Úkol č. 45: Páteční ryba

Dost často mi píšete, že byste chtěli na svůj jídelníček častěji zařadit ryby.

Vaše přání je mi rozkazem. Dneska si dejte rybu. Pátek, to je pro rybu velmi tradiční den. Třeba z toho uděláte tradici i u vás.

Nemusíte rybu sami připravovat, za úkol je, že si ji dáte k jídlu. Vyhovuje všechno od sardinkové pomazánky, těstovin s tuňákem až po grilovaného lososa. Ryba jako ryba.

Share Button

57 komentáře

  1. Rybu jsem měla „včera“ :)

  2. a já ryby nejím, brrrrrr
    mám je ráda jenom v jezírku a v akváriu :o/
    tak této výzvy jsem se trochu obávala, ale věděla jsem, že jednou přijde … :o)

    • A co tahle upéct si rybu s vánočkového těsta? Ryba jako ryba, ne? :)

    • Zlatuš ty mi čteš myšlenky ;o)) to bylo jedno prvních, co mě napadlo – ryba z perníku nebo marcipánu nebo ,,gumová,,jako medvídci a atd. :o))
      jsem si ale jistá, že to by neprošlo, takže už mám doma ty tři pstruhy a jsem odhodlaná je nejen uvařit, ale i jíst – aspoň kousek.

  3. No jo… Doma v mrazaku losos a makrely a treska z Norska, co ulovili děda s babičkou, to by se tvořilo :) Na chatě jen konzerva tuňáka. Leda zajet k jezerům do restaurace :) Jdem se na to vyspat.

  4. To není fér… a zrovna na moje narozeniny. To jsem si měla přečíst až ráno. Úplně se mi udělalo špatně… Odmalička ryby nejím, jen na Štědrý den pozřu rybí prst. Naštěstí jsem nedávno „ochutnala“ u sousedky výbornou pomazánku – mám dojem, že z tuňáka. Ráno přes plot u zalévání musím zjistit ingredience. Bude se počítat za jídlo i jednohubka??? Jdu se na to vyspat….

    • vítej v klubu Mončo ;o)
      něco vymyslíme, já už si říkám, že manžela překvapím pstruhem na másle no a já přece snad taky kousek zvládnu…
      a když tak to jistí ta pomazánka, tu dám ;o))

    • Jé, Monika – posielam veľkú gratuláciu a želanie všetkého dobrého! @->
      V tvojom prípade iste bude stačiť tá jednohubka. Zvlášť ak do nej nejako zapichneš narodeninovú sviečku ;-)

    • Ale uvidíš, možno ti zachutí ;-)

    • Moni, přeju všechno nejlepší k narozeninám, hodně zdraví, štěstí a lásky :-) Krásný den :-)
      A úkol určitě zvládneš… :-)

    • Přidávám se s gratulací a přáním všeho dobrého Mony,
      jsem přesvědčená že i tu rybu zvládneš :o))

    • MONIKO PŘEJEME VŠECHNO NEJLEPŠÍ ,HLAVNĚ ZDRAVÍ A SPOKOJENOST V ŽIVOTĚ.AŤ SE DĚJE CO SE DĚJE POKAŽDÉ TO USTŮJTE JITKA A DĚDA

    • Moniko,

      jednak všechno nejlepší, to mě mrzí, že jsem se tak špatně trefila. Užij si den a nenech si ho pokazit myšlenkama na obávanou rybu! Jednohubka se samozřejmě taky počítá. I kdybys jen neslušně oblízla nůž, kterým tu pomazánku budeš mazat. Pro tebe je to dostatečná výzva, takže se to počítá.

      Všem nerybovým účastníkům: neprošly by ani tresčí játra, krevety, uzený losos, gravlax, tuňákový salát, mušle, rybí omáčka (jako ingredience do vaření), sardelová pasta, krabí tyčinky, kaviár?

    • Také přeji vše nej..nej… k narozkám :)

    • Lucia Grigova

      14.8.2015 at 16:05

      jeeej az teraz citam ze tu mame oslavenkynu :-) vsetko najlepsie zelam! :-)

    • Taky gratuluji :-)

  5. Jé, ja som to tak trochu čakala… :) My máme tradíciu bezmäsitých (resp. rybacích) piatkov už dlho.
    Asi vyskúšam ten recept, čo si dala včera na FB. Len či máme v mrazáku filety?… Prinajhoršom to istí ten tuniak z konzervy, trebárs do cestovín. ;-)

    Dobrú noc vospolok.

