Úkol č. 36: Dejte si kaši

Kaše nemusí být jen krupičná nebo ovesná. Kulinářská věda zná i kaši jahelnou, prosnou, bramborovou, rýžovou, kukuřičnou (čili polentu), hrachovou, hráškovou nebo zeleninovou (říká se jí obvykle pyré).

V zadání výzvy není uvedeno, že musíte kaši vařit, úkol pouze zní, že máte kaši jíst. Krupičná kaše pro vaše dětské miláčky se tedy nepočítá, pokud s nimi nesedíte u stolu a nemáte na talíři totéž co oni.

Chcete-li si výzvu obzvlášť užít, nesklouzněte dnes ke svému zažitému stereotypu, ale vydejte se složitější cestou a zkuste zase něco nového.

Share Button

32 komentáře

  1. No dobře, tak já teda ke snídani udělám jinou kaši, než obvyklou ovesnou, ať to není ten stereotyp :-)).

  2. Ka si teda asi pochutnám na tej krupicovej spolu so synom. A k obedu že by zemiaková? :)

  3. Chachá, my měli krupicajdu k večeři dneska :) Tak budu vymýšlet něco zajímavého

  4. Kaši pravidelne snidam :) Takže dneska jen obmenim produkty.

  5. Ranní kaši jsem nestihla, ale tak co…
    .
    Flo? Může se za kaši brát i hummus se sušenými rajčaty a bazalkou? Je to vlastně taková variace na hrachovou a zeleninouvou kaši. Jím to stejně nejčastěji jen tak. Pokud ne, holt budu ještě večer připravovat minivárku polenty :-)

  6. Tak to je paráda, včera jsem si namlela žitnou mouku, protože mi někdo řekl, že kaše z žitné mouky je nedostižná, a já ji chtěla dneska udělat :o)

  7. U NÁS SE TAKY SNÍDÁ KAŠE KAŽDÉ RÁNO.NO A TAK K OBĚDU UDĚLÁM HRACHOVOU ,KOUSEK UZENÉHO A OKURČIČKU.CHLEBA JEŠTĚ ZŮSTAL A TAK SE ALESPOŇ DOJÍ. JITKA

  8. Super, třeba konečně uděláme večer ten mléčný bulgur ze Snídaně, který už mám měsíc založený :).

  9. Marcela - flair

    5.8.2015 at 15:06

    Dnes jsem dostála výzvě a krupicovou kaši zavrhla jako moc jednoduché řešení. K obědu jsem servírovala novinku – bramborovo-batátovou kaši :-). Vřele doporučuji jako obměnu klasické brkaše! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153738355259341&set=pcb.10153738357249341&type=1&theater

  10. No já tedy neměla krupicovou kaši strašně dlouho a mám ji moc ráda, tedy fakt neodolám a udělám si ji.:-)

  11. Lucia Grigová

    5.8.2015 at 16:13

    ja som prave dovarila jahlovu kasu, uz sa chladi, a navrch chcem este urobit pecene slivky podla receptu ktory dala Flo vcera na facebook. uz sa tesim ako si ju dame na olovrant v zahrade :)
    jahlovu kasu robim prvy krat ale babicka ju robila dost casto tak si aspon pripomeniem detstvo :)

  12. Každé ráno většinou snídám kaši, takže bych měla úkol splněný raz dva.Ale řekla jsem si, že když budu doma, budu se snažit výzvu brát opravdu jako výzvu a budu zkoušet, pokud to bude v mých silách, něco nového.A protože mě začala bavit a lákat tajemství italské kuchyně, tak se nabízelo vyzkoušet polentu.Napřed jsem si myslela, že to nebude k jídlu, ale s kapkou másla a italskou gorgonzolou to byla báječná pochoutka.
    Každý den se díky výzvě posunu o kousek dál a to mě prostě baví.
    Díky Flo :-)

  13. Dala bych si s chutí jakoukoliv kaši – bramborovou tu přímo miluju a dáváme si ji i v naší oblíbené restauraci místo běžných amerických brambor či kroket či hranolek… :o) s takovým vepřovým steakem a s cibulkou nemá chybu.
    Ale dnes jsem vyzkoušela Letní ovesnou kaši ze Snídaně u Florentýny a byla výborná, ačkoliv jsme ji neměli k snídani, ale jako skvělou odpolední pochoutku ;o) Rozhodně zařazuji do repertoáru a budu experimentovat s dalšími :o)

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1172196676130724&set=a.1149609165056142.1073741826.100000212089257&type=1&theater

    • Dani, teda ty jsi ji vytunila,až jsem na ni dostala chuť…tak zítra na snídani :-)

    • MILÁ DANO U NÁS SE SNÍDÁ KAŽDÝ DEN OVESNÁ KAŠE.JÁ UVAŘÍM ZÁKLAD A KAŽDÝ SI NA NÍ DÁ CO MU CHUTNÁ.JÁ MILUJU JAHODY A NASTROUHAT ČOKOLÁDU ZDRAVÍM JITKA

