Den 3: Sladké pečení s práškem do pečiva

Na nedělní dny jsem si pro vás připravila vždy něco sladkého. Nemá se to s ním přehánět a takové nedělní odpolední posezení u kávy k tomu přímo svádí.

Dnes proto začneme s tím úplně nejzákladnějším těstem, které je během 5 minut hotové a v troubě.

Poznatek dne:

Do každého těsta musíte nějak dostat vzduchové bublinky, protože jinak bude tuhé, hutné, bez patřičného nadýchání.

Dá se tak učinit nejrůznějšími způsoby: třením másla, šleháním bílků, šleháním vajec, kynutím, odpalováním a podobně. Ale všechno tohle vyžaduje víc práce a víc času. Proto se dá v každém obchodě s potravinami koupit prášek do pečiva, který nic z uvedeného nepotřebuje. Stačí všechny suroviny bleskově smíchat vařečkou a máte těsto hotové.

Když už se rozhodnete pustit kypřicí prášek do kuchyně, měli byste vědět, že to je ústupek podobný jako vegeta nebo jiná dochucovadla. Jestliže chcete vařit zdravě, z normálních potravin a pokud možno bez chemie, proč byste při pečení měli dělat výjimku? Vždyť je to to samé.

V životě každé kuchařky ale přichází chvíle, kdy vezme na milost poměrně kvalitní instantní bujon nebo kypřicí prášek. Není potřeba se za to stydět nebo omlouvat, je pouze třeba vědět, že se jedná o náhražku a že malou trochou chemie kompenzujete nedostatek času. Pro uklidnění svědomí můžete použít třeba nějaký lepší bezfosfátový kypřicí prášek.

Při práci s práškem do pečiva platí tohle velmi důležité pravidlo:

Nejprve si zvlášť smícháte suché přísady (mouka, oříšky, kakao, koření a též prášek do pečiva) a zvlášť přísady mokré (olej, mléko, jogurt, vejce, tvaroh, med, sirup, vodu, šťávu z kompotu, též sem kupodivu patří i cukr). Nakonec to vše dohromady promícháte, a to pouze bleskově a jen co by se všechny suroviny sotva promísily.

Zásada je, že všechny suroviny musí mít stejnou teplotu.

Jakmile dáte do těsta tvaroh z lednice a mouku z kredence, prášek se začne vztekat. Nejdřív to bude vypadat v pořádku, ale postupně se při pečení těsto srazí. Nebude nadýchané, bude odspodu bez bublin a bude vypadat jako mokré. Takže studené suroviny musíte nejprve přivést k pokojové teplotě, buď 1-2 hodiny na kuchyňské lince, nebo velmi šetrně v mikrovlnce. Pozor, ať nejsou teplé příliš.

Nejčastěji se sražení pochopitelně stává u tvarohové bábovky s kypřicím práškem. Pokud tedy máte jakýkoli recept, který obsahuje prášek do pečiva, můžete si ho upravit podle toho, co jsem právě uvedla. Anebo vůbec nemusíte koukat na postup, stačí se řídit seznamem surovin.

Tolik teorie.

Úkol na dnešek:

Upečte něco sladkého s práškem do pečiva. Nejtypičtějším pečivem z tohoto těsta jsou muffiny, ale můžete se klidně rozhodnout i pro něco jiného.

PS. Chci samozřejmě vidět fotku vašich výtvorů. Pokud nejste doma a nemáte přístup k troubě, nebojte, časem to vyřešíte žolíkem.

Share Button

18 komentáře

  1. Marcela flair

    3.7.2016 at 0:02

    Chachá, asi před hodinou jsem úkol splnila… A ráno budu péct ke snídani housky a taky chleba (obě těsta odpočívají a pracují v lednici). No nic, tak si dám dnes repete :-p.