  6. Já čekám na dnešní výzvu a tak jsem se začetla do nyní již včerejších příspěvků, že už tu novou výzvu dávno máme a já nic :-). Tak ryby mám ráda, ale děti moc ne, kromě rybích prstů a uzené makrely. Tu milují. A ještě tedy sardinky nebo tuňáka. Ale jiné moc nedělám. Chtěla bych to změnit. Musím na tom zapracovat. Ještě vůbec nevím co udělám, ale za necelé čtyři hodiny vstávám, tak šup do postele. Domů zase přijedu bůh ví kdy :-(

  7. Lucia Grigová

    14.8.2015 at 0:27

    no a my sme mali prave vcera rybaciu pomazanku :D takze tu uz urcite robit nebudem. ale to by ani nebola ta spravna vyzva…
    …tiez sa na to idem vyspat, rano je mudrejsie vecerat (ako sa u nas vtipne hovori) :D

  8. Ano, je to pravda! Pátek = ryba, protože ryba je tradiční součást naší židovské šabatové večeře. Mám tedy rybu každý pátek :)

  9. Tak to je super,měla jsem takové tušení,že některý den bude ryba,protože ještě nebyla.Ryby mám moc ráda ,tak to bude dnes pro mě sváteční oběd,už se těším….

  10. Uf, to jsem ráda, že jí nemusím připravovat. V 10 hodin večer by se mi to už opravdu nechtělo. Takhle si to dám v restauraci, kam půjdeme večer posedět :-) díky :-)

  11. Ach jo, kdyby tak šlo jen o to, ji připravit ;-) dnes tedy bez bodu a to navždy :-D rybu fakt neeeeeee :-(

    • Luci, skús to. Aspon kúsok… Mozno bude nakoniec lepšia, ako čakáš. A morské ryby, alebo dobre pripravený pstruh, pripadne nejaká natierka by pre začiatok mohli byť menej „rybové“. Nedáš tomu šancu? Kvoli výzve. ;)

    • Luci nebo ten uzený losos…je to nejmíň „rybovitá ryba“,co znám…
      Držím pěsti, ať něco vymyslíš…Flo psala, že stačí jednohubka…To dáš…myslím na vás nerybové,moc,moc…holky dejte to :-)

  12. Pokud nás nesmete večer bouřka, tak dáme pstruha na gril, to jedí i děti. Jinak taky ryby moc nechtějí a my je s manželem milujeme.
    Pro nejedlíky ryb – taky jsem je nemusela, až jsem ochutnala právě rybu z grilu, pěkně s bylinkama (rozmarýn, tymián…). Většinou máme něco zhnusené z dětství (rybí file :o( ), takže chápu…

  13. Z tohoto úkolu mám ohromnou radost :) Včera jsem koupila sumečky africké a dnes budu poprvé filetovat čerstvou rybu a poprvé budu dělat fish and chips z čerstvé ryby, obvykle to dělám z mražené. Nesmím zapomenout nabrousit pořádně nože :)

  14. Dneska taky bez bodu, ryby jejím,jen pomazanku pozřu tak dvakrát ročně a byla nedávno,takže ani doma by ji nejedli. No co,je to jen hra.

  15. NÁM ZŮSTALO KOUSEK JAZYKA OD VEČEŘE.K OBĚDU TEDY BUDE KŘENOVKA A BYBU SI DÁME VEČER NA GRIL.UŽ SE TĚŠÍM MÁME JE RÁDI A TO TŘEBA JEN TAK JENOM OSOLENÉ NA MÁSLE. ZDEAVÍM JITKA A DĚDA

  16. Holky nerybové vzmužte se :o) Já taky omdlívám nebo aspoň prchám už jen když ryby ucítím… ale výzvu beru jako zkoušku sebe samé, takže jsme si s pejsky vyšly do nedaleké rybárny a máme doma 3 čerstvé pstruhy – vylovené, zabité a vykuchané přímo tam… no a teď jdu hledat nějaké recepty, znám to jenom na másle … Poradíte někdo – připomínám, že ryby nejsou moje parketa, manželovi je ale dělám (pstruha na másle, tresku či jinou potvoru s kořením a na zelenině, tradičního kapra nebo filé v trojobalu…) a chválí :o)) a dneska to budu jíst i já, tak poraďte, ať přerazím tu rybinu ;o)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1177642322252826&set=a.1149609165056142.1073741826.100000212089257&type=1&theater

    • Jsem velmi trpělivá k chutím ostatních. Udělá mi radost, když zaregistruji jako hostitelka, co kdo nemá rád a zohledním to v jídle při další návštěvě… Přece nebudu vegetariány nutit do masa, když mě nikdo nenutí maso nejíst… Přijde mi to v rámci příbuzných a nejbližší známých jako známka úcty k tomu druhému. I dětičky se snažím vést k tomu, aby byly tolerantní k ostatním a zdržely se komentářů k jídlu u stolu nebo kolem nás, které jim „nevoní“.