    • Mého drahého na kaši k snídani nepřesvědčím, celý život snídá med na chlebu nebo na rohlíku…, vozili jsme med kvůli tomu s sebou i do Chorvatska. Jedině o víkendu si dá rád někdy vajíčka s láskou umíchaná :o) Ale zase pak už třeba odpoledne si kašičku vezme s chutí ;o))
      U nás to je přesně jak snídaně v Postřižinách – on klasika bílá káva s nadrobenou houskou… ona ve stoje pivo a vepřové ;o)) – to jsme přesně celí my ;o)

  14. Daly jsme si s dcerkou k obědu bramborovo-mrkvovou kaši s uzeným. Byla výborná. Mám tyhle kombinace brambory + jiná zelenina moc ráda. Úplně nej je nastavovaná kaše (bramborová s kroupami, česnekem a majoránkou), kterou dělá můj taťka. Ale dnes to bylo velmi v poklusu. Každopádně jsem na ni dostala takovou chuť, že jestli nebude nějaká speciální kroupová nebo „staročeská“ výzva, budu si ji muset udělat prostě jen tak :)
    http://jituli.blogspot.cz/2015/08/36-dejte-si-kasi-bramborovo-mrkvova-kase.html

    • Jitu, díky za tipy. Jak jednoduché, také vyzkouším.
      Mimochodem, dnes jsem došila sukni podle tvého návodu (tu jednoduchou do nápletu), mám střiženo na další a právě jsem zjistila, že klikám stále na stejné stránky :). Dobrá náhoda, ty Čechy a internet jsou opravdu malé:).

    • Jů, tak ta nastavovaná kaše mě zajímá.
      Má to nějaký fígl? Určitě zkusím udělat.Miluju tyhle záležitosti a vůbec mi chutnají tyhle „jídla babiček“.
      Díky za tip ;-)

  15. Tak máme za sebou dovču. A potřebovala bych najednou tak tři žolíky ;). (a to než pojedeme na další:)). Flo, neuvažuješ úplně čistě náhodou o nějakém „double“ žolíku? Jako že se můžou splnit dva a více úkolů? Nebo vybrat žolík jindy než ten den? A jestli ano, prosímtě né až budeme na té dovolené;)

  16. Už som si myslela, že dnes odbijem výzvu krupicovou kašou na raňajky (uz som ju nemala veľmi dlho – mňam!), ale nakoniec som ešte vypátrala recept na fučku (kuľašu). Spomienka na detstvo a na moju babičku. Mňam! :)

    Vďaka, Flo!

    • Leti co to je fučka prosím tě ? Napadají mě roztodivné souvislosti ;oD
      A přidávám se k Lucii – napíšeš nám receptík prosím? :o)

    • Dani, je to vlastne kaša zo zemiakov a trochu múky. Počas varenia to odfukuje, preto fučka :)

      Nejaký základný postup je na mojom blogu http://letitia-vari.blogspot.sk/2015/08/fucka-spomienka-na-babicku.html?m=1 alebo keď pogooglite (fučka, alebo tiež kuľaša). Ešte nemám ten postup celkom vytunený.

      Uvariť zemiaky (brambory :) ) do mäkka. Trochu vody odolať do pohárika (odporúča sa hlavne začiatočníkov, aby mohli v prípade potreby doliať vodu), ale nechať aj v hrnci. Moja babička hneď posýpala hladinu múkou (polohrubou) a keď sa múka napila, vždy masu trochu premiešala, čím aj zemiaky rozmačkala. Nakoniec sú zemiaky na kašu, v ktorej je rozmiešaných niekoľko lyžíc múky.
      Ako sa kaša varí, smiešne odfukuje – ako také malé sopky. :D

      Naložíme na tanier tenkú vrstvu (ako Krupicovú kašu) a polejeme roztopenou masťou s opraženou cibuľkou (cibuľku osoliť!).

    • Čo sa týka súvislostí, keď si zajeme koľko nám chutí, potom statočne odfukujeme – s plným bruchom. :D

    • :o)) děkuji, hezký receptík a hezká pointa ;o))

  17. DĚVČATA KDYŽ ČTU ÚKOL O KAŠI VZPOMÍNÁM SI ŽE MOJE MAMČA UVAŘILA KRUPICOVOU KAŠI NA HUSTO,VYMAZALA ZAPÉKACÍ MISKU MÁSLEM,TU KAŠÍ TAM PŘEKLOPILA A DALA ZAPÉCT.NA VRŠEK JEŠTĚ PŘIDALA MÁSLO.K TOMU UVAŘILA JABLEČNÝ KOMPOT. NO MŇAMKA.HNED RÁNO SI JÍ UVAŘÍM JITKA

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