Úkol č. 33: Použijte čerstvé droždí

Pro někoho je čerstvé droždí strašák, pro někoho radost. Někomu jdou od ruky buchty, jinému koláče, a dalšímu zase lité táče s ovocem. A někdo zas dokáže z droždí uvařit jen pomazánku nebo si ho rozdrobit do pleťové masky.

Věřím, že dnes najdete dobré uplatnění pro droždí, dostatečně hodné této prázdninové výzvy.

Pozn. Sušené droždí je povolené pouze v těch případech, kdy na čerstvé nelze ani pomyslet, natož ho sehnat, tedy především v některých zahraničních krajinách. Pokud je ve vašich silách se k čerstvému droždí nějak dostat, neobcházejte to.

Pozn. pro nezkušené: Na webu Kuchařky pro dceru najdete článek, jak si s droždím poradit, pokud jste to nikdy nedělali nebo pokud máte pocit, že vám nikdy nic nevykyne.

* * *

PS. Vím, že jak se soutěžní příspěvky pohybují všude možně po internetu, tedy na Facebooku, Twitteru, Instagramu a na osobních webech, nemáte přehled, kdo si jak s úkoly poradil. Vyvolává to pocit roztříštěnosti, chybí jednotné místo pro všechny fotky. Takže jestli chcete, klidně do komentářů pod jednotlivé úkoly přidávejte odkazy na své fotky a na své příspěvky. Můžete to doplnit i pod starší, už proběhlé úkoly, pokud se třeba zrovna nudíte nebo máte dlouhou prázdninovou chvilku. Občas se tu už takové odkazy objevily a je to moc prima sledovat.

Share Button

41 komentáře

  1. Ja som asi blázon… O pol jednej v noci si tu chystám kvások, aby som ráno mohla spraviť lievance podľa Sandnerky (Snídaně u Florentíny s. 56). :D
    Dúfam ze ma tu nenačapá manžel a nezakáže mi celú výzvu. :D

    • Tak už sme po raňajkách. Lievance boli vynikajúce! (Doteraz som ich nemala rada, cítila som tam tie kvasnice, alebo čo.) Dokonca manžel zahlásil, že nám Florentína dáva super úlohy. :)

      Ja teda kvasnice používam len veľmi zriedka. Občas sa o nieco pokúsim s nevyspytateľným výsledkom. Ale tento týždeň už boli parené buchty, lievance a ešte sa chystám na croisanty podľa Snídaně u Florentíny. Tie by som dnes asi nestihla, ale ak sa nám podarí kúpiť maslo (v poslednom čase potrebujem nejako veľa masla! :D ), možno stihnem zamiesiť a zajtra upečiem… uvidíme.

  2. Napodobne, ve 12:30 jsem sla vytahnout kosticku drozdi z mrazaku a zkontrolovat, zda man vse na lity tac.

  3. Flo, a nemohla bych misto kvasnic pouzit psenicny kvasek? Zitny nebo psenicny kvasek je muj kazdodenni kamarad, ale kvasnice nemam rada….koneckoncu, peceni z kvasku neni tak jednoduche jako z kvasnic, je to vetsi vyzva:-) vcera, pul hodky pred pulnoci, jsem zadelala na toastovy chleb z zitneho kvasku prevedeneho na psenicny…. diky za info!

  4. Ach jóóó :) Právě jsem odnesla kostičku droždí kamarádce (i s chlebovou moukou, aby si upekla chleba), takže mě nezbývá, než jít nakupovat :) :) Proč jsem si výzvu neotevřela dřív :) :)
    No nic, prostě dojdu do obchodu, koupím kostičku droždí a už se těším na ….. něco vytvořím. Droždí totiž miluji v jakékoliv podobě.

  5. Já droždí taky miluju jako surovinu, hodně peču všecko možné -buchty, koláče, vdolečky a liánky… a drožďovou polévku -tedy polévku s drožďovými knedlíčky máme strašně moc rádi a můj manžel ho odjakživa jí i ,,syrové,, :o))
    To byla ÓDA na droždí a na další krásný úkol ;o)
    P.S a holky, znám i recept na skvělou drožďovou pleťovou masku – ovšem poněkud nezničitelnou ;o)
    - droždí + žloutek umíchat a napatlat na obličej a pak: nemluvit, nesmát se (což je k nevydržení..) a čekat, až zaschne a úplně ztvrdne, to nastane čas umývání a oloupávání – pomáhat může celá rodina, protože to není snadné ;o)
    Ale: pleť se fakt vyčistí a oživí a dokonale opilinguje, celá rodina se pobaví, manžel bude mít asi půl hodinky klid a ticho a vy nezapomenutelný zážitek…. Nejlepší to je dělat aspoň ve dvou, přemluvte dceru, sestru, kamarádku či dvě…ať je srandy kopec :o)

