Balkonové květináče, truhlíky, záhonky i okenní parapety momentálně přetékají záplavou čerstvých bylinek.
Dejte si dnes jídlo, které obsahuje aspoň jednu čerstvou bylinku. Výběr a použití bylinek je jen na vás.
Třeba si uvařte mátový čaj a pak ho proměňte v ledový čaj.
Nebo si nasypte pažitku na chleba.
Anebo se zchlaďte petrželovo-mátovým salátem tabbouleh.
Nebo místo sušeného tymiánu použijte na kuře tymián čerstvý.
Případně si dopřejte salát caprese s rajčaty, bazalkou a mozzarellou.
Též si můžete uvařit báječnou kulajdu s koprem nebo si koprem ozdobit kousek uzeného lososa.
Klidně si můžete zajít do vietnamského bistra na letní závitky.
Anebo si vymyslete ještě něco úplně jiného.
Hlavně si k bylince nezapomeňte mazlivě přivonět, než ji zapojíte do vaření.
2.7.2015 at 7:28
Byla jsem pevně rozhodnutá pro mátový čaj, protože teď každé ráno začínám den tím, že vařím minimálně tři litry jasmínového, a ten pak přetvářím na ledový čaj. Ale s těmi letními závitky jsi mne zviklala, protože ty naprosto miluju :-)
2.7.2015 at 8:50
Dobrá je i vychlazená voda ovoněná čerstvou mátou a když se k ní přihodí pár čerstvých jahod, tak je to taky úžasné letní osvěžení.
2.7.2015 at 9:12
Já jsem celkem měla hned jasno – smoothie s bylinkami. S těmito koktejly jsem začala blbnout nedávno a máme je moc rádi, nedělám jenom ovocné, ale i zeleninové ze špenátu a rebarbory a okurek a mrkve… a bylinky nesmí chybět nikdy:)) Tak radostně popíjím, zatímco klafu tuto zprávu – díííky Flo:)
13.8.2015 at 14:30
Dani, tak uz aj ja som si zacala citat starsie diskusie :-) a pozeram ze mame rovnakeho konicka. ja som tiez blazon do smoothie :-)
2.7.2015 at 9:53
To skoro ani není výzva :-)
čerstvých bylinek mám na balkoně celý jeden okenní parapet a pravidelně používám, nejčastěji mátu do studené vody a bazalku do salátu. Schválně ale zkusím vymyslet něco pro mě na tak každodenního…
2.7.2015 at 10:27
No, tak já se též držím tradic, takže za mě, mátový čaj z čerstvé máty, bazalka na caprese a koprovka…mňááám. Ale jinak čerstvé bylinky téměř vždy přidávám do všeho…když peču maso nebo restuji zeleninu.
zítra jedu na grilovačku ke kámošce, tak bude asi okurkový nápoj :-)
D.
2.7.2015 at 16:55
ČERSTVÉ BILYNKY POUŽÍVÁM KAŽDÝ DEN.MÁM JICH NA ZAHRADĚ SPOUSTU.I DO POLÉVKY K PETRŽELCE PŘIDÁVÁM KOPŘIVU,KOZÍ NOHU,SEDMIKRÁSKU.NO PROSTĚ CO TAM NAJDU. VŠICHNI DOMA JSOU NAUČENÍ A NEVADÍ JIM TO.NO A JESTLI JO TAK MAJÍ SMŮLU.STEJNĚ TO TAM BUDU DÁVAT.TĚŠÍM SE NA ZÍTŘEJŠÍ ÚKOL.ZDRAVÍM VŠECHNY JITKA
2.7.2015 at 19:29
Jitko tou kozí nohou myslíte bršlici kozí nohu???? ten zatracený plevel? Marně ji likviduju celé roky pořád dokola, tak že bysme ji snědli ;o))? mohla bych z ní dělat špenát, toho se u nás sní hodně…:)
2.7.2015 at 20:15
Rozhodla jsem se uvařit si mátový čaj. Po celodenní práci se na chvíli posadím a vychutnám si šálek tohoto báječného čaje s citronem.
2.7.2015 at 21:41
Po pozdnější oslavě narozenin jsem se zmohla vyfotit jen s levandulí,to asi neplatí,že jo Florentýnko,ale je mi tak nějak krásně levandulově.Co je to štěstí,děda říkával,muuuška jenom zlatá a já říkám,mít dobré kamarády.
2.7.2015 at 22:29
Ale jo, levandule taky platí! :-)
2.7.2015 at 22:18
Tak letos je to u nás na balkoně s bylinkami na levačku – spousta mšic a molic, tolik jsem ještě nezažila – pažitku a libeček jsem musela úplně zlikvidovat, u máty zatím bojuji každodenním rosením, oregano a majoránku jsem brzo sklidila a usušila. Zato bazalka je jako víno, tak s rajčaty a mozzarelkou, to je dnešní večeře jasná :-) asi také o víku zkusím pesto, které jsi Flo nedávno poslala v mailu, děkuji za inspiraci :-)
3.7.2015 at 11:27
ZDRAVÍM DANO,ANO JE TO BRŠLICE KOZÍ NOHA.U NÁS SE TOMU JINAK NEŘEKNE.UŽ I VMOUČATA ZNAJÍ.KDYŽ JIM ŘEKNU AŤ JÍ JDOU UTRHNOUT TAK PŘINESOU TU SPRÁVNOU.UČÍM JE ZNÁT OD MALA VŠECHNO MOŽNÉ.PŘEJI KRÁSNÝ LETNÍ DEN JITKA