Finálový úkol

Tento úkol je určen pro 48* soutěžících, kteří se dostali do finálového rozstřelu.

Protože mám vybrat pouze jednoho výherce z tolika kandidátů, dělám úkol opravdu náročný, abych měla co bodovat a aby bylo na hranici možností vůbec ho splnit. Nepadejte tedy do mdlob a udělejte si z toho radost.

Kdo soutěžíte, splňte si jen to, kde se cítíte komfortně. Vyberte si jen to, co vám jde a co vás baví, zvolte suroviny, které vám chutnají. Jakoukoli část úkolu můžete vypustit a ignorovat. Platí totéž, co bylo řečeno u celé prázdninové výzvy: čím víc toho splníte, tím větší jsou vaše šance na výhru, ale nemá smysl se násilím nutit do všeho.

ZADÁNÍ ÚKOLU
Vytvořte jedno jídlo (tedy jeden chod, nikoli celé menu) podle následujících podmínek. Vaším výstupem by měla být fotografie hotového jídla na vašem domácím stole a recept.

1. Deset finálových surovin:

  • Vepřová pečeně s kostí (jak s kostí naložíte je jen na vás, nakonec nemusí být na talíři)
  • Slanina nebo špek
  • Mrkev
  • Čerstvé zelí
  • Jablko
  • Cuketa
  • Švestky (čerstvé nebo sušené)
  • Tymián (čerstvý nebo sušený)
  • Libovolný mléčný výrobek včetně mléka, smetany, zakysané smetany, jogurtu nebo sýra
  • Libovolná semínka nebo oříšky

Za každou surovinu z tohoto seznamu, kterou smysluplně využijete, dostanete 1 bod. Nemusíte použít všechno a můžete si naopak přidat cokoli dalšího.

Jak vidíte, pokud jste o prázdninách trénovali, teď se vám to vyplatí. Máte tu maso s kostí, máte tu čerstvou bylinku, máte tu tři druhy zeleniny téměř v barvách trikolóry, z toho jedna je opěvovaná cuketa.

2. Deset součástí vaření:

  • Zadělávání
  • Mixování
  • Mletí, drcení, rozemletí
  • Použití cedníku
  • Použití ruční metličky
  • Nakrájení na tenké nudličky
  • Vaření na páře
  • Použití škrabky jinak než k čištění
  • Použití papírového kornoutku
  • Pěkná úprava stolu (svíčky nejsou podmínkou)

Za každou součást postupu, kterou smysluplně zařadíte, dostanete 1 bod. Nemusíte tedy použít všechno (ono to stejně velmi pravděpodobně a úmyslně ani nejde) a můžete si přidat cokoli dalšího.

3. Vzhled

Za to, jak jídlo bude vypadat, tedy za foodstyling, dostanete 0-5 bodů.

  • Aby to bylo fér, budu hodnotit tím způsobem, že fotky rozřadím do šesti skupin podle toho, jak na nich jídlo bude vypadat, a jednotlivé skupiny ohodnotím body 0 až 5.
  • Počet příspěvků v jednotlivých bodových skupinách rozdělím zhruba podle Gaussovy křivky. Do skupiny s nula body zařadím deset procent nejméně vizuálně povedených jídel, do skupiny s 5 body zařadím deset procent nejkrásnějších jídel, ostatní rozdělím někam mezi.
  • Všechny součási jídla nemusí být na jednom talíři. V restauraci taky často dostanete v rámci jednoho chodu něco na zvláštním talířku, mističce nebo prkýnku. V pořádku je i rodinný způsob stolování, kdy jídlo leží na společných talířích uprostřed stolu a každý si bere podle sebe.

4. Kuchařský postup

  • Za to, jak celé jídlo dává chuťově a postupově smysl, dostanete 0-5 bodů.
  • Opět budu hodnotit tím způsobem, že vaše recepty rozdělím do šesti skupin podle úrovně provedení.

5. Originalita a kreativita

Pokud se budete držet při zemi a osvědčených receptů, bude to naprosto v pořádku. Jestliže ale vystoupíte ze zajetých kolejí a zkusíte přijít s něčím neotřelým, můžete získat jeden bod navíc. Úmyslně nedávám víc, abyste příliš nehazardovali se svým zdravím a se surovinami.

Termín a náležitosti

Na splnění a zveřejnění úkolu máte čas do neděle 20. září 2015, 23:59 hod.

Fotky a recepty zveřejňujte úplně stejně, jako tomu bylo u jednotlivých prázdninových úkolů. Jeden den po uvedeném termínu od vás očekávám e-mail s odkazem na fotku a recept.

Po skončení tohoto úkolu zde zveřejním odkazy na finálové příspěvky, aby i ostatní viděli, jak si kdo vedl.

Pokud tápete, jak napsat recept, aby mu ostatní rozuměli, přečtěte si o tom článek.

Všem vám přeju hodně štěstí, pevnou a jistou ruku a dobré suroviny!

– – –

* Možná se ptáte, kde se tohle číslo vzalo, když jsem původně hlásila jen 47 dotazníků s plným počtem bodů. Vzhledem k tomu, že jsme se tu jednomyslně shodli, že přivřu oko nad chybou, která nevznikla schválně, musela jsem se stejným způsobem chovat i k ostatním soutěžícím a každému dát šanci udělat drobnou chybu. Tím se zvýšil počet dotazníků ke kontrole a tím se i zvýšil počet finalistů. Všichni ode mě dostali e-mail s popisem chyby, aby se jí vyvarovali ve finále.

Finalisté jsou tito (jména jsem snad správně zapsala z e-mailových adres):

Jana Strouhalová Jitka Čierná Vladka Peňázová Zlatuše Vašíčková
Martina Mazalová Lenka Tůmová Markéta Kyselová Darie Mášová
Zuzana Dobešová Hanka Burianová Václav Knébl Barbora Kadounová
Lenka Vitvarová Klára Onderková Zdena Staňková Andrea Bátovská
Petra Gajdíková Jana Hurychová Iva Baráková Dana Močubová
Veronika Hanzlíková Iveta Šuplatová Zdenka Břízová Dominika Kadounová
Lenka Míšková Andrea Jansová Jitka Srncová Martina Štěpánová
Hanka Kubátová Klára Varmužová Martina Konrád Karolína Týleová
Jana Rusnoková Zuzana Mazancová Eva Šoltésová Šárka Hradcová
Marie Mezerová Jana Anna Novotná Eva Baranovičová Jaroslava Michalová
Adéla Koudelová Vendula Svobodová Monika Duffková Petra Bauernöplová
Gabriela Dokulilová Helena Ramešová Lucia Grigová Marie Walterová
Share Button

197 komentáře

  1. Lucia Grigova

    14.9.2015 at 0:08

    tak na toto sa musim ist fakt vyspat ;-) :-D
    toto je teda vyzva ako delo! tak si to teda uzime, uz sa tesim na vysledne fotky, tie budu stat za to :-)

  2. DO FINÁLOVÉHO ÚKOLU VÁM VŠEM PŘEJEME HODĚ ZDARU JITKA A DĚDA

    • NEZAPOMEŇTE SEM DÁVAT FOTKY AŤ SI TAKY UŽIJEME JITKA

    • Vašek K.

      14.9.2015 at 0:30

      Díky Jitu. Už jsme vyhráli všichni :-), teď jen kdo bude mít to štěstí.
      Dobře se na to s dědou vyspěte. Jo a ponocovat se nemá :-) .

  3. Vašek K.

    14.9.2015 at 0:12

    Ahoj Flo,
    DÍKY ZA TEN TÝDEN.:-)), V PRÁCI BYCH TO OPRAVDU NEDAL. I tak mám jen tři dny, pokud se dostanu ve čtvrtek večer domů.
    Flo, ale fakt nás nešetříš. :-))
    PŘEJI VŠEM, HODNĚ ÚSPĚCHŮ A PAMATUJTE VÝHRA JE JEN JEDNA !!!

