Tohle je úkol, který si s úctou a láskou k jihočeským rybníkům nemůžu odpustit. Výzva se ocitla v Třeboni, takže:
Vezměte dnes na milost a na talíř něco, co plavalo ve sladkovodním toku nebo rybníku.
Vím, že to není jednoduchý úkol, se kterým souvisí spousta komplikací. Především tu hrozí otázka, kde vzít sladkovodní rybu. Pokud máte se sháněním dobré ryby ve svém okolí opravdu nepřekonatelný problém (který nemá co do činění s opuštěním komfortní zóny nebo pohodlností), můžete splntit úkol i s něčím z moře.
Vegetariáni mohou dnes místo ryby zkusit čarovat s tofu nebo s tempehem.
Rybí inspirace z Apetitu:
- Candát na víně
- Smažený candát na salátu
- Pečený pstruh s bylinkami
- Kapr s černým kořenem a bramborovým rösti
- Pstruh v balíčku
- Ryba v novinách
Dodatečný soutěžní úkol
Apetit dnes navíc zpestřuje výzvu další stylovou kuchařkou – jak jinak než na téma Ryby:
Dodatečné soutěžní podmínky zní: Váš výtvor je třeba sdílet na Instagramu s hashtagy #prazdninovavyzva2017 #kucharkaprodceru #casopisapetit, anebo na Facebooku, podmínkou je kromě označení hashtagy také označení facebookových stránek Kuchařky pro dceru i Apetitu. Postup, jak takové označení správně udělat, je ZDE. Výherce vybere redakce Apetitu nejpozději do týdne.
2.8.2017 at 0:05
Toho jsem se bála :( Ryby mám moc ráda, ale když jsou takováhla vedra, tak je hrozně nerada připravuji, jelikož se pak nedá pořádně vyvětrat ten pach z bytu :( A tak se ptám a prosím, neměl by tu někdo nápad na něco, co nemusím vařit, péct ani nijak tepelně upravovat? :) Doufala jsem v možnost mořských ryb, že si dám uzeného lososa, ale přijde mi to jako podvod, jelikož bych k mořské rybě přistoupila jen díky mému pachovému nekomfortu a to není fér. Popř. se zeptám, znamená to, že když mám vzít něco na milost, že to nemusím tvořit já, ale můžu si to dát i někde jinde? Děkuji :)
2.8.2017 at 0:40
Teď to tu studuji a dívám se, že losos patří mezi sladkovodní ryby….šlo by tedy použít i toho uzeného lososa? Děkuji :)
2.8.2017 at 8:34
No já nevím, losos je mořská ryba, která do řek pluje jen kvůli tření.
Já mám štěstí, že mám ryby moc ráda. Naposledy jsem měla v neděli pstruha, sice má typický odér, ale je výborný a dá se snadno sehnat.
2.8.2017 at 9:47
Také mě zajímá jestli musím rybu připravovat já, nebo si ji mohu někde dát :)
2.8.2017 at 11:07
Ja si myslim, ze losos je jen castecne ricni, u nas bohuzel vetsinou k dostani jen z tech norskych chovu, ani ne z volneho more. Takze tihle chudaci pravdepodobne sladkou vodu nikdy nevideli
2.8.2017 at 11:07
Ja si myslim, ze losos je jen castecne ricni, u nas bohuzel vetsinou k dostani jen z tech norskych chovu, ani ne z volneho more. Takze tihle chudaci pravdepodobne sladkou vodu nikdy nevideli
2.8.2017 at 13:56
Soňo, opravdu nemusíš vařit osobně.
2.8.2017 at 7:57
Já mám jiný problém – ryby mi vážně nechutnají, maximálně tak tuňák :-( … Můžu rybu připravit i pro někoho jiného (j to bude oříšek, neumím to) a nejíst to osobně?
2.8.2017 at 13:56
Ano, jistě.
2.8.2017 at 11:43
Tak přemýšlím, jestli by se pořítala i kachna? Když máme vzít na milost a na talíř něco, co plavalo ve sladkovodním toku nebo rybníku. =) I když u nás asi bude pstruh na másle s bylinkama. Pokud ho seženu…
2.8.2017 at 13:25
:)
Dobrá otázka. Predpokladám, že ak prejde kachna, tak len divoká, strelená švárnym šuhajíčkom. ;)
2.8.2017 at 13:57
Nepočítala. Ani labuť, ani husa.
2.8.2017 at 13:13
teď si nadávám, že jsem trouba. Nejdřív jsem koupila uzeného lososa, kdybych náhodou pak nic nesehnala. pak jsem koupila pstruha v konzervě, ale přišlo mi to pořád ošizené a tak jsem koupila čerstvého kapra….z čehož vyplývá, že jsem magor, utratila jsem majlant a navíc budu mít cítit rybinu v bytě… je tu ještě někdo, kdo je taky takový blázen? Já abych se v tom necítila tak sama :)
2.8.2017 at 15:24
Ano, taky jsem koupila kapra (půlku) a vůbec mě nenapadlo, že bych si ho mohla dát někde v hospodě! :-D
2.8.2017 at 13:28
Zapomněla jsem dát manželovi ráno chladící box. Takže u nás dnes bez ryby, 40km v rozpáleném autě by nevydržela.
2.8.2017 at 13:50
Ta by byla vařená, dřív než by k vám dorazila :))
2.8.2017 at 14:15
Nová úprava ryb – grilování na palubové desce☺
2.8.2017 at 14:37
To mi připomíná, jak můj otec dal na zahradě rozmrazit makrely pod strom a nedošlo mu, že se sluníčko otočí… Opravdu se upekly na slunci. Tak jsme je dali mezi mřížky a už jen dogrilovali, na napíchnutí na tyčku se příliš rozpadaly. Jedlé byly.
2.8.2017 at 17:10
Dnešní zajímavý poznatek: jupíí – čerstvě zabitý kapr nesmrdí – tedy alespoň mně ne – a to je co říct :) Zkoušela jsem kapra na černo a je moc dobrý, jen holkám nechutná a to jsem si říkala, že pro ně budu mít zítra oběd, škoda :( Jen na té fotce moc není poznat, že je to ryba. Mám k tomu raději vyfotit i druhou polovinu toho kapra, co zbývá v lednici (pro lepší identifikaci? :)
2.8.2017 at 17:52
Soni, žádná čerstvě zabitá ryba nesmrdí :-)
Druhou půlku ryby fotit nemusíš. Myslím, že svou dnešní výzvu jsi překonala na 1000 procent.
2.8.2017 at 17:20
Flo, bude se počítat losos? Prosím, prosím
2.8.2017 at 17:54
V nouzi bude, pokud opravdu není reálná šance dostat na talíř sladkovodní rybu.
2.8.2017 at 20:23
Dobrá, zítra se ještě pokusím. A jinak moc děkuji ☺ A přeji krásný večer.
2.8.2017 at 18:33
Ahoj tak ja jsem chtela nejakou rybu, ale bohuzel jsem byla prehlasovana sepii. No snad se mi bude pocitat? Plavala ve slane vode. U more si davame morske prisery.
2.8.2017 at 23:29
Aneto, jako v mnoha jiných případech, i tady platí, že se sépie počítá jen pokud i ta byla sama o sobě pro tebe dostatečnou výzvou, pokud jsi za rybu bojovala, jak jen to šlo, a snažila se jít proto zažitým zvykům. O tom přece tahle hra je. Rozhodnout to za sebe můžeš jen ty sama a tvůj smysl pro fair play.