Den 25: Základy pečení

Nový týden = nový začátek a tedy i nové podněty pro vaše vaření :-)

V předchozích úkolech jsme se spolu letmo dotkli vaření, zadělávání a dušení, takže je čas posunout se dál k pečení.

Poznatek dne:

Trouba je dobrá na tři věci: můžete v ní jídlo dusit, pokud ho zakryjete nebo opatříte pokličkou. Můžete v ní jídlo péct, pokud ho nezakryjete ani neopatříte pokličkou. A můžete v ní péct sladké, což je úplně jiná kategorie než pečení běžného jídla.

Chtěla bych, abyste si pro začátek přečetli článek o pečení a zkusili v něm najít nějaká moudra, která ještě třeba neznáte.

Opět se nemusíte trápit tím, že něčemu nerozumíte, prostě si článek jen přečtěte. Tím máte polovinu úkolu splněnou.

Úkol na dnešek:

Upečte něco v troubě.

Vyberte si jídlo, které nepotřebuje při pečení přikrývat. Podmínkou dnešního úkolu je, že budete péct něco odkrytého, co zůstane v kontaktu se suchým teplem v troubě. Je mi jedno, jestli to bude masová pečeně nebo plech pečené zeleniny či brambor.

Důležité je, že si uvědomíte rozdíl mezi dušením v troubě a pečením v troubě a zamyslíte se, pro které suroviny se hodí který postup.

Sladké pečení se jako pečení bez přikrytí nepočítá, ale to je asi ze zadání rovnou zřejmé.

Share Button

15 komentáře

  1. Mám jednu šťouravou otázku – počítalo by se sladké jídlo typu žemlovka, rýžový nákyp atd. (tedy ne dezert, ale hlavní jídlo)? V plánu ho sice nemám, vidím to třeba na ty brambory, ale jen tak by mě to zajímalo :-)

    • Jani, jediné, co by se počítalo, by byly šunkofleky nebo francouzské brambory. Nákyp i žemlovka podléhají pravidlům sladkého pečení, i když se to na první pohled nezdá. Jednou o tom určitě něco napíšu.

    • Tak budou sunkofleky :)

  2. Milá Flo, kochám se kuchařkou. Nádhera. Dnešní úkol bude splněn, kyne mi těsto na metýnku s borůvkami. HMMMM, to bude …
    Krásný prázdninový den všem.

    • Sladké se ale nepočítá.
      Ale jinak to bude určitě dobrota :-)

  3. Ahoj Flo.
    Dneska upeču salámovou pizzu. Přeji hezký den.I.

  4. Flo, budeš mi počítat noky s kuřecím masem a nivou, když projdou šunkofleky a francouzské brambory? Nebo na ně přijde řada v díle o zapékání? Kdyžtak pečené brambory k večeři to jistí:-)

    • No jo …. To je pravda, sunkofleky nejsou pečené, ale zapékané :()

    • Pravda, to mi po ránu nějak uteklo, šunkofleky jsou samozřejmě zapékané, protože do nich jde vše předvařené. Ale už jsem je povolila, takže i ty noky se logicky budou počítat :-)

  5. Chci zkusit to pečené kuře podle Florentýnky. Jsem zvědavá. Pořídila jsem si i ten rošt :-)

  6. JE NÁS DOMA HODNĚ. BYL NADÍVANÝ BŮČEK A BRAMBORY.TĚCH MÁME TAKY HODNĚ.JEŠTĚ NĚKOLIK SALÁTŮ,OKURKOVÝ,RAJČATOVÝ,HLÁVKOVÝ. NO A KÁVIČKA TO JISTÍ KOLÁČKAMA NA KTERÝCH BUDOU MERUŇKY.VNOUČATA ODPOČÍVAJÍ,DĚDA TAKY.PROTÁHL JE LESEM.FLO PROSÍM TĚ ZÍTRA NĚCO DO EŠUSU.KAŽDÝ DEN SE PTAJÍCO DO NĚHO UVAŘÍM.DĚKUJI JITKA

    • bez vašich komentářů to nebylo ono … už nikam nejezděte :)

    • Marcela flair

      26.7.2016 at 23:04

      Přesně tak – Jitka je poklad a na její komentáře se vždycky moc těším. Jako bych byla u Jitky a dědy na prázdninách :-)

  7. Marcela flair

    26.7.2016 at 23:06

    U nás byla nakonec improvizace, co lednice dala, a bylo to moc dobré (nejstarší dcerka několikrát jídlo pochválila a chtěla přidat, což už se u slaného jídla dlouho nestalo :-)). https://www.instagram.com/p/BISKuxQAisq/

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