    • Mony s tím plně souhlasím a vedu to tak tak, včetně těch dětí… :o) ale snad tady jsem se nikoho nedotkla… ;o)

    • Dani,myslím, že zrovna ten pstruh bude na másle OK…jinak ryby namáčíme v mléce…

    • Dani, sú krásne. Určite budú aj chutné ;-)
      Páči sa mi, ako sa do toho vždy vrháš. To nadšenie a odvaha, ochota prekračovať hranice – je nákazlivá. :)

      PS: Na FB sa mi nedá tvoje príspevky komentovať, lajkovať, ani ťa požiadať o priateľstvo, asi máš nastavené súkromie? Tak len tu môžem komentovať.

    • Lucia Grigova

      14.8.2015 at 13:54

      Dani to su teda riadni fesaci :-D az sa hanbim ze u nas to bude dnes len tuniak v konzerve. ale zas…cestoviny s tuniakom som este nikdy nerobila takze vyzva je to pre mna aj tak :-) ale aspon som si urobila zoznam obchodov kde by som u nas mohla zohnat cerstve ryby a coskoro sa hadam vydam na lov! :-D

    • DANO,NEBOJ SE A JDI DO TOHO.PSTRUH JE NEJLEPŠÍ JENOM OSOLIT A NA MÁSLE.UVIDÍŠ ŽE TO DÁŠ.DRŽÍM PALEC JITKA

  17. Tak dnešní den si užívám…pan šéf mě pustil dřív z práce…cestou jsem si koupila nové číslo Gurmetu…a pokračovala jsem si do Lidlu koupit uzeného lososa, když je ta výzva… :-)
    Narazila jsem na něj před dovolenou a jsem z něj úúúúplně paf…neuvěřitelná dobrota…samozřejmě ho jím zcela vyjímečně…ale dnešek je prostě ten pravý den, kdy si ho užít…Přeju všem krásný víkend… :-)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=717413238405598&set=a.241545612659032.1073741825.100004107851866&type=1&theater

    • Marti tvoje nadšení a pozitivní přístup mě vždycky dostane :o)) a na tvoje příspěvky vyloženě čekám ;o))
      Úkol jsi nejen úžasně splnila, ale ještě krásně nafotila a předala nám kousek té báječné nálady :o) Tak ať je takový celý den a i celý víkend :o))

    • Lucia Grigova

      14.8.2015 at 13:22

      jeeeej Marti, tento losos je fakt super, ja som ho objavila nedavno a neviem sa ho dojest :-)

    • Dani děkuji…a přeju to samé všem….a ty udělej nějakého „nerybinového“ pstruha…Hned bych si s tebou dala… :-)Držím pěsti, ať si to užiješ i s nelehkým úkolem…jsi šikulka největší, žes to nevzdala… :-)

  18. Áno, namočiť a nechať stáť (hodinu?) v mlieku. To by malo vytiahnuť ten „rybí pach“. My to nerobíme, ryby mi chutia tak ako sú :)

    • Holky díky moc za rady i za podporu a jdu ty tři mušketýry nalouhovat v mlíku ;o))
      Manžel je o mém záměru a dění doma informován pravidelnými maily od rána a nestačí zírat ;o)) aby nám nakonec vůbec ty tři kousky stačily.. ;oD

  19. Marti studuju už po sté tvůj recept na Beef bourg. a chystám se jít do něj dnes nebo zítra, přijdou děcka (syn s přítelkyní), tak doufám, že jim nebudu muset namazat chleba…. ;o)
    Máš to krásně napsané a úžasné fotky a jsem úplně hotová z tvého nádobí ty krááásné misky a mističky..no a ten HRNEC ála Julie a Julia… .o)) už jsem probrouzdala net a napsala ježíškovi (manžel přislíbil že mu taky něco na to přidá..) a chci se poradit o velikosti. Vařila jsem léta obrovské porce, 7 i víc litrů svíčkové u nás zmizelo jako nic – a učím se vařit jen pro dva případně čtyři lidi… no ale zase když má zůstat i na druhý den případně u Beef i na třetí… ;o)) tak si zas říkám, že i ve velkém hrnci lze uvařit méně jídla, ale v malém větší dávka neee.. Tak jsem si asi odpověděla sama.. ;o) a bude samozřejmě červený :o))

