Adventní úkol č. 7: Perníčky a vykrajované cukroví

Dnes je sobota, tedy víkend, a tak si zas vyhrneme rukávy, ať se nám nezašpiní od mouky, co říkáte?

Pojďme udělat počin v oblasti cukroví. Mám tu pro vás dvě možnosti na výběr.

Varianta 1: Upečte a ozdobte perníčky.

Ze všeho cukroví je právě teď výborný čas na perníčky. Nejen že se ještě stihnou rozležet, taky udělají spoustu radosti svým vzhledem. Doporučuju vám k přečtení krásný článek v online verzi Apetitu, kde je spousta rad a nápadů na zdobení perníčků.

Případně se nechte inspirovat u Martinky na blogu Kitchen Aid.

Pokud hledáte recept, ve kterém není potřeba čekat na odležení těsta, tady je odkaz na úkol z loňské prázdninové výzvy, ve kterém se perníčky pekly. Recept najdete trochu níž mezi komentáři pod úkolem.

Varianta 2: Upečte perníkovou chaloupku

No comment.

Varianta 3: Upečte jiné vykrajované cukroví

Zejména jestliže perníčkům neholdujete nebo máte recept, který vyžaduje odležení těsta do dalšího dne, zadržte paniku a upečte cokoli jiného, co je třeba rozválet a vykrajovat. Tahle činnost k předvánoční tvorbě prostě patří.

K perníčkům už se ve výzvě znovu nedostaneme, takže pokud je přesto chcete mít upečené, naplánujte si to podle svých možností.

Co můžete dnes vyhrát?

Když se dnes peče, tak tu mám něco na pečení. Sadu skvělých plechů věnuje výherci Kitchen Aid. Soutěží se na instagramu, takže pro účast v soutěži použijte hashtag #kitchenaidcz_sk.

sada plechů

PS. Nezapomeňte, že je druhý adventní víkend, takže se zapaluje druhá svíčka na věnci. Podle tradice už dnes večer, nikoli až zítra.

Share Button

29 komentáře

  1. těsto na linecké jsem před chvílí vložila do lednice, takže dnes se bude vykrajovat o 106 :)

  2. Jupí :) Těsto na perníčky už mi druhý den odpočívá v lednici a dnes bylo v plánu jej vytáhnout a vrhnout se na pečení. Tenhle úkol má prostě dokonalé načasování :)

  3. Tak se bude konečně péct. Na řadu přijdou perníčky. A možná linecký, uvidíme, jak to stihnu. Jdu se na to vyspat.

  4. ano také budu péct perníčky na stromeček a jelikož mám recept který nepotřebujete odležet budu dělat později a také poprvé a ještě nevím jestli zvládnu zdobení.

  5. Super, večer jsem malému marodovi slíbila chaloupku… a potom mě asi nemine to zdobení perníčků už upečených. Tak abych se na to šla pořádně vyspat :-)

  6. Jů, tak z dnešního úkolu mám radost úplně velikou, protože mám zrovna těsto na další dávku v lednici…
    Tak ať se všem dnešní pečení daří… ☺
    Krásnou sobotu přeji

  7. Perníčky se mi moc líbí, ale dostávám je už krásně nazdobené a raduju se z nich. Pustím se do něčeho jiného.

  8. Perníčky i chaloupku už mám hotové. Tak to možná udělám to linecké. :-)

  9. Hm, k perníčkům jsem se zatím nedostala, takže ještě nemám žádné. Dělávám dvoje – jedny medové nezdobené, tam těsto odležení nepotřebuje, druhé žitné zdobené a ty odležení potřebují. Počítá se tedy i upečení perníčků nebo musí být i nazdobené, aby byl úkol splněn? :-)
    Případně udělám linecké, to je v plánu taky :-).