    • NEMUSÍ SE VYHRÁT HLAVNĚ SE ZŮČASTNIT.HODNĚ ZDARU PŘEJE JITKA A DĚDA

  4. Teda,výzva s velkým V.
    Jdu se na to vyspat.Ale už teď se těším na výsledné příspěvky a nápady.Bude to stát za to.

  5. Tak to je tedy výzva :-)

  6. Toho jsem se trochu bála.. :) vepřové v žádné podobě doma nejime, nemůžeme použít něco podobného, třeba krůtí stehno? Slaninu vynecháme taky, ale ať je schválená aspoň hlavní surovina :)

  7. Ježišmarjá!!!Z toho nebudu spát!!!Tak tomu říkám úkol…Hodně štěstí všem, jdu vymýšlet recept :-)

  8. Člověk se má chystat do práce a místo toho se přistihne, jak tu už čtvrt hodiny sedí a kombinuje přísady a postupy :)

  9. Je to bomba ;o) ale já už jsem vyhrála – vás všechny tady a spoustu nových krásných zážitků, z nichž jeden je zcela nadpozemský a nikdy bych se bez Výzvy a bez Flo a bez vás k němu nepropracovala: Beef bourguignon ;o)
    bože až to všechno ze zadání úkolu vstřebám, začnu šrotovat a hledat a budu týden mimo realitu.. :o) tak všem držím palce a hlavně si to užjte (užijme) :o) krásný týden, Dana

  10. Díky, Flo, za ten týden, dnes bych to ani nevymyslela, natož to uvařit. Myslím si, ze to bude nakonec brnkacka :) to samozřejmě jen zlehcuji a rozhaním mlhy :)

  11. Teda, kolem druhé jsem se probudila a tak nějak ze setrvačnosti šla hodit prat daldi pracku pradla (víkend byl tentokrát vikendem velkého pradla), anakoukla v telefonu na suroviny ve finálové vyzve. Text byl dlouhý a ja rozrespala, tak jde posunula rovnou na ne, a zdalo se mi to, jako úplný nesmysl, ale po radnem procteni dnes ráno už zacinam přemýšlet, ze se dílo zadari :) preji všem hodně zdaru :)

  12. Marcela flair

    14.9.2015 at 7:43

    No, to je tedy VÝZVA s velkým V :-). Přeji všem finalistům políbení kulinářskou múzou a ať vás vše poslouchá, jak má a jak si přejete. Těším se na výsledky!

  13. Marketa K.

    14.9.2015 at 8:03

    Zdravim vsechny, v noci jsem ze zvedavosti koukla na finalovy ukol a myslela jsem, ze me klepne. Podle pravidel z puvodnich 3-5 ingredienci se stala romanova esej…ale i jak se cele finale posunulo, neni v mych moznostech uvarit jidlo, ktere by stalo za prezentaci. Preji hodne stesti ostatnim, je to opravdu vyzva!

    • Markéto, ono se to tak složitě jenom tváří, hlavu vzhůru.

      Bez obav vezmi jen 3-5 surovin, nebude to proti ničemu. V mém původním seznamu byla vepřová pečeně, jablko, mrkev, zelí a tymián, pokud ti to pomůže se líp rozhodnout. Když jsem výzvu připravovala, tak jsem se chystala na dva, maximálně tři finalisty. Těch 48 mě dost překvapilo. Kdybych nepřidala dodatečné suroviny, nebudu mít dostatečný bodový rozptyl a nebudu ani schopná vybrat toho nejlepšího. Všechno ostatní ale v zadání finálového úkolu zůstává stejné.

      Co se týká termínu, kdybych byla bývala plánovala finále na tento víkend, tak už proběhlo, nic tomu nebránilo. Nepovedlo se mi vyhodnotit všechny dotazníky do slíbeného 10. září, to je pravda, ale přes 80 procent finalistů do tohoto data výsledek vědělo a zbytek se to dozvěděl s jednodenním zpožděním. V pravidlech nikde termín závěrečného rozstřelu nevidím, tak nerozumím tomu, že se posunul. Původně se měl odehrávat dnes a zítra, aby měl každý možnost dostat se do otevřeného obchodu s potravinami, ale vzhledem k dodatečné složitosti a k ohledu na pracovní týden mi přijde fér to prodloužit. Tak doufám, že to těsně před koncem nevzdáš! Flo.

  14. Klárka Onderková

    14.9.2015 at 8:04

    Flo, prosim mohou byt namisto svestek pouzity povidla??

    • Ne, chovají se při vaření jinak :-)

    • Ne, že by „ne“ nebyla odpověď:-) Ale nelze povidla použít i kdyby byly doma připravené, tzn. vstupní surovinou do nich by byly čerstvé švestky?
      Jinak, pochybuju, Flo, že budeš mít čas si tuhle výzvu také realizovat. Nejspíš budeš celý týden zodpovídat naše dotazy:-)

    • Pokud vstupní surovinou do tohoto receptu budou švestky, ze kterých se až v průběhu vaření vytvoří povidla, je to v pořádku a nemám s tím problém :-)

    • Ivo, já jsem s tím předem dobře počítala, že budu na přijmu a budu odpovídat, protože na dotazy a upřesnění máte výsostné právo. Mám to dokonce naplánované v diáři, abych si třeba nepořídila víc práce, než pak během dne skutečně zvládnu. I to je důvod, proč finále nezačalo o víkendu — na matku sedící u počítače asi děti nejsou ve dnech svého volna dvakrát zvědavé :-)

  15. Doufám, Fló, že se plnění této výzvy taky zučastníš

  16. Uf, ještěže jsem si tentokrát přečtení zadání nechala až na ráno, protože bych z toho neusnula :-). S vepřovou pečení s kostí se vůbec, ale vůbec nepřátelím, tak jsem dost zvědavá, co s ní vymyslím… A aby se to vymýšlení ubíralo správným směrem, mám pár upřesňujících dotazů:
    1. Vepřovou pečení s kostí se rozumí doslova pečeně s kostí, nebo to může být libovolná část vepřového s kostí, např. kotleta, krkovice atd.?
    2. Když jde o maso s kostí, asi má být aspoň v části postupu s tou kostí pohromadě, že? Tedy kdybych hned na začátku kost oddělila a použila ji na vývar, který pak do jídla použiju, tak to asi neplatí, že?
    3. Počítá se za mléčný výrobek máslo?
    4. Bere se kompot jako součást jednoho chodu? Nebo se považuje až za dezert, a tedy další chod?
    5. Části postupu vaření, které nebudou patrné z výsledné fotky (např. čerstvě namletý pepř použitý do jídla), stačí výslovně uvést v receptu?
    Ptám se radši jako blbec :-)
    Přeji všem spoustu dobrých nápadů :-)

    • :-)))

      1. Doslova pečeně s kostí.
      2. Platí.
      3. Ano.
      4. Pokud je to malý kompot, tak ano. V české tradici se například dřív k telecímu masu podával i švestkový kompot jako nedílná součást jídla, i když v samostatné misce. Pokud je to ale velká mísa kompotu, ozdobená šlehačkou a paraplíčky a mletými ořechy, tak to už bych spíš brala jako samostatný dezert.
      5. Ano.

    • Super, odpověď na otázku č. 2 mě velmi potěšila, hned je víc možností, co vymyslet :-). A kompotem jsem myslela přesně tu malou mističku, co se dává k jídlu, ne ovocný pohár se šlehačkou :-)

    • děkuji za otázky i odpovědi za nás za všechny ;o)

  17. Taky dotaz. Musí byt tyhle ingredience v jednom jídle, nebo lze použit na přílohu k masu! A co obloha na talíři, je součásti jídla nebo se nebude pocitat?

    • Píše se tam: „Všechny součási jídla nemusí být na jednom talíři. V restauraci taky často dostanete v rámci jednoho chodu něco na zvláštním talířku, mističce nebo prkýnku. V pořádku je i rodinný způsob stolování, kdy jídlo leží na společných talířích uprostřed stolu a každý si bere podle sebe.“

      Takže podle mě se příloha dá dát mimo.

    • Oblohu beru jako součást jídla.

  18. Martina Š

    14.9.2015 at 10:29

    No, tak to je brutální výzva…proti tomuhle úkolu byl zbytek prázdninové výzvy jen procházka růžovým sadem… :-)

  19. Mám pro jistotu také dotaz – salát k jídlu, tedy součást jídla (?), která bude na talíři, se také počítá?
    V podstatě by to byla taková zeleninová obloha, tak se domnívám, že by to mělo jít?

  20. Tak s malým časovým odstupem čtu znovu celé zadání a taky komentáře a musím se smát :o) jo jasně , jsem z toho taky vedle ;o), ale zároveň úplně bytostně cítím tu energii, co se v každém z nás rozproudila..a zase jsme jak děti ve škole anebo jak studenti u přijímaček..;o) a to je přece super :o) Každopádně zcela a naprosto nejtěžší úkol čeká na Flo při hodnocení – se taky nepoučí ;o)
    P.S. já si to jdu vytisknout, budu si to muset naštudýrovat ještě vícekrát … tak zatím se mějte krásně. Dana

  21. Tak já tedy mám zatím docela chuť srabácky vzdát :-D Ať nad tím přemýšlím, jak chci, nejsem schopná vymyslet žádné jídlo, které by obsahovalo víc než půlku ingrediencí a postupů a přitom to bylo smysluplné jídlo a ne jen nějaký slepenec s cílem nacpat tam toho co nejvíc.
    No, snad mě něco osvítí a nějak se s tím popasuju a vyrobím něco, co si s prťátkama užijeme. Jsme tu totiž teď na 2 týdny sami a hlavní strávník nepomůže ani povzbuzováním, ani následnou konzumací.