  20. Marcela flair

    14.8.2015 at 15:38

    Taky nejsem fanda do ryb – výjimkou jsou ryby jako mečoun, tuňák, ryba sv. Petra nebo třeba losos, který byl na talíři dnes https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153765023384341&substory_index=0&id=844369340

  21. Holky – mám splněno – tím myslím uvařeno a SNĚZENO :o))
    Podrobnosti najdete zde:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1177883175562074&set=a.1177883092228749.1073741837.100000212089257&type=3&theater

    Nakonec nešlo ani tak o to jíst rybu, protože ten pstruh byl skvělý…
    ale o to zdolat ty přípravy – celá moje kuchyň od rybiny…to je pro mě fakt silné kafe…. ale příště už to bude lepší ;o))
    A díky moc za radu s mlékem, použila jsem a i kdyby to bylo jenom placebo, tak fungovalo ;o))

  22. U nás byla rybí pomazánka na přání mého ze všech nejlepšího. Je to jeho nejoblíbenější pomazánka a být po jeho, tak jinou doma nikdy nemáme :)
    A jelikož mi s výzvou pomáhá a povzbuzuje, nešlo mu nevyhovět.
    Jinak my jsme rybomilové, jen na sushi a tataráček z lososa nás moc neužije.
    http://jituli.blogspot.cz/2015/08/45-patecni-ryba-rybickova-pomazanka.html

  23. Holky držte mi palce – v troubě začíná vonět beef bourg., dala jsem se do toho takhle na noc…. pokud to nebude k jídlu, tak mám v mrazáku kuře ;o))
    o jedné chybičce už vím..stalo se, . no ono s hlavou otočenou na pultík za zády, kde stále průběžně sleduju a čtu na notebooku návod od Marti ;o)) s psí rotou pod nohama(dokonce si pod sporák chtěli nastěhovat pelíšek…) a manželem po boku tu zprava tu zleva…to se člověk tak úplně nesoustředí :o))
    tak uvidíme, každopádně jsem se už jen na to vaření těšila celé odpoledne jak malá a krásně jsem si to užívala…teď si dám pauzu a jdu na ty žampióny a taky poklidit kuchyň.. a až budu zase sama doma, pustím si znovu Julii.. ;o))

  24. Lucia Grigová

    14.8.2015 at 22:29

    tak uz aj ja som s tou rybou zatocila a mam hotovo :) na veceru sme si dali cestoviny s tuniakom, a az sa za seba hanbim, ze som ich robila prvy raz v zivote az dnes. tuniak nikdy nepatril medzi moje oblubene ryby, mozno preto…ale s rajcinami a bazalkou bol uzasny.
    takze dnesna vyzva zas priniesla svoje ovocie – mam v repertoari dalsi super recept a zas som sa cosi naucila. a s rybami som neskoncila, prave naopak, po dnesnom kucharskom vykone aj po vasich prispevkoch som presvedcena, ze sa zacala nova rybacia era v mojej kuchyni, aj ked ju odstaroval len obycajny tuniak v konzerve :D

    a toto som dnes spachala:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153151527057862&set=a.392407417861.175295.577597861&type=1&theater

  25. Ufff! Zvládla jsem to. https://www.facebook.com/monika.duffkova/posts/10203559158334472?pnref=story Všem moc děkuji za podporu a přání… v průběhu dne jsem mrkla na nové příspěvky, na vlákno pod mým nočním příspěvkem jsem přišla až teď. Ale kdybych přečetla dříve, odbyla bych to tresčími játry, takhle to byla opravdu výzva. Rybí prsty čekají na zítřejší oběd, s láskou je přenechám ostatním členům rodiny. Odhlasovali jsme, že smažené na noc opravdu nedáme. Všem dobrou noc a krásný víkend.

  26. Ahoj děvčata, tak já vyzkoušela tu křupavou tresku s parmezánem, co se dělá rovnou mražená…………moc dobrá :)

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