  10. Letos poprvé nepeču perníčky, dostanu je od nevěsty, je to moje dcera se vším všudy

  11. Tak u nás budeme dnes jenom zdobit, napečeno už máme z minulého týdne.

  12. Hezké dopoledne vám všem.
    Vzhledem k tomu, že moje perníkové těsto potřebuje spoustu času na rozležení a ještě víc na vykrajováni a hlavně zdobení – tak je v plánu až na příští čtvrtek. Ostatní jsme už napekli s kamarádkou, ale na perníčky potřebuji klid a samotu… hlavně u zdobení. Je to taková moje „úchylka“ vypěstovaná za dlouhá léta. Drží se mě už přes třicet let a sílí… ha ha ha.
    Peču a zdobím moc ráda. S dětmi jsem dělávala ozdoby tak max na dva až tři plechy, aby měli radost, že si zdobí sami a já se k tomu vracela, až když ti mí (tenkrát ještě maličkatí ) andílci spali. Často se to protáhlo do brzkých ranních hodin a když já uléhala, bylo v kuchyni všude bílo. Nazdobené perníčky odpočívaly a dosychaly na stole, kuchyňské lince, na lednici, na tácech na gauči… prostě úplně všude. Za ta dlouhá léta se toho zas tak moc nezměnilo. Jen v nové kuchyni nemám gauč. A pořídila jsem si velikou sadu táců-plechů, které jdou skládat přes sebe a tak na nich může odpočívat nazdobené cukroví pěkně nad sebou ve vysokém „komínku“ Hodí se to při tak velikém množství cukroví co peču po celý rok- od jara až do zimy. Velikonoce, svátky, narozeniny, oslavy, svatby, Vánoce a tak dál.
    No a zpět k dnešnímu úkolu. Upekla jsem ještě vyfoukané šlehačkové slzičky. Těsto je jen ze tří surovin. Mouka, šlehačka a tuk. Nepotřebuje rozležení a krásně se s ním pracuje. Vyvaluji tenký plát asi 2mm a vypichuji jednoduché, hladké tvary. Přendám na plech s pečícím papírem (metál tomu, kdo ho vymyslel a ještě veliké díky !!! ) a peču na 160 stupňích. Troubu neotvírám. Slzičky nádherně vyskočí a nafouknou se. Vyndavám, když začnou vonět a růžovět okraje. Jsou velice křehké. Část z nich jen pocukruji domácím vanilkovým cukrem. Druhá část lze netradičně dozdobit „na slano“ – Nejstarší syn totiž sladké nerad… asi trauma z dětství s věčně pečící matkou. Ha ha ha

    https://www.instagram.com/p/BNjSAoHgsX9/?taken-by=libusepisek3380

  13. Tak u nás cukroví moc nemusíme, tak udělám jen ty rychlo-perníčky a budu doufat, že se do Vánoc snědí… :-)

  14. Ty kráso, pozdě večer přijedu k sestře na přespání, no nevím, jestli u ní můžu ještě něco péct :-D

  15. Musi byt ty pernicky i nazdobene? Ja se v te cukrove poleve moc nevyzivam, nejvic mi chutnaji jen tak.. Diky za odpoved. :-)

  16. Už jsem s tím chtěl seknout, ale seknu s tím až zítra

  17. Hana Enuica

    3.12.2016 at 19:11

    Tak tohle byla podpásovka, já si letos objednala cukroví ze zdejší domácí cukrárny a ještě včera jsem se kochala pocitem, že letos nemusím péct. A tadá – pečící úkol :D Tak jsem aspoň vyzkoušela recept na špaldové linecké: 300g špaldové mouky, 200g pohankové mouky (já dala celozrnnou, protože pohankovou nemám), 100g javorového sirupu, 270g másla (já dala Heru). Zatím tedy neslepené, slepovat budu až extempore.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1277475535627743&set=a.574220782619892.1073741826.100000959254601&type=3&theater

    • Pouzivate takove drahe suroviny a k tomu Heru? Muzu se zeptat na duvod? Neberte to nijak utocne, jen jsem zvedava.

    • Hanicko, děkuji za nápad. Pristi tyden budou Kluby zdravi v PB a téma vánoční cukroví bez cukru, vstupne- na talířku ochutnávka. Udělám spaldove. Na fotce jsou úplně super.

  18. i dnes pokračujeme adventní výzvou :-)
    Upečte a ozdobte perníčky. ..
    Ráno jsem udělala těsto (zítra by měly být perníčky měkké – no jsem zvědavá) a odpoledne jsme pekly. Zdobení máme v plánu zítra… zdobit budeme asi bílou čokoládou :-)
    Včerejší výzva ve mně zanechala červíčka a tak jsem dnes dělala ještě čokoládový likérek s perníkovým kořením – je výborný, vřele doporučuji :-)
    Edita
    #kitchenaidcz_sk
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=782219595249145&set=a.360836324054143.1073741828.100003833365509&type=3&theater

  19. Tak se konečně i já připojuji k výzvě, ale doufám, že ty předchozí si stihnu dodělat aspoň soukromě :) Dnes bylo upečeno a zároveň padlo za vlast linecké :)
    http://radekhoril.rajce.idnes.cz/JOHANKA_2016-12-03-linecke_kolacky/

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