    • Vašek K.

      14.9.2015 at 12:42

      Ahoj Jitu,
      než se mi udělá kafe, tak to čtu. PŘECE NEJSI SRAB :-) , POČÍTÁ SE JÍDLO, NĚCO VYMYSLÍŠ. Máš to do neděle. Už jsi stejně vyhrála. Já jsem zatím vymyslel to kafe. :-)))

    • Jitko, bez obav. Raději méně surovin a jídlo, které funguje, než tam cpát všechno bez přesného určení. Budu na to rozhodně v hodnocení brát velký, troufám si říct že zásadní, ohled.

    • Jitko, nevzdávej :)) úkol jsem přečetla asi o půl jedné v noci a hned po přečtení jsem si říkala, to nic, že budu fandit těm ostatním a kašlu to. Jedna dcera se mi vrací z turisťáku až v neděli, druhá dnes odjíždí už do školy a vrátí se až za dva týdny, manžel bude na závodech, takže hlavní pomocníci i strávníci jsou taky mimo, vepřové vůbec neděláme… No ale rozleželo se mi to. Ani tak jsem přece nečekala, že bych mohla vyhrát, jsou tu skvělé kuchařky, co to navíc umí na ten talíř úžasně uložit a vyfotit. Tak proč si aspoň nepohrát a nezaimprovizovat s pár surovinami a nepobavit se. :) Jsem ale moc zvědavá na všechny ostatní výtvory a nápady. :)

    • Lucia Grigová

      14.9.2015 at 17:01

      Jitu, nezufaj, nevzdavaj, pozvi kamaratky, poradia, povzbudia, dojedia. A povzbudime sa aj my navzajom, urcite kazdy z nas nieco vymysli. Aj s niektorymi prazdninovymi vyzvami to bolo huste – rano sme sa vsetci vydesili a vecer hlasili uspesne hotovo :)
      Ja tiez netusim ako sa s tym popasujem, ale hovorime si: To dame! :)

  22. Tak jsem si k tomu sedla na podruhé a už začínám vymýšlet, co to bude :-) Taky děkuju podobně jako ostatní za týden času, protože když si napočítám lékařské vyšetření, na které musím hladovět a vyčistit zažívací trakt (to vezme 2 dny) a ještě nějaké další aktivity, tak mi z toho vychází pouze jeden den, kdy budu plnit úkol ;-)
    Ale už se moc těším a vypadá to hodně zajímavě.
    Tak nám všem přeji hodně sil a energie na plnění poslední veeelmi zajímavé výzvy ;-)

  23. S odstupem hodin se mi to už nezdá az tak strašné. Mám 3 ingredience, které se mi do jídla absolutne nehodí, aby bylo smysluplné. Díky za uklidnění, ze nemusíme všechny použit, ze zohlednis tu smysluplnost. A děvčata…hlavu vzhůru, ted to prece nepolozime, no ne? I kdyby to melo byt jídlo jen z poloviny ingrediencí. Hlavni je jít do toho. Týden je dost dlouhá doba, snad nás ještě něco napadne.

  24. Také to čtu stále dokola,první má reakce byla,tak to tedy nedám ani náhodou,ale Zlatka má pravdu,přece to nevzdáme ,máme dosti času něco smysluplného vytvořit.Přistihla jsem se,že momentálně na nic jiného nemyslím,jen se mi v hlavě zmítají různé kombinace,ale jsme na tom asi všichni stejně,tak všem držím palce,přece to teď nevzdáme!!!

    • Je to jak hlavolam, jen přijít na to, kterou stranou otocit, v našem případe jak použit dane suroviny a využit dane techniky.

  25. Ještěže jsem neměla o prázdninách všechny body. Uff :) !!!
    („Jak pejsek s kočičkou vařili“ – všechno a všelijak a ještě to bude i inspirace z filmu :)))
    Držím vám všem palce, je to mazec a už se těším na fotky.
    Monika

    • M. A co to zkusit uvařit s námi? Nevadi, ze ne do soutěže, bud inspiraci Jitka s dědou, která makala celé prázdniny na úkolech, ac fotky nezverejnovala. Jen tak pro radost a zkusit, co se z toho da vytěžit. Pro me je to velká vyzva a už ted kombinují a zase to v hlavě rozbijim a hledám jiné varianty….je to náhodou skvěle a tobě Flo velký dik , ze nás nenechas zahálet :)

    • Copak o to, kombinace a co z toho vymyslet.. to mi v hlavě šrotuje taky :) A právě proto to finalistům nezávidím;). Ale nějak mi chybí ta motivace – hledat a kombinovat vážně recepty a postupy, jít do obchodu/ů a pak se točit kolem plotny, příp. trouby a to delší dobu. Vlastně na to ani nemám moc čas nebo si spíš nemůžu vybrat, kdy zrovna čas mít budu;), a při tom čase/nečase se nedá s radostí vařit… mám jiné celodenní zaměstnávače. Jitka s dědou jsou borci a Jitka je v těch komentářch občas fakt vtipná:) (ale nejsou v důchodu?).
      Každopádně jsem strašně zvědavá co z tohohle zadání kdo dokáže uvařit, to nejsou jen tři suroviny na „P“ . Moc ráda si čtu tady vaše příspěvky, jak s tím bojujete! Takže ženský a chlape do toho!!

  26. Uffff. :-) Florentynko, pocita se samotne veloute jako zadelavani?

    • Ne tak docela. Na zadělávání musíš nejdřív něco uvařit, vývar z vaření zahustit, pak do toho vrátit tu uvařenou surovinu. U velouté nemáš co vracet, protože jde pouze o zahuštěný vývar. Ledaže bys třeba uvařila vývar z té kosti, zahustila ho, vrátila do něj co se dá a zjemnila.

  27. Milá Flo, jestli máš svatou trpělivost, tak pejsek s kočičkou posílají následující tvrzení a čekají ANO či NE:
    1) Čerstvé zelí je vstupní surovina, nakonec může být dušené, vařené, pečené, smažené, zadělávané…
    2) Jablko je vstupní surovina, pak se z něj může použít jen vylisovaná šťáva.
    3) Knedlík vařený v páře jako příloha splňuje úkol vaření v páře.
    4) Papírový kornoutek musí být součástí servírování.
    5) Papírový kornoutek může být „neviditelnou“ součástí vaření a bude to vysvětlené v dodatcích / popisu / receptu.
    6) Mandle nejsou semínka.
    7) Škrabkou vyvrtáme s pejskem ďoury do brambory k naplnění. To splňuje úkol použití škrabky.
    8) S kočičkou vyzunkneme lahev Baileys a budeme pod parou. To splňuje úkol vaření v páře.
    9) Fotky nemusí vzniknout v průběhu 24 hodin. V pátek něco rozdrtíme, naložíme a pořídíme fotodokumentaci, protože v sobotu v uvařeném vyfoceném jídle to už nebude vidět.
    10) Dál už nás nic nenapadá.

    • 1.-3. ano
      4. ne
      5. ano (ale smysluplně :-))
      6. ano, nejsou, ale pokud si o to vespolek řeknete, nemám problém kromě semínek uznat i ořechy a doplnit je do seznamu k semínkům
      7. ano
      8. ne :-) — ale vyhrálo by to cenu za originální přístup
      9. stačí mi pouze fotka finálního jídla. vaření se může klidně protáhnout na několik dní, pokud něco potřebuje odpočívat, marinovat se a tak podobně. klidně si ale postup dokumentuj, pokud bych třeba měla dodatečné otázky.
      10. ani mě ne.

    • Lucia Grigová

      14.9.2015 at 17:04

      dievcata, to som sa pri vasej konverzacii pobavila :D (hlavne body 8 a 10)

    • Skoro vyčerpávající otázky :)

    • Teď to tady pročítám a asi bych se přimlouvala za ty ořechy… :-)

    • Já se taky moc pobavila a i něco nového dověděla :o) Zdravím pejska s kočičkou ;o)

    • Ten bod 8 bych skoro uznala (alespoň za půlku), ale jen v případě, že to bude řádně zdokumentováno :D

    • Florentynko, prosim, jak ty orechy? Pocitaji se misto seminek?

    • Uz to vidim zmenene v ingrediencich. :-)

  28. Lucia Grigová

    14.9.2015 at 17:26

    tak ja som s vyzvou prave zacala: vygooglila som si co je to „vepřová pečeně s kostí “ :D ;)

    • Ještě že zazněl dotaz ohledně pečeně s kostí, chtěla jsem koupit kotletu :)

    • Ted jsem z toho jelen, vzdyt pecene s kosti je kotleta, ne?

