvě naškrábaný či nastrouhaný má velmi silné aroma, tak aby jste to s ním nepřehnali )

    Postup :
    Začnu tím, že svařím v hrnci 1500g cukru a 3,5 litru vody.
    Do horkého rozvaru dám na tenoučko oloupanou kůru ze dvou dobře omytých citronů (bez bílé části ) a přidám koření : 10 ks hřebíčku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře a nechám vychladnout.
    Mezi tím vypláchnu dvě čistě umyté sklenice vroucí vodou a rozdělím do nich zhruba na polovinu 500g oprané rýže (nejraději používám kulatozrnou)
    Do každé dám půl sáčku horkou vodou opraných rozinek a přidám na tenké plátky nakrájené citony. Dva oloupané a třetí i s kůrou. Bez semínek / zrníček !

    Polovinu menšího muškátového oříšku – jemně nastrouhám – naškrábu ji nožem na tenoučké hoblinky nad talířkem a rozdělím – do jedné sklenice dám dvě třetiny a přidám polovinu dávky muškátového květu.

    Do druhé sklenice dám zbytek muškátového oříšku – tedy jednu třetinu a přidám k tomu muškátový květ a lžičku sušeného tymiánu, nebo tři snítky čerstvého.
    Zaliji vlažným cukerným roztokem – snažím se , abych koření rozdělila zhruba na polovinu. Ale rozhodně hřebíčky a kuličky nepočítám. Není to potřeba, svou vůni i chuť už částečně předaly do cukerného roztoku. Do každé sklenice rozdrobím 35g čerstvého droždí, promíchám a sklenice převážu kuchyňskou papírovou utěrkou (přes hrdlo stačí navléknout gumičku ) nebo pergamenovým papírem. V tom případě je nutné do něj udělat několik dírek vidličkou !
    První dny probíhá při pokojové teplotě divoké kvašení, postupně se mírní. Po třech týdnech víno stočím do nové sklenice a nechám ještě dva týdny stát. Teprve potom stáčím hadičkou víno do čistých, vroucí vodou vypařených lahví a zavíčkuji. Buď šroubovacím uzávěrem nebo korkovou zátkou. Uchovávám lahve „naležato“

    Po prvním stočení je možné kvasný postup ještě jednou zopakovat. Rýži ani rozinky nepřidávám. Jen nový cukerný rozvar, citron a další koření. Droždí opět 35g na jednu sklenici. Tahle druhá várka již není tak silná a víno z ní používám hlavně do vaření.

    https://www.instagram.com/p/BNg0zQfgcuW/?taken-by=libusepisek3380

  30. Pozdě ale přece přikládám recept na svůj vaječný koňak :-)
    250ml mléka
    250ml smetany ke šlehání
    6 lžic cukru
    4 žloutky
    Muškátový oříšek
    125ml rumu
    125ml burbonu

    Mléko a smetanu svařujeme v hrnci s rozčtvrceným muškátovým oříškem a necháme odpočinout. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme mléčnou směs a zašleháváme ji do žloutků. Nakonec smícháme s alkoholem a plníme do láhví.

    https://www.instagram.com/p/BNhgE1Xjh82/?taken-by=michaelavrr

  31. Mám malý dotázek člověka, co dělal poprvé sirup na svařák. :-) Úplně mi ztvrdnul, nemám co cedit :-D, mám ho dát ještě pařit a přidat víc vody? Nebo ho zalít horkou vodou a ono se to rozpustí a zředí? Díky předem za brzkou radu :-)

  32. Já alkohol vůbec nepiji, jen bezinkový likér a zásobu mám

  33. Letos si udělám vaječný a pomerancovy liker, i když datove trochu po výzvě. V mrazivém pocasicku budou super.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