    • Masku někdy určitě zkusím, díky za receptík :)

    • :-D

    • Lucia Grigova

      2.8.2015 at 10:28

      jeee dani, super tip na masku, konecne viem co so zvysnym drozdim ktore mi ostane :-)

    • Dani, taky miluju kvasnice a výrobky z nich, jsem hold víc pekařka než kuchařka, ale učím se :-D
      Dnes jsem si říkala, že nemáme pečivo a tahat se s taškama cestou z autobusu někde po obchodech se mi vážně nechtělo.O půl desáté jsme přijeli, kolem desáté jsem zadělala těsto a v jednu už byl chleba z droždí na stole, teplý a křupavý :-) Nerada přiznávám, že ho dcera i muž mají daleko radši, než kváskový, se kterým si „hraju“ celý den ;-)

  6. TAK JSEM SI PŘEČETLA KRÁSNÉ PŘÍSPĚVKY.HOLT BUDU DĚLAT KARÁSKY,NA SLANO,JEDEME GRILOVAT KE KAMARÁDŮM,NEPOJEDU S PRÁZDNOU.VČEREJŠÍ VÝLET SE VYDAŘIL.VEČER JSME JEŠTĚ PROŠLI VÁCLAVÁK A ZASTAVILI SE U ORLOJE,DOMŮ DORAZILI OKOLO 2 HODINY. JÁ POUŽÍVÁM JENOM ČERSTVÉ DROŽDÍ,TO SUŠENÉ NEMUSÍM.MASKU URČITĚ VYZKOUŠÍM.TO SE BUDE DĚDA SMÁT AŽ JÍ BUDE SLUPOVAT.DNESKA DĚLÁM ŘÍZEČKY,NAMOČILA JSEM JE DO KYSANKY NO A UŽ JE JENOM OBALÍM VE STROUHANCE.NOVÉ BRAMBORY JSOU NAKOPANÉ A HLÁVKOVÝ SALÁT TAKY BUDE.TAK ZASE ZÍTRA AHOJ VŠEM JITKA

    • DĚVČATA NAPIŠTE CO TO DROŽDÍ Z LEDNICE.FUNGUJE? JITKA

  7. Lucia Grigova

    2.8.2015 at 11:07

    Klari, to vyzera byt paradny napad s tym mrazenym drozdim. ja som o tom tiez este nikdy nepocula. hlavne by sa mi uz nikdy nestalo, ze by sa mi v chladnicke pokazilo kvoli tomu ze ho nestihnem minut. trochu som o mrazeni drozdia googlila, zda sa to byt uplne normalna vec:

    http://www.drozdi.cz/clanky/casto-kladene-otazky/#muze-se-drozdi-zmrazit

    http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=551

    • Hlasim , ze i dnes drozdi z mrazaku fungovalo. ;-) Vytahla jsem ho vcera z mrazaku a parada.

    • Lucia Grigova

      2.8.2015 at 13:41

      jani mnaaam, vyzeraju skvele a urcite tak budu aj chutit. mna vyzva este len caka, chcela som robit slivkovy kolac ale vdaka tvojim fotkam som dostala taku chut na lupaciky ze normalne vaham ci nezmenim plan ;-)

    • Krasne sú. :) A máš pekný hrnček na mlieko.

    • Jani, ty vypadaji bozsky.

    • Děkuju, ještě budu postupem času vylepšovat tvar;)

  8. Prave jsem u rodicu a drozdi rposte neni. Takze balim a razim 30 km do mesta na nakup. Doufam, ze budou mit, jinak dneska buchty nebudou

  9. Tak dneska to je fakt výzva. Mám totiž navařeno na celý den, koláč upečený z páteční výzvy, půlku chleba, další netřeba. Peču kváskový, z droždí jen bílý toastový.
    Takže na večeři budu vařit polévku s drožďovými knedlíčky (ty jsem ještě nikdy nedělala) a polívku, co jsem měla uvařenou, si dáme zítra s dětmi :)
    Jinak můj táta kupuje droždí vážené a zamražuje. Funguje bez problémů. Dokonce mrazí i těsto na pizzu, které z toho droždí dělá, a taky to jde.