  29. Martina K

    14.9.2015 at 18:16

    Flo, v USA mame jine deleni a porcovani masa, takze klasickou veprovou peceni s kosti tady nesezenu. Muzu pouzit bone in pork loin?

    • Jéje, Flo, a když vyhraje Martina K. tak ty poletíš do USA ? :) :) :)

    • Martino, to je v podstatě to samé, možná je tam kousek žeber navíc a taky asi hřbetní tuk a třeba i kůže. Ale podstata je stejná.

      Zlato, což o to, já bych ráda jela, ale zakázala jsem si to v pravidlech :-) Letos už mám nacestováno až příliš, Pacifik, Indický oceán, zítra Baltské moře a to ještě není všem dnům konec.

  30. NO TO JE ZASE KRÁSNÉ ČTANÍ.VŮBEC VÁM NEZÁVIDÍM.DĚDA TADY DUMÁ CO UVAŘÍME.NA PAPÍR SI NAPSAL CO SE BUDE KUPOVAT.SEPISUJE RECEPTY.JSEM NA NĚHO ZVĚDAVÁ CO ZAČNEME KUCHTIT URČITĚ NAPÍŠU JAK TO DOPADLO.DRŽÍME VÁM VŠEM VELKÝ PALEC AŤ SE VÁM DÍLO PODAŘÍ.JITKA A DĚDA

    • Pani Jitko, vy jste teda uzasna žena a vas děda… Vase zpravicky tak ty nemají chybu. Myslím si, ze mohu napsat za všechny, ze nás opravdu moc povzbuzujete, aniž byste si to uvedomovala. Díky :)

  31. Vašek K.

    15.9.2015 at 0:07

    Dobrý večer, nebo ráno, dámy,
    vzhledem k tomu, že musím makat jak šroub, tak jsem si zakázal číst co jste napsaly ( a dokonce jsem se i poslechl ). Teď si to dávám, jako šlaftruňk, než padnu do postele. Jsem rád, že počáteční panika se mění ve Váš obvyklý humor, který vždy potěší :-)). Jenom Lucie mně vyděsila těma tabulkama.
    ( ty dělám od rána od půl šesté ) Obdivuji také Flo, jak odpovídá na vše, co Vás napadne. Já zatím nemám čas přemýšlet, možná to je dobře.
    Souhlasím taky s Jani a je mi jasné, že na Vás moc toho nevymyslím. Ale přece to nevzdám, když už jsem tak daleko. Do neděle je spousta času.
    Tak Vám všem přeju hodně nápadů, dobrou noc, vypínám bednu a mizím do postele.

    • Lucia Grigová

      15.9.2015 at 0:57

      ziadne strachy, ja som len strasny detailista a zaroven hrozny sklerotik, tabulky, zoznamy a diare ma zachranuju v beznom zivote skoro permanentne :D a ja ich mam za to velmi rada, dodavaju mi klud na dusi :)

    • Vašek K.

      15.9.2015 at 6:21

      Ahoj Lucie, pokud bys ty tabulky musela dělat 17 hodin, čtyři dny v týdnu, tak nevím jestli by Ti daly klid :-)). Můj šéf tabulky miluje. Ale díky, třeba změním názor :-(( A jdu zase dělat ty tabulky.

    • Lucia Grigova

      15.9.2015 at 7:57

      hmmm, 17 hodin a 4 dni v tyzdni by uz bolo aj na mna moc, to je uz riadny tabulkovy masaker. bohato staci jedna tabulecka na par dni a urobit si ju len tak z pasie, aby si clovek upratal myslienky.
      ked som mala robit tabulky v praci, tiez ma to moc nenadchynalo, lebo vsetky cisla museli sediet a kym som sa k tomu dopracovala, bola som zrela na panaka :-D
      tak nech vam tie tabulky idu od ruky, tak ako krajanie zeleniny podla Florentyninho krajacieho manualu ;-)

    • Vašek K.

      15.9.2015 at 8:19

      Lucie ještě jednou, než se udělá kafé, poslední nahlédnutí, pak si zase dávám zákaz. Dokonce ho i dodržím. Čísla musí sedět a v tom případě jsem zralý na flašku :-)).
      Podle velikosti políček a čísel krájím JULIENNE. Za pár hodin při doplňování kofeinu se zase podívám, co je nového. SPOUSTU NÁPADŮ VÁM VŠEM

  32. Nevěřila jsem tomu, ale zdá se, že budu snad poprvé v životě péct maso (myslím jiné než drůbež nebo rybu). Vzhledem k tomu, že hovězí jím akorát v tátově guláši a vepřové jen v případě hrozící smrti hlady, začíná se mi zdát, že to asi fakt je úkol hodný finále :)
    Kdo ví, třeba tomu masu ještě nakonec přijdu na chuť.
    Už se mi trošinku něco začíná rýsovat. Lacino svoji kůži nedám :D

  33. Klárka Onderková

    15.9.2015 at 7:44

    Flo, je povoleno pouzit jeden z tvych receptu a uvarit podle něj? Teď myslim hlavně maso.

  34. Ať přemýšlím jak přemýšlím, buď nespotřebuji suroviny nebo něco nepoužiji z procesu nebo splním a použiji vše, ale zase mám pocit, že to není originální. Pocit neoriginality mám u všeho co vymyslím, protože mi příjde, že vše už použito a vyzkoušeno bylo… Tak nevím jestli vsadit na klasiku, i když ne také úplně klasickou kde v pohodě použiji vše a nebo jestli se pachtit po jednom bodíku za originalitu, kdy mi potom třeba nebude vše tolik ladit :). Jak to máte vy ostatní?

    • Já hodlám udělat takové jídlo, abych splnila nějaké postupy a suroviny, ale prostě tak, aby mi doma řekli…Ale bylo to dobrý :-)

    • Já si zas říkám, že lepší je uvařit výborné jídlo za cenu, že člověk něco vynechá, než zplácaninu typu „tajemství šéfkuchaře“, která nebude dávat smysl nebo nebude dobrá, i když v ní bude kompletní seznam. Pěkně podle hesla „fantazie je největší nepřítel českých kuchařů“ :D

    • Tak to já bych tento recept bez fantazie nedala. Budu vařit jídlo, které bych nikdy neuvarila.

      Flo pak bude moci vydat kuchařku: Vepřová pečené na kosti na čtyřicet osm způsobu :)

    • Však právě tak jsem to myslela…samo, že se nabízí dát tam nějak všechno…ale já chci uvařit jídlo, kde si budu jistá, že ho můžu bez obav dát na sváteční stůl rodině a ne jen pro oko fotoaparátu…a přát si aby mi řekli, tak tohle bychom si dali klidně častěji… :-)

    • Já jsem vymyslela i celkem smysluplné jednoduché jídlo kam kupodivu použiji úplně bez problémů snad skoro vše z obou seznamů aniž bych měla pocit, že by to byla slátanina bez uvážení. Myslím, že se mi to hodí a ladí a že doma to také bude chutnat. Jen mám pocit, že stejně nebo podobně to vymyslí 40 lidí ze 48 :). U kreativnějších nápadů mi to buď tolik neladí celkově nebo nejsem schopná toho tolik použít.

    • Já mám problém (samozřejmě kromě mnoha jiného) právě s okem fotoaparátu. Obávám se, že k vytvoření kvalitní fotky nebude stačit otřít z foťáčku marmeládu, oprášit mouku a jako pozadí hodit hodit utěrku přes okolní binec…

    • S foťákem mám také problém :), ale to jsem zatím ještě nezačala řešit, když mám před sebou teprve rozhodnutí CO to bude

    • Lucia Grigova

      15.9.2015 at 15:19

      a viete co? len aby to nakoniec nedopadlo tak, ze Flo bude musiet robit druhy rozstrel! ;-)

      ja mam zatial vymyslene jedlo kde sa budu dat pouzit vsetky suroviny, ale tymi postupmi nie som si zatial celkom ista, tak uvidime, este musim popremyslat. ja sa najviac bojim toho aby sa mi to vobec podarilo uvarit tak ako si predstavujem, lebo z „veprovej pecene“ som zatial robila len rezne.

    • Leni, zcela jednoznačně budu upřednostňovat chuťovou souhru a kvalitu postupu před originalitou. Suroviny, které mi budou připadat zbytečné a nemístné, i když budou ze soutěžního seznamu, nebudu bodově hodnotit.

  35. Martina Š

    15.9.2015 at 13:15

    Ahoj Flo, prosím ještě o info, jestli tomu rozumím správně: za každou surovinu, kterou využijeme, dostaneme jeden bod – to znamená, že když využiju mléko, zakysanou smetanu a šlehačku, dostanu jenom jeden bod – je to tak?

