Den 41: Překvapte

Kdy naposledy jste udělali někomu radost něčím na zub? A teď opravdu nemyslím dobře mířenou ránu pěstí :-)

Poznatek dne:

Nečekané drobné pozornosti často udělají větší radost než plánované dary.

Do kategorie malých pozorností skvěle zapadají výtvory z domácí kuchyně a vlastně i jídlo obecně.

Úkol na dnešek:

Překvapte někoho jídlem.

Měl by to rozhodně být člověk, který to od vás dnes nebude čekat. Takže pokud uvaříte svým dětem jejich oblíbenou večeři, tak se to nepočítá. Pokud máte namířeno na návštěvu a donesete hostitelce čokoládu jako pozornost, tak se to taky nepočítá.

Vyberte si někoho, koho opravdu máte šanci příjemně překvapit.

Je jedno, zda ho pozvete na kávu, přinesete mu ochutnat kousek domácí buchty nebo mu uvaříte celou večeři. Hlavně, ať zafunguje moment překvapení.

Share Button

15 komentáře

  1. Dnes jdu na masáž ke své oblíbené paní masérce a navíc mám narozeniny, tak paní masérku překvapím Floinými popraskanými čokoládovými sušenkami. Už se mi rozpoští čokoláda :o)

  2. Odpoledne jedu na návštěvu, tak vezmu koláč s ovocem – mám modré a žluté blumy, tak se to hodí.

  3. No, tak tomuto hovorím výzva. Široko ďaleko len muž a syn ale tých asi neprekvapím – a kopa cudzincov.
    Jedine že by som si vystriehla domáceho keď sa bude okolo polnoci vracať domov a ponúkla ho kupovanymi sušienkami z miestneho obchodu?

  4. TEN DNEŠNÍ ÚKOL ASI NESPLNÍME.ALE PŘEKVAPILA NÁS NÁVŠTĚVA A DONESLA CHLEBÍČKY A KRTKŮV DORT.JITKA

  5. Ahoj všichni… Prázdninovou výzvu nijak nehrotím, jen si tak občas splním nějaký ten úkol a to hlavně pro svou vlastní radost. (Ale stále vás s nadšením sleduji a přeji všem hodně sil a dobrých nápadů) Dnešní zadání se mi moc líbí. Vlastně to rozdávání radosti a obdarovávání dělám mimoděk už spoustu dnů a dnes, kdy mám konečně volno si ho hodlám užít i s překvapením. Dva dny a dvě noci jsem teď po práci trávila velmi titěrnou „zábavou“, kterou mí synové naprosto nechápou (a já se jim vlastně ani moc nedivím) a tou je loupání šípků na marmeládu. Kdo někdy zkoušel, ví !!! Pro ty co né – krátké info – znamená to každý šípek odstopkovat, zbavit okvětí, podélně rozříznout a pak poctivě vydlabat všechna semínka a neskutečně svědivé droboučké chloupky. (Kdysi se z nich vyráběl tzv. svědivý „žertovní“ prášek – proč asi ??? ) Propláchnout v několika vodách – dokud nejsou úplně všechny chloupky pryč a pak teprve máte surovinu na výrobu naprosto neopakovatelné delikatesy. Dnes už to málokdo dělá takhle. Rychlejší je šípky rozvařit celé , rozmixovat a propasírovat přes síto. Jenže to je na výsledném produktu opravdu hooooodně znát. Takže natrhat košík už krásně zralých šípků je vlastně úplně snadné. Pro mě je těžší nenechat se zlákat a natrhat jen jeden!!! Víc totiž nejsem schopna včas zpracovat a spát také občas potřebuji. Alespoň trošku.. i když v záplavě šípkového šílenství to né vždy klapne – ha ha ha. No letos se zadařilo a tak mám už splněno. Spousta malých skleniček plných nádherně oranžové marmelády chladne na kuchyňské lince a je radost se dívat na hotové dílo. No a proč to vše popisuji… za chvíli mě doma vyzvedne syn a pojedeme s malou vnučkou překvapit mou bývalou „tchýni“ Je naprosto jasné, co povezu sebou jako milé překvapení. (vnučka se samozřejmě počítá také) Tak zatím krásný den. S láskou Libuše

    • Marcela flair

      10.8.2016 at 20:36

      Libuško, obdivuji tu odhodlanost pouštět se do takových akcí. Taky jsem „případ“, ale myslím, že na Vás (myšleno samozřejmě v dobrém) nemám :-). Šípkovou marmeládu jsem ještě neochutnala, asi by mě ta chuť zajímala. Po tom Vašem příspěvku bych to asi měla potřebu zkusit napoctivo, ale protože třeba v čaji šípek fakt nemusím, asi bych se bála zklamání na konci ne zrovna jednoduchého procesu.

    • Libuško, já se letos na šípkovou marmeládu teprv chystám, ještě nemáme šípky zralé. Ale nevím, jestli budu mít čas jí dělat poctivě nebo „rychloverzi“:-) Letos jsem se poprvé odvážila vyrábět nové druhy marmelád a přidávala jsem různé koření a bylinky. Jsem na sebe pyšná a ke splnění letošního marmeládového plánu mi chybí už jen ty šípky.

    • Marcelko, když budeš chtít, dám ráda vzorek na ochutnání. Jen se musíme domluvit, jak Ti ho předám. Sklo a přeprava poštou to mi nějak nejde dohromady.
      Chuť popsat moc neumím. Pro mě je tahle marmeláda velmi lahodná a jemná. Mírně sladkokyselá. (Nedělám moc sladkou verzi, protože ji dost často používám do omáčky a tam by přemíra cukru rušila.) A hlavně má nádhernou oranžovo červenou barvu. Září z ní zapadající slunce. Vždy mi připomíná podzim. Letos začaly šípky zrát mnohem dřív. No alespoň mám dřív splněno.
      Vánoční linecké spojované šípkovou marmeládou, to je velmi zdařilá kombinace.

    • Dančo tak moc gratuluji. Je úžasné, když se do procesu domácí výroby zařazují bylinky a koření. Výsledek je většinou velmi potěšující. Jsem moc ráda, že se najdou odvážné ženy (i muži – to abych je nediskriminovala – neboť znám i takové, kteří zavařují, nakládají, pečou a bravurně zdobí dorty… Takže pozor, není to jen výsada nás žen ) …prostě bytosti, které nelitují svého volného času a práce a s odhodláním vytvářejí tzv. „zásoby na zimu“

  6. Jdu překvapit kamarádku. Přinesu jí něco sladkého – arašídovou pomazánku. Není to vlastní výroba, koupila jsem ji.

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