Nový týden = nový začátek a tedy i nové podněty pro vaše vaření :-)
V předchozích úkolech jsme se spolu letmo dotkli vaření, zadělávání a dušení, takže je čas posunout se dál k pečení.
Poznatek dne:
Trouba je dobrá na tři věci: můžete v ní jídlo dusit, pokud ho zakryjete nebo opatříte pokličkou. Můžete v ní jídlo péct, pokud ho nezakryjete ani neopatříte pokličkou. A můžete v ní péct sladké, což je úplně jiná kategorie než pečení běžného jídla.
Chtěla bych, abyste si pro začátek přečetli článek o pečení a zkusili v něm najít nějaká moudra, která ještě třeba neznáte.
Opět se nemusíte trápit tím, že něčemu nerozumíte, prostě si článek jen přečtěte. Tím máte polovinu úkolu splněnou.
Úkol na dnešek:
Upečte něco v troubě.
Vyberte si jídlo, které nepotřebuje při pečení přikrývat. Podmínkou dnešního úkolu je, že budete péct něco odkrytého, co zůstane v kontaktu se suchým teplem v troubě. Je mi jedno, jestli to bude masová pečeně nebo plech pečené zeleniny či brambor.
Důležité je, že si uvědomíte rozdíl mezi dušením v troubě a pečením v troubě a zamyslíte se, pro které suroviny se hodí který postup.
Sladké pečení se jako pečení bez přikrytí nepočítá, ale to je asi ze zadání rovnou zřejmé.
25.7.2016 at 0:12
Mám jednu šťouravou otázku – počítalo by se sladké jídlo typu žemlovka, rýžový nákyp atd. (tedy ne dezert, ale hlavní jídlo)? V plánu ho sice nemám, vidím to třeba na ty brambory, ale jen tak by mě to zajímalo :-)
25.7.2016 at 8:52
Jani, jediné, co by se počítalo, by byly šunkofleky nebo francouzské brambory. Nákyp i žemlovka podléhají pravidlům sladkého pečení, i když se to na první pohled nezdá. Jednou o tom určitě něco napíšu.
25.7.2016 at 9:16
Tak budou sunkofleky :)
25.7.2016 at 10:21
Milá Flo, kochám se kuchařkou. Nádhera. Dnešní úkol bude splněn, kyne mi těsto na metýnku s borůvkami. HMMMM, to bude …
Krásný prázdninový den všem.
25.7.2016 at 12:32
Sladké se ale nepočítá.
Ale jinak to bude určitě dobrota :-)
25.7.2016 at 11:34
Ahoj Flo.
Dneska upeču salámovou pizzu. Přeji hezký den.I.
25.7.2016 at 11:54
Flo, budeš mi počítat noky s kuřecím masem a nivou, když projdou šunkofleky a francouzské brambory? Nebo na ně přijde řada v díle o zapékání? Kdyžtak pečené brambory k večeři to jistí:-)
25.7.2016 at 13:28
No jo …. To je pravda, sunkofleky nejsou pečené, ale zapékané :()
25.7.2016 at 22:48
Pravda, to mi po ránu nějak uteklo, šunkofleky jsou samozřejmě zapékané, protože do nich jde vše předvařené. Ale už jsem je povolila, takže i ty noky se logicky budou počítat :-)
25.7.2016 at 12:19
Chci zkusit to pečené kuře podle Florentýnky. Jsem zvědavá. Pořídila jsem si i ten rošt :-)
25.7.2016 at 13:29
Ze bych .. ? :)
25.7.2016 at 14:19
JE NÁS DOMA HODNĚ. BYL NADÍVANÝ BŮČEK A BRAMBORY.TĚCH MÁME TAKY HODNĚ.JEŠTĚ NĚKOLIK SALÁTŮ,OKURKOVÝ,RAJČATOVÝ,HLÁVKOVÝ. NO A KÁVIČKA TO JISTÍ KOLÁČKAMA NA KTERÝCH BUDOU MERUŇKY.VNOUČATA ODPOČÍVAJÍ,DĚDA TAKY.PROTÁHL JE LESEM.FLO PROSÍM TĚ ZÍTRA NĚCO DO EŠUSU.KAŽDÝ DEN SE PTAJÍCO DO NĚHO UVAŘÍM.DĚKUJI JITKA
25.7.2016 at 22:01
bez vašich komentářů to nebylo ono … už nikam nejezděte :)
26.7.2016 at 23:04
Přesně tak – Jitka je poklad a na její komentáře se vždycky moc těším. Jako bych byla u Jitky a dědy na prázdninách :-)
26.7.2016 at 23:06
U nás byla nakonec improvizace, co lednice dala, a bylo to moc dobré (nejstarší dcerka několikrát jídlo pochválila a chtěla přidat, což už se u slaného jídla dlouho nestalo :-)). https://www.instagram.com/p/BISKuxQAisq/