    • Já si myslím, ze ano. Je to mléčný výrobek pod jedním bodem.

    • Martino, ano, je to tak. Jen jeden bod, i když těch surovin bude víc. A i ten jeden bod poléhá podmínce, že použití té suroviny nebude nesmyslné a nepoškodí výsledek.

  36. Když to po sobě čtu, tak vidím, že utěrka se musí hodit dvakrát – asi aby držela:-)

  37. Moji mercici dostanou papír s praci a na druhé straně seznam ingrediencí, jiny jak použit cednik když se nehodí, dalsi namalovany pekac v něm pečeně a už to tam sypu :) Ale už se mi to rýsuje, jen dnes koupim potřebné a zkusim experiment, abych se o víkendu, az budu oficko vařit, nedivila.

  38. AKTUALITA mimo téma: jedu na otočku do Prahy, snad koupím maso… Chtěla jsem si půjčit v knihovně buď Snídani, nebo Kuchařku pro dceru. Kouknu na internet na stránky Městské knihovny – a všechny jsou půjčené, musela bych si dát záznam!

  39. Ještě dotaz:
    Jak přesný musí být recept? Vařím dost intuitivně, „přiměřeně, přiměřeně“. Moc nejsem schopná se ani receptů přesně držet, vždycky se to v nějaké chvíli zvrtne a začnu improvizovat, ale už vůbec si nedovedu představit, že bych měla přesně nějak vážit nebo odměřovat, co použiju a udělám. Stačí to prostě popisovat? Např. „Přidám citronovou šťávu, česnek a sůl podle chuti.“ ? :) Děkuji.

    • Jani, viz odkazovaný článek. Měl by to být po tobě někdo schopný zopakovat. Takže nepřesné míry ve stylu „podle chuti“ nevadí, ale u mouky v těstě do koláče už vadí. Nemusíš odvažovat, můžeš to popsat slovy, jak to množství vypadá, aby to vedlo aspoň k nějaké představě o objemu nebo hmotnosti.

    • Díky, pokusím se. To bude skoro větší výzva, než to vaření. :)

  40. Tak už mám uvařeno.. :))) Ani mi nejde tak o výhru, jako o to se zúčastnit.. :) měla jsem jen dva dny, zítra už balíme a ve čtvrtek jedeme na Moravu..kde už bude někdo vařit místo mne…huráááááááááááá :-D tak teď jen vytvořím postup a posílám :))) Doufám, že jsem si všechno zapsala a na nic ve finálním postupu nezapomenu :-D Tak všem hezké vaření a vymýšlení :))

  41. Přidala jsem vám tam oficiálně i ty oříšky :-)

  42. Zkoušku jídla mám za sebou, tedy jen část, musela jsem vyzkoušet, jestli se mi to ne….., jestli to nebude s……, jestli se to u… a nep…. a ono se to docela povedlo! Takže tď už jenom doladit a mohu vařit naostro. přiznám se, že nezvládnu použít všechny dané techniky.

  43. Ach jo, mně se pořád honí hlavou kombinace typu „jak pejsek a kočička vařili dort“. Asi na to budu muset jít nějak „vědecky“, třeba že si suroviny a techniky napíšu na papírky a pak si z toho budu tvořit skupinky, snad mi vypadne něco smysluplného :-).
    Pro začátek jsem tak pátrala v receptech na internetu, co všechno by se dalo dělat s vepřovou pečení s kostí. A hned první odkaz je recept přímo od Florentýny :-) (a mimochodem v něm uvádí, že pečeni s kostí se říká kotleta a bez kosti je to karé, což mi teda zamotalo hlavu ještě víc). Ale nechce se mi vařit podle receptu, ráda bych vymyslela něco vlastního, takže bude trochu oříšek vymyslet něco, co by mohlo chutnat i někomu jinému, než mně (protože já mám chutě občas dost divné :-)) ).

    • Asi bych to přemýšlet jindy, než pozdě večer. Už mě totiž napadají šílenosti typu, že z kosti budu vařit vývar a na páře z toho vývaru uvařím brambory jako přílohu. Nejsem si jistá, jestli by to bylo považováno za smysluplné využití kosti a vaření na páře :-)))

    • Jojo vývar z kostí mě napadl taky :). A pak jím podlít to maso, nebo omáčku, nebo přílohu (to aby se ty kosti vlastně použily, možná bych přidala ještě nějakou jinou kost nebo maso do toho vývaru, aby byl lepší…) a proč ne uvařit na něm v páře přílohu? To je vlastně postup pro šetření energií :). (bod 11:))

  44. Vašek K.

    16.9.2015 at 0:16

    Odbila půlnoc a tak už přepínám na lepší :-)). Jak se tak dívám, už je uvařeno a taky předvařeno. Taky je fajn, že už ty nešťastné komentáře zmizely. Už to začíná být zase to pravé ořechové. Líbí se mi spousta návodů, jak dát všechno dohromady a získat co nejvíc bodů, ale myslím, že to nebude tak jednoduché.
    A jak se říká, všeho moc škodí. Sám jsem zvědavý, co budu vlastně vařit.
    Zatím jsem jen utahaný čtenář, bez nápadu. Vidím, že v práci to asi nevymyslím. Nejsem schopný už nic hledat a přemýšlet už vůbec ne.
    Zatím Vám všem přeju spoustu nápadů a optimismu. Dobrou noc, všem kteří ještě přemýšlí, nad tím vařením.

  45. Vašek K.

    16.9.2015 at 5:50

    Dobré ráno,
    už jsem zase tady a těším se na Vaše nové nápady. Přeju krásný den, plný nápadů.

  46. Ahoj, mám dotaz.

    Pokud budu vařit určitou část přesně podle nějákého již daného receptu, mohu se na to v mém receptu odkázat? Přijde mi hloupé a nemístné to psát, když už je to sepsané někým jiným. A pokud se tedy na to odkážu, mám to stejně opsat do toho daného výsledného receptu nebo stačí ten odkaz.Díky za odpověď.

  47. Jinak myslím, že dát dohromady recept, bude, tedy aspoň pro mne, větší výzva jak celé vaření. V tomto ohledu nemám vůbec zkušenosti ani nadání :-(

  48. Tak jdu zase (a snad naposled) s dotazem. Vlastně dvěma.
    1) Jestli jsem to pochopila správně, tak jedním z nejdůležitějším kritérií je smysluplnost jídla. Tedy když nějakou surovinu přidám spíš do počtu, aby tam prostě byla, ale valný smysl to mít nebude, tak nejenže nedostanu bod za použití dané suroviny, ale ještě mi to uškodí v hodnocení jídla jako celku (viz bod 4. v zadání). Je to tak?
    2) Druhý dotaz je trošku zapeklitější. Přemýšlela jsem, jak to udělat, aby to jídlo dávalo smysl nejen samo o sobě, ale taky aby si pochutnala celá moje rodina, tedy aby bylo smysluplné hlavně pro nás, kdo to budeme jíst :-). A to zahrnuje 15měsíční batole, které by sice snědlo, na co přijde, ale ne každá úprava je pro něj vhodná. My dva dospělí sice ty jemné dětské chutě sníme bez protestů taky, ale něco „normálně“ ochuceného nám udělá větší radost, to je jasné :-). A do toho muž má raději klasiku bez experimentů (pohanka je pro něj skoro sprosté slovo a třeba bulgur sní jen s velkým sebezapřením) a já zas ráda všelijaké zrní, sem tam něco nového atd. Takže mě napadlo udělat každou z porcí toho jídla trošičku jinak, základ bude v zásadě stejný, i dělat se to bude víceméně najednou (taky abych se z toho nezbláznila), ale porce by se trochu lišily, některé surovinami, některé použitými technikami, nejspíš i přílohou. A tak se ptám – když na stůl naservíruju dejme tomu tři různé (ale v zásadě podobné) úpravy vepřové pečeně, k tomu dvě přílohy a dva druhy doplňků (např. kompot, zeleninová obloha…), vše vzájemně kombinovatelné a každý si z toho nabere, co se mu zlíbí (batoleti bude naloženo, co uzná za vhodné maminka :-P ), bude to vzhledem k pravidlům finále považováno celé za jeden chod? Nebo jako „soutěžní“ musím vybrat jen jednu možnost?
    Předem moc díky za odpověď! Flo, obdivuju Tě, jakou s námi máš trpělivost :-)
    A ještě perlička – donesla jsem si dnes tedy domů tu vepřovou pečeni s kostí. A když jsem ji ukládala do ledničky, koukala jsem na ni asi s podobnými pocity, jaké měla Julie ve filmu Julie a Julia při vaření humra :-)). Tu pečeni sice nemusím zabít, ale popasovat se s kostí bude výzva podobného charakteru :-))

