Často se setkávám s názorem, že když člověk pořádně neví, jak upotřebit jednotlivé druhy bylinek a koření, tak nedokáže dát jídlu tu správnou chuť.
Chyba.
Poznatek dne:
Koření i bylinky chuť pouze doplňují, ale neurčují.
Chuťový základ je vždycky dán tím, jak dobře ovládáte kuchařské techniky a jak dovedete používat sůl. Koření s bylinkami jsou jen doplněk, které pomohou vyniknout hlavním surovinám.
Díky bylinkám a koření dokážete z jednoho a toho samého základního kuchařského postupu udělat pokaždé jiné jídlo nebo odvodit několik různých variant. Proto se hodí těmto nositelům chutí, vůní i barev aspoň trochu rozumět.
Úkol na dnešek:
Vyberte si koření nebo bylinku, které ještě dobře neznáte, a použijte je do jídla.
Udělejte si poznávací pondělí. Objevte něco nového, trochu si o tom načtěte, zvažte možnosti a pak jděte a vařte. Dost možná jste si už nějaký takový objev donesli domů, jen jste ještě nenašli záminku ho použít.
Pokud si vyberete směs koření, pak takovou, která neobsahuje ani sůl, ani další posilovače chuti. Povoleny jsou pouze čisté směsi koření jen z koření a bylinek.
A protože se blíží konec výzvy, tak ještě jeden pomocník:
22.8.2016 at 14:09
Bylinky pěstuji a používám moc ráda. Dnes jsem zkombinovala šalvěj, meduňku a tymián na výborný čaj. Na svém záhonku najdu mátu, pažitku, libeček, sibiřskou cibuli, medvědí česnek i další a zkouším v jídle nové chuti. Stojí to za to.
22.8.2016 at 23:02
Mně letos šalvěj totálně zdecimovaly mšice :-(. Jinak mám tři druhy máty (minimálně), meduňku, tymián klasický a citrovonný, rozmarýn, libeček, pažitku, česnekovou pažitku a sibiřskou cibuli. Taky majoránku a nově i routu vonnou. Musím ještě zjistit, jak na ten medvěsí česnek. Na podzim jsem chtěla zakládat nový bylinkový záhon, zatím mám vše různě postrkané po zahradě. Jen bazalku mám na okně. Ale je to paráda, to souhlasím.
22.8.2016 at 21:44
Dneska jsme k obědu měli guláš. Kmín, paprika, majoránka, ty používám pořád. Tak to chtělo něco vymyslet. Letos poprvé jsem si na terase udělala bylinkový truhlík a bylinky používám často. Jedinou šalvěj jsem nikdy nepoužila jinak než na čaj. Takže dnes v premiéře, spolu s tymiánem, rozmarýnou, oreganem a bazalkou, jsem vyrobila bylinkové máslo. Uvidíme, jak to půjde dohromady.
22.8.2016 at 22:12
Já se dnes po chvilce dumání nad šuplíkem s kořenkami rozhodla pro estragon. Ten jediný jsem asi ještě nevyzkoušela nikdy. Recept jsem zkusila ze stránek koření od Antonína – a moc dobré to bylo :-). https://www.instagram.com/p/BJae5ZiAQ8u/
22.8.2016 at 23:14
Taky jsem si nechala napovědět u Antonína, co s tím anýzem (který mezi kořenkami mám a přitom jsem ho ještě nevyzkoušela) mám udělat :-). Vyhrál to jablečný kompot.
22.8.2016 at 22:21
Použila jsem Medvědí česnek do bramborového guláše :)