  2. Tak si to teď taky pročítám. Opravdu hezký úkol, … ale bábovka leží už asi od sedmi hodin přede mnou na stole a navíc dnes ráno odjíždíme k babičce. Tak leda, že bych tam nenápadně ráno hodila tu bábovku, na kterou teď koukám… Ale to by mi asi neprošlo skrze svědomí… Tak příště ;)

    • Možná pro mě sladké nedělní úkoly budou trochu komplikací, jsem totiž zvyklá péct v sobotu a v neděli mít „volno“

  3. Prima, už pár dní přemýšlím, co udělám s tou mísou třešní… Takže bude asi nějaká rychlobublanina :-).

  4. Flo, jsi jediná na světě, kdo mě donutí péct muffiny o půl sedmé ráno před odjezdem na celodenní výlet:o) Navíc nemám doma mlíko, tak jsou jogurtové s borůvkami.

    • Jsem na tom úplně stejně! :) Taky jsem pekla o půl sedmé, taky odjíždím a měla jsem pouze jedno vejce. ;)
      https://www.instagram.com/p/BHZRlyHByyV/

    • Mouka z kredence, jogurt z lednice, borůvky z mrazáku… Čas na ohřátí 0 minut, mikrovlnka nefunkční. Kupodivu to prášek zvládl se ctí! Vřelé muffiny i s formičkami do otevřené krabičky do ruky, aby se nezapařily. Honem na mhd. 45 minut od dání do trouby už mlaskám ve vlaku :o)

  5. Dnes jsem úkol splnil v letu,
    vykašlal se na dietu,
    půl bábovky sežral z hladu
    a jdu cvičit na zahradu…

  6. Ladislav

    3.7.2016 at 7:44

    už mám taky hotovo pořád jsem nevěděl co s tím tvarohem

  7. Zuzka Kudrnová

    3.7.2016 at 11:40

    Ajaj, já mám rozbitou troubu a kdo ví, kdy teď o prázdninách přijde opravář :-(. No nějak si musím poradit, dvojnásobná výzva, asi půjdu žebrat o upečení k sousedům, pokud tedy nejsou již všichni na prázdninách :-D

  8. Splněno, rychlá bábovka pro návštěvu se povedla. Spokojenost na všech stranách.

  9. Aj naša bublanina nám padla veľmi dobre. :)
    (A to som mala v pláne ešte ostať „PN“ a na nedeľný stôl položiť niečo kupované)

  10. TAK KONEČNĚ JSEM SE DOSTALA K POČÍTAČI.OD RÁNA TOČÍME MED.NAHONEM JSEM SEBRALA PÁR JAHOD,TŘEŠNÍ A BORŮVEK.BUBLANINA SE POVEDLA ALE DLOUHO SE NEOHŘÁLA.VNOUČATA SE POSTARALA.DĚDA KONTROLUJE DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY KTERÉ SI VŠICHNI DOVEZLI.PRO MRŇATA OBLOŽIL KÁRKU.BUDOU JE BRÁT NA KAŽDOU PROCHÁZKU.SICE NĚCO UJDOU ALE CO DĚDA PŘIPRAVIL TAK TO URČITĚ NE.TO JSEM SE ZASE ROZEPSALA.ALESPOŇ VÍTE CO SE U NÁS DĚJE.ZDRAVÍME VŠECHNY JITKA A DĚDA

    • Marcela flair

      5.7.2016 at 23:39

      Jen se rozepisujte, Jitko :-). Ráda to čtu (i zpětně).

  11. U nás je jogurtová buchta s třešněmi :-). Myslím, že takhle bublinkatá ještě nebyla, ta stejná teplota surovin asi fakt funguje (protože dřív jsem to většinou naházela do mísy tak, jak jsem to z ledničky nebo špajzky vytáhla).
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207472304794619&set=a.10207458640333016.1073741848.1498296419&type=3&theater&notif_t=like&notif_id=1467550835617307

    Ale lehce se teda obávám sladkého pečení příští neděli. Budeme na chalupě a což o to, vybavená kuchyň i snad funkční trouba tam je, ale široko daleko žádný obchod, který by měl otevřeno v neděli, takže co si tam nedovezu, to nemám. Flo, nebyla by nějaká maličká nápověda, jakou surovinu určitě vzít s sebou? :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