    • Jejda, pokud to nechceš kuchtit s tou kostí dohromady, měla sis to nechat vykostit u řezníka. Mají na to nářadí a prostor, a je to šmik šmik a hotovo. A ještě se mi nestalo, že by na mě blbě koukali/y.
      Po inspirace dle receptu od Flo jak na pečenou vepřovou pečeni jsem u řeznika s pečení pečená vařená :)

    • Já si myslím, že splnění úkolu nemusí být smysluplné pro celou rodinu – co kdyby vás bylo doma osm? Tak tu dobrotu prostě budete jíst jen vy a švagrová, například. O prázdninách jsem také často nezapojila všechny – syn nepil kávu, dcera nejedla puding, na trhu a v pekařství jsem byla sama, jeden výtvor (podle kuchařky!) jsem se neodvážila manželovi vůbec nabídnout, já jsem zase nejedla medomáslo…

    • Já na tom budu podobně – jíst budu já, moje dvouletá a můj tříletý. Každý něco jiného jí a něco jiného může. Takže to pojmu ve stylu toho rodinného stolování, jak Flo naznačila – že nemusí být všechno na jednom talíři, ale bude to v víc miskách a každému nandám, co bude chtít. Bude to jeden chod, ale variabilní. Takhle stolujeme poměrně často, zejména když jí ještě náš hlavní strávník.
      Víc mě děsí představa přípravy tak malého množství té pečeně. Asi udělám větší kousek a zbytek si pak dáme do sendvičů. Péct 20 deka pečeně by byla asi trochu pakárna :D

    • Jani:
      1. Nemůžeš být za jednu chybu postižena dvakrát, takže když použiješ surovinu jen do počtu, buď kvůli ní přijdeš o body v části jedna, nebo v části čtyři, ale určitě ne v obou najednou.
      2. Úplně stačí, když popíšeš a vyfotíš jen jednu možnou kombinaci jídla, ideálně nějakou plnou dospěláckou verzi. Chápu, že máš poněkud zvláštní situaci co se strávníků týče, ale v časopisech a kuchařkách se na to taky nebere ohled, přestože si to pak každý doma přizpůsobuje.

    • Jitu: není dobrý nápad péct 20 deka pečeně.

  49. Lucia Grigova

    16.9.2015 at 16:14

    ahoj ahoj, ja som sa pri vymyslani zasekla a mam otazku:

    to maso z veprovej pecene sa ma pripravovat v celku alebo ho mozem lubovolne naporcovat? ta kost je mi jasna, ta moze byt mimo, len ten kus masa ma teraz nejak zmiatol… :-)

  50. Hlásím taky dovařeno a snězeno :)) Zítra zkusím sepsat recept a postup, dokud si to trochu pamatuju, byla to opět jedna improvizace za druhou za pochodu. Ale to jídlo bylo tááák dobré :) Díky za skvělou inspiraci v podobě surovin, Flo. :) Bylo to bez pečeně a bez slaniny, fotit moc neumím, zdobit taky ne, body moc nečekám… ale to jídlo bylo vážně úžasné, určitě si ho zopakujeme při nějaké zvlášť slavnostní příležitosti se všemi doplňky a nápady, až budou doma všichni. Dnes jsme si to užily jen já a tchýně.

  51. Ahoj přátelé, tak i já mám navařeno a snědeno – mňam =D též mám málo času, v pátek jedeme na svatbu na Šumavu a bydlíme u Brna.. takže rodinná dovolená pomalu a nevěsta mě zaúkolova upéct šneky – zítřejší úkol, takže času moc nebylo..
    tak se vám pochlubím =o) dobré to tedy bylo =o)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205489180048991&set=a.10200232801442811.1073741826.1235838425&type=1&theater

    • JE TO KRÁSNÉ.MOHLA JSI POZVAT VŠECHNY.URČITĚ TI TO MOC CHUTNALO JITKA

  52. Ať kombinuju jak kombinuju, stále nemohu přijít na tu správnou smysluplnost. Vždycky mi tam něco nesedne!!

  53. Vašek K.

    16.9.2015 at 22:34

    Zdravím dámy,
    už je tady docela klid. Buď už mají všichni navařeno, nebo přemýšlí :-)).
    Já musím začít až doma, tady to opravdu nejde. Doufám, že se dostanu domů v pátek ráno. Dnes končím, mažu spát.

  54. Ja si porad nejsem jista tou veprovou kosti. Musi se kost od pecene objevit v postupu a mit nejake poslani? Nebo staci kdyz koupim maso s kosti, doma vykostim a kost vubec nepouziju?

    • Andulko, je to jen na tobě. Pokud kost nepoužiješ, nemá v první řadě ani smysl kupovat maso s kostí, jen budeš platit za něco, co vyhodíš. A samozřejmě na tu nepoužitou kost budu muset brát ohled v hodnocení.

  55. Mám také ještě pár otázek,když jsem vymýšlela název receptu,připadal mi strašně dlouhý,skládá se z 10 slov a to nepočítám předložky,nebo v tom názvu nemusí být vše,z čeho se jídlo skládá?Pak se chci zeptat ještě ohledně fotky,že když vyfotím pouze talíř ,nebude už vidět prostřený stůl a když vyfotím stůl,nebudou zase tak dobře vidět detaily na talíři.Mohou být tedy třeba i 2 fota?V pondělí odjíždím na týden na šumavu,tam se nechám obsluhovat,ale budu tam bez internetového připojení,tak se pak už zase budu těšit domů,abych se mohla podívat na všechny výtvory nás finalistů.

  56. Recept jsem teď sepisovala více než 2 hodiny a určitě nejsem u finální verze. Vážně je to mnohem horší, než bylo to uvařit, můj obdiv k tobě roste, Florentýno… :)

  57. Též mám hotovo. Ve středu večer jsem měla šimrání v dutině břišní, jak kdyby mě čekala maturita. :D
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10207190679340385.1073741907.1085070451&type=1&l=f050392564
    Přeji všem krásné sny. A kdo se na finále teprve připravuje, držím pěsti. :)

    • TAKY SE TI TO MOC POVEDLO.PŘEJU ÚSPĚCH JITKA

    • Jsi dobrá! To je mazec sepsat ten postup :), nebylo to delší než samotné vaření?

    • Určitě to bylo delší než samotné vaření, hlavně vymyslet nějaké to průvodní slovo k receptu… :D A to mě ještě čeká oprava – musím z dušeného zelí udělat pravé zadělávané. Nikdy by mne nenapadlo „cpát“ do zelí smetanu se žloutkem a včera jsem objevila recept, že to fakt funguje. To je tím, že letošní léto jsem zadělávala vůbec poprvé. Ale na chybu jsem přišla a na opravu mám čas. :D Radost jsem měla hlavně z toho, že chutě se vzájemně doplňovaly a jako celek to bylo vynikající. Kamarádka s manželem mi vysekli pochvalu, a to mě těší nejvíc. A pak mám takovou malou ješitnou radost, že Flo tvrdila, že ingredience a součásti vaření psala tak, že ze všech nemůže vzniknout smysluplný a chuťově sladěný recept … což se přiznám, jsem netušila ani já v době, kdy jsem pokrm sestavovala … a on vzešel. :D

  58. Tak už jsem konečně doma a můžu začat přemýšlet. Jak vidím, už je u některých hotovo. ( upřímně závidím ) :-) Ale v dobrém. Je to moc pěkné.
    Tak všem co to mají hotové, gratuluji a nám, co ještě tápeme, přeji hodně nápadů.

    • Ať se vám všechno podaří, tak jak si přejete,Vašku :-)

  59. Tak jdu do toho…dnes nebo nikdy.
    Už mě to pronásleduje i v noci :)

  60. U NÁS SE ZAČNE VAŘIT AŽ ZÍTRA.PŘIJEDOU STRÁVNÍCI.BUDOU SE VYBÍRAT BRAMBORY.DĚDA SEPSAL JÍDELNÍČEK.OD RÁNA BUDE CO DĚLAT.JÁ U PLOTNY A OSTATNÍ NA BRAMBORÁCH.TAK AŽ ZÍTRA NAVAŘÍM TAK SE OZVU.DOUFÁM ŽE SE NIC NEPOKAZÍ.VŠEM CO MAJÍ HOTOVO GRATULUJEME JITKA A DĚDA

  61. Bude se počítat i muškátový oříšek pod bod semínka a oříšky? Díky.

    • To bych musela jako semínka a oříšky počítat třeba i pepř, kmín, fenykl a tak dále a tak podobně. A něco mi říká, že takhle to myšleno nebylo.

    • Děkuji, mně to bylo hned jasné, ale říkala jsem si, že za zeptání nic nedám :). Nemám problém semínka zařadit jen jsem si říkala, jestli už by to případně nestačilo zařazením oříšku.

  62. Píšu už tři hodiny…, vařit budu o víkendu. Ale kam mám tu slohovou práci vložit? Na FB je text v tak úzkém sloupku, že by to bylo asi (kilo)metr dlouhé. Poradíte mi prosím někdo?

    • Jsem na tom úplně stejně, jen s hodinovým posunem v můj neprospěch a stále se neblížím ke konci :). Pozitivní na tom je, že jsem se snad definitivně rozhodla co budu vařit.

    • Já jsem psaní opustila nedokončené, kvůli únavě a celkové opotřebovanosti organismu. Teď odjíždím a doufám, že po návratu už budu vědět, kam s ním. Buď to vymyslím, nebo někdo poradí. Ještě máme neděli…

    • To mám podobný problém, na twitter se dá napsat tak jedna věta… U instagramu je to podobné. A já to mám na šest stránek :)) I kdybych písmo zmenšila na hranici čitelnosti, je to tak na dvě. Nemohl by být recept a postup emailem a odkaz jen na fotku?

    • Také se přimlouvám za popis a recept e-mailem :).
      Já „skončila“ v půl 3 ráno po pěti hodinách vymýšlení a psaní a nejsem hotová, ale již je to na dobré cestě. Jen jsem ulehla do postele, dcerka se vzbudila na kojení a do rána ještě několikrát tak toho spánku opravdu moc nebylo. Mám naplánováno vaření, ale maximálně mi to po krátkém spánku a s malými dětmi okolo nejde od ruky.

    • Opravdu se nestresujte s textem. Nikdo po vás nechce spisovatelské výkony, jen popis, který se dá následovat.

      A ano, na sociálních sítích typu Instagram a Twitter úplně stačí krátký popis jídla a recept přidat do e-mailu. Nemám s tím jediný problém.

  63. Holky, vždyť jde jen o vaření. Přečtu, nereptám, uvařím, napíši, odešlu. To, že byly přidány oříšky, jsem zjistila až ve čtvrtek. Mám taky dlouhý popis, na 6 stránek a kousek (ve Wordu). A vložit mi šel. I na zeď, i k albu s fotkami, a jde vložit či vepsat i do poznámek na facu. V poznámkách byste to měly i s úpravou písma a číselnými či odrážkovými odstavci. Jen jsem měla problémy k albu vložit odkaz na stránky KPD, tak jsem nakonec album sdílela se stránkou KPD. A dítě mám také. Ne sice už miminko, ale zase jsme léčily Streptokoka a doháníme školu. A kuchyňku mám jako klícku (prťavou) a každý večer i jako klícku uklizenou… hahaha, ale vždy jen do rána. :D Ve Výzvě nešlo přece o stres, ale o radost z vaření… a kdybyste jen tušily(i), jak já strašně nerada vařím!… :D Přeji krásné sobotní dopoledne a úspěšné dokončení finálového úkolu. A nestresujte se! :* <3

    • Vlaďko, já ale myslím že si v komentářích nikdo nestěžoval :). Spíš všichni jen popisovali stav, v jakém se zrovna nacházejí a jak na tom s plněním posledního úkolu jsou…Já třeba ve stresu nejsem a na děti si nestěžuji ani se na ně nevymlouvám – kdybych nechtěla, výzvy se neúčastním. Výzvy jsem se účastnila proto, aby to naši rodinu v určitém směru obohatilo a užili jsme si to. Nežijeme jen výzvou a proto někteří z nás na poslední chvíli nestíhají a chtějí se o to podělit, ale osobně jsem při čtení komentářů neměla pocit nějakého stěžování si… Výzvě a pohodovému víkendu zdar! :)

    • Leni, ať čtu, jak čtu, já o stěžování nenapsala ani jedno slovo… ;)

    • Už jsem se vrátila a nestačím se divit: Vložit na zeď?? Do alba?? Do poznámek na facu?? Odrážkové odstavce?? Sdílení alba s nějakou stránkou??
      To nejsou rady pro mě. Ale rozumím tomu, že smím recept poslat na e-mail.

    • To je pravda, ale jak jsem to četla, vyznělo mi to tak :). Teď podruhé už tolik ne :). Mimochodem, Tvoje popisování vaření i výsledek se mi moc líbily a trochu mi pomohlo přehodnotit situaci, protože jsem uvažovala o „nemastném/neslaném“ receptu, o kterém jsem si na základě Tvého řekla, že to opravdu nejde a ještě na tom musím trochu zapracovat. Se stejnými surovinami se to samozřejmě ve výsledku tváří trochu podobně, ale je to jiná variace na podobné téma :).

  64. Hahaha, kakajdo, varianta: e-mail přišla až po mé radě… :D

  65. Leni, to mě těší, že jsem se někomu stala inspirací… ;) Pěkný víkend.

  66. Martina K

    19.9.2015 at 18:05

    Vzdycky v receptu neco zmenim a pak zjistim, ze jsem tim prisla bud o jednu surovinu nebo o jeden kucharsky postup :) Budu doufat, ze krajeni na tenke nudlicky se bude pocitat i u cibule :D

  67. TAK JÁ A DĚDA MÁME TAKY UVAŘENO.JE TO KLASIKA.KNEDLO VEPŘO ZELO,ŠTRŮDL,POHÁR A VEČER TO BUDE JEŠTŠ RYBA NA GRIL.BRAMBORY JSOU UŽ POKLIZENÉ,MRŇATA SPÍ A OSTATNÍ SEDÍ U OHNĚ.PROSTĚ PARÁDA.PŘEJEME VŠEM ZDÁRNÉ DOKONČENÍ.JITKA A DĚDA

  68. Ahoj Flo,
    Dovol mi kratky dotaz: plati pro splneni casti se seminky/orisky pouziti bazalkoveho pesta, ktere piniove orisky jednoznacne obsahuje? Dekuji za odpoved

    • Hani, myslím, že pesto by určitě použít šlo, ale pokud bys ho dělala sama doma. Kupované se asi počítat nebude, protože tam už jsou oříšky zpracované… Já jsem třeba použila do receptu povidla, ale dělala jsem je sama z čerstvých švestek. Tohle bude to samé.

    • Hanko, ano, pesto splňuje podmínku oříšků, přesně jak psala Lenka.

  69. Zdravím dámy, právě jsem dojel, jako normál, jsem musel odjet. Tak mi zbývá jen zítřek. Dnes jdu spát, jsem našrot. Jak tak čtu, zítra bude finále, tak buďte na sebe hodné. VŽDYŤ TO JE JEN ZÁBAVA. PRO TU SRANDU JSME DO TOHO ŠLI, NEBO PRO VÝHRU???
    Když si spočítáme všechno, co jsme do toho dali, tak jsme mohli mít všechny ceny doma. PŘECE ŠLO O TEN NÁPAD, KTERÝ FLO VYMYSLELA A MY JSME TO DOBROVOLNĚ PŘIJALI.
    Všem co už dovařili, ještě jednou gratuluju a nám ostatním dobré nápady.
    Tak Vám všem přeju krásný zbytek dne a těším se na zítřejší finalistku.
    Která si bude muset chvíli počkat, než to Flo vyhodnotí.

    A Flo, Tobě držím pěsti ať zvládneš ten poslední nápor.
    A DĚKUJU ZA VŠE, CO JSI PRO NÁS VŠECHNY UDĚLALA :))
    Dobrou noc všem.

    • Moc krásně napsáno :).

    • Bezva, s touhle myšlenkou dneska vařím… a užívám si to. Jídlo, které jsem celý týden dávala dohromady nebude, protože momentálně mě napadá něco jiného, ale to neva. Snad mě moje intuice nezklame a bude to k jídlu. Přeji všem hezké chvíle u plotny.

    • Jj, pěkné :-)

  70. Hotovo. Včera uvařeno a snězeno, dnes sepsán recept. Ještěže jsem si dělala poznámky přímo v průběhu vaření, dneska už bych si stěží pamatovala, kolik čeho a kam jsem dala :-).
    I když jsem se toho ze začátku bála, nakonec vzniklo jídlo, které se nebudu bát někdy zopakovat :-)
    http://uhrabosky.blog.cz/1509/veprove-kapsy-s-dvojim-zelim-a-bramborovo-cuketovou-kasi

    A ještě mám dotaz, spíš už jen zvědavý. Flo, až to budeš vyhodnocovat, napíšeš každému, kolik bodů za co získal, nebo jen celkové číslo?

    • Jani, plánuju že zveřejním počet bodů vítěze. Pokud budeš chtít znát své bodové ohodnocení, rozdělené na jednotlivé části, tak ti ho samozřejmě ráda sdělím včetně připomínek. Je to tak ok?

    • Ano, to bych byla moc ráda (ale chápu, že by bylo asi zbytečně náročné to tak psát všem). Z případných chyb se totiž ráda poučím do budoucna :-)

  71. Uff, tak dovařeno, snězeno :) Vařila jsem skoro 3 hodiny, to je s přehledem můj rekord. Takovéhle složitosti totiž běžně nevařím. Děti byly spokojené, měly pohádkový maraton :) Jen tedy ve food stylingu ztratím body, už byli tak hladoví, že na nějaké vymýšlení nebyl čas a hlavně prostor. Ale jsem spokojená, překonala jsem sama sebe a až na jednu složku to byly všechno mé kuchařské premiéry. Takže „u mě dobrý“ :)
    Moc se těším na výsledky, bodové ohodnocení by mě zajímalo, ale je mi jasné, že by to zabralo strašně času, každému to vypisovat.

  72. Klárka Onderková

    20.9.2015 at 16:03

    Flo, jak dlouhý může být název? Stačí, když se to bude jmenovat jen „Pečeně s bylinkovou krustou“ nebo k tomu mám připsat i omáčku, přílohu… ??

  73. Tak i já už jsem dovařila. Bohužel mi strávník přišel z práce dřív, než jsem čekala, tak jsem měla na vyfocení minimum času. Ale co, nevadí. Moje největší výhra byla ta, že snědl úplně všechno! Včetně cuketové fritáty a grilované mrkve s cuketou, přestože cuketu vůbec nejí!!! Tak to jsem teda nečekala. Pak sice brblal, že té zeleniny tam bylo moc a že by radši víc prasete, ale tvářil se spokojeně. A o to jde. Aby chutnalo těm, pro které vaříme.
    Teď už „jen“ hodit recet na papír…

  74. Potím se..potím…nad receptem :)

  75. I já si můžu oddychnout.Uvařeno, nafoceno, sepsáno a odesláno!!! Uff!!! Ten binec v kuchyni a jak mě z toho bolela záda :-D Ale užila jsem si to.Chystání tabule i skoro tříhodinové vaření (to uklízení potom trvalo hodiny dvě, to jsem si moc neužila :-D ).Obdivuju vás všechny, protože nevím jestli si to uvědomujete, celé hodiny, dny a týdny, ba měsíce se točíme kolem vaření…nakupujeme a vybíráme suroviny, ladíme postupy vaření, food styling, probíráme možnosti, kombinace a naprosto samozřejmě a přirozeně udržujeme teplo a kouzlo domova právě v jeho srdci – kuchyni.V době instantních hrůz typu „Co to chestáš, mamo?“ se točíme kolem plotny a vaříme a vaříme….žádné seriály, fast food a podobné blbosti…ale VAŘENÍ je středobodem našeho zájmu.A to je super!!!

  76. Tak tady je to moje kuchařské veledílo :) http://jituli.blogspot.cz/2015/09/veprova-pecene-s-cuketovymi-knedlicky.html
    Vařila jsem téměř 3 hodiny a skoro stejně dlouho to sepisovala. Jsem totálně vyšťavená a neskutečně hrdá, že jsem to dokázala. Když si vezmu, kolik je tady ostřílených kuchařských bardů a já dneska dělala vepřové poprvé v životě (a před tím párkrát guláš a ptáčky, jinak dělám akorát mleté, drůbež a ryby). Velmi jsem soucítila s Julií, když zdolávala humra a vykošťovala kachnu. Koukala jsem na to maso stejně, jak ona na toho humra :) Knedlíky jsem vařila už asi 2x, zelí jen o málo víckrát a mrkvičky jsem taky testovala poprvé. Zapotila jsem se, vyšlo to, pochutnali jsme si a v počtu já a dvě mrňátka máme navařeno na půl týdne dopředu. Ještě, že je to tak dobré :D

    • Teda jsi strašně šikovná, vypadá to úžasně.

    • Celé to vypadá opravdu luxusně a suroviny jsou opravdu použité s nadhledem a elegantní jednoduchostí. Nápaditý recept i konečná kompozice se mi moc líbí. A oceňuji i to, že to celé vzniklo jen za tři hodiny. A s kusem masa s kostí před sebou jsem si připadala úplně stejně jako Ty – ne, že bych ho nikdy nedělala, ale připravuji ho poměrně málo (takhle pečené jen jednou, dvakrát do roka) a tak si vždy připadám jak před premiérou.

    • Tak tvoje dílko mě úplně nadchlo :) a taky jsem si moc hezky početla, mně se to celé moc moc líbí :) a nápady máš bezvadné :)

  77. Binec v kuchyni jsem také vytvořila opravdu mimořádný a potom si ho i vyfotila.
    Jinak po vyhlášení finálového úkolu jsem strávila několik hodin prohlížením fotek od foodstylingových fotografů a potom čtením článků o tom, jak se takové focení pro reklamy a časopisy připravuje, a byla jsem překvapená i zhrozená.

    • Jo jo, nám o tom vyprávěli na kurzu. A jedním dechem rovnou dodali, že fotku jako z časopisu doma v životě nevytvoříme a ať si užíváme, že to máme pěkně domácí, protože hand-made je teď in :)
      Bordel jsem raději nefotila, stačí, že jsem ho pak hodinu likvidovala. Fakt není dobrý nápad vařit s plnou myčkou :D

  78. Ahoj, já jsem vařila v sobotu, včera jsem měla jsem zasloužený relaxační den:) vařila jsem taky celé dopoledne a pak celý večer jsem sepisovala recept. Šla jsem spát o půlnoci a naše malá cacorka vstavala o půl šesté. A tady je můj výtvor: https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10204921319612319&id=1220359710&set=rpd.1220359710&source=49&ref=bookmarks

  79. Já dělala vepřovou pečeni marinovanou domácím likérem z černého jeřábu, s perníkovou nádivkou, bramborovo-mrkvovou kaší, aromatickým červeným zelím a zadělávanou cuketou. Zabralo mi to celkově opravdu hodně času, ale výsledek nám moc chutnal. Finální verzi jsem definitivně rozhodla až v pátek večer, ale část surovin jsem připravovala již v týdnu (vypékala povidla a vařila demi glace). Slavnostní oběd jsem pojala jako vhodnou příležitost k manželovým nadcházejícím narozeninám.
    https://www.facebook.com/lenka.vitvarova/posts/10206742565055708?pnref=story

    Ještě jsem k tomu na sobotu pekla tři dorty, které jsem nemohla jen tak znenadání kvůli finálové výzvě zrušit. Nebýt vaření a toho, že synek lehl se zimnicí a horečkou, byly by bývaly propracovanější :).
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206746843402664&set=ms.c.eJxFyMERACAMArCNvEIp4v6L~_fLMMyiWt5yOwhEW3qhVtPVnOuGhLyC2Cr4~-.bps.a.4110431912097.165538.1022072149&type=1&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206746853882926&set=ms.c.eJxFyMERACAMArCNvEIp4v6L~_fLMMyiWt5yOwhEW3qhVtPVnOuGhLyC2Cr4~-.bps.a.4110431912097.165538.1022072149&type=1&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206746838482541&set=ms.c.eJxFyMERACAMArCNvEIp4v6L~_fLMMyiWt5yOwhEW3qhVtPVnOuGhLyC2Cr4~-.bps.a.4110431912097.165538.1022072149&type=1&theater

    Moc děkuji za celou výzvu, MOC JSME SI TO DOMA UŽILI :).

  80. Tak nakonec jsem nestihla ani sepsat ten recept… ale jidlo samotne bylo super a moc mi chutnalo :-) tesim se na vanocni vyzvu :-)

  81. MILÁ FLO,VŮBEC TI NEZÁVIDÍM OHODNOTIT VŠECHNY ÚKOLY.JSI HOLKA ŠIKOVNÁ .TĚŠÍME SE NA TVOJE KONEČNÉ ROZHŘEŠENÍ.DNY UTÍKAJÍ A BRZO TU ZASE BUDOU NOVÉ ÚKOLY VE VÁNOČNÍM VAŘENÍ.ZDRAVÍM JITKA A DĚDA

  82. Magda Malá

    29.9.2015 at 13:59

    Krásné odpoledne! Jak to vypadá s finálovým vyhodnocením? Mám svoje koně a už se na to vyhlášení nedočkavě těším :-)

  83. Flo, kdy nam prozradis jmeno viteze? Uz se nemuzeme dockat

  84. Koukám Flo, že taky nevíš co dřív :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