  10. Hlásím, že mám taky splněno :o)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1170534232963635&set=a.1170534119630313.1073741832.100000212089257&type=3&theater

    Vyrazili jsme na nákup čerstvých kvasnic a tvarohu, měla jsem v plánu nějaké vdolky… Nakonec mě ale napadlo upéct domácí chleba, do kterého jsem dosud podle receptu dávala droždí sušené…. tak jsem to zkusila – a už nikdy jinak :oDD
    Mrskla jsem do něj i škvarky (mňáááám) a pro vyvážení i takové zdravé celozrnné lupínky…. Většinou zdlábneme půl pecnu ještě teplý :) s domácím sádlem je to něco zcela božího :)
    Tento chleba je super snadný a zcela bezpracný – rovnou se podělím o recept, který dávám i neznámým lidem třeba v obchodě (fakt ;o) ): tak 3 hrnky obyč. hladké mouky (hrnek cca 250 ml čili vlastně 750 ml celkem) lze samozřejmě i chlebová nebo špaldová mouka, ale z hladké je nejnadýchanější, když tak dávám půl na půl..), droždí jsem dala místo 1 lžičky sušeného asi 3/4 kostky čerstvého do trochy teplého oslazeného mléka nakynout, 1,5 – 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu a dále můžete dle chuti přimrsknout cokoliv: cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…A teď pozor: pouze se suroviny smíchají v míse jen tak vařečkou ( já těsto teda trochu promíchnu, ať se má dobře…a nechá se kynout. Pak se to jen promíchne a vyklopí do zapékací mísy nebo do pekáčku – vymáznu sádlem lehce ale nemusí se(vzpomínáte u úkolu ,,odložené recepty,, jsem se zmínila, že jsem při štrachání mezi recepty našla ztracený recept na tento chleba – citát: ,,žádné sraní s mladou paní, z mísy rovnou do pekáče,, :o) tak to je on ;o)

    • Šmarjá!!!!! ještě jsem zapomněla na 1,5 hrnku vody do toho !! Dala jsem ale jenom 1 hrnek, protože už tam je to mléko.
      Vodu dávat přiměřeně přiměřeně – ať je to není až moc řídké. Ale protože se neválí a rovnou přesune do pekáče, tak zas řidší nevadí ;o))

    • DANO,DĚKUJI ZA RECEPT.ZÍTRA HO VYZKOUŠÍM.JINAK FOTKY ODE VŠECH JSOU KRÁSNÉ.JEN SE ZAKOUSNOUT.JITKA

  11. Ale to bylo těsné…. Původně jsem se na něj chystala, ale ještě jsem vkládala odkaz na Váš příspěvek na FB a rozhodla jsem se nechat to na příště…

  12. Když jsem si dnes pár minut po půlnoci (no jo, taky každý večer čekám na nový úkol :-))) ) četla zadání, nepřemýšlela jsem dlouho. Bylo mi jasné, že po několika dnech u babičky nebude doma ani drobeček pečiva, takže by to něco chtělo upéct. Chleba už nestihnu (peču kváskový), ten až zítra, takže dnes housky. A už jsem dlouho nedělala moje oblíbené cibulové houstičky, takže bylo jasno :-). A protože jsou fakt výborné, podělím se i o recept http://uhrabosky.blog.cz/1508/luckyho-cibulove-housticky

    • JANO TAKY DĚKUJIZA RECEPT.TEN VYZKOUŠÍM AŽ SE VRÁTÍ Z CHORVATSKA.JITKA

  13. Lucia Grigová

    2.8.2015 at 23:21

    ja som mala s drozdim dnes prvu vacsiu skusenost a musim povedat, ze som si to uzila :) bola aj pletova maska a kolacik od Florentyny bol fantasticky, pochvalila ho aj babicka, ktora uz ma odpecene tony kysnuteho peciva :)
    a vyzeralo to asi takto:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153121576072862&set=a.392407417861.175295.577597861&type=1&theater

    • Luci kráásné fotky – hlavně ta v masce nad koláčem :o))

  14. No, byli jsem na návštěvě, takže návrat až kolem šesté večer. Mimochodem droždí měli až v druhém obchodě. Nejdřív se postarat o naše mimčo, pak véča do hladových břich a pak začít … Začala jsem kolem osmé, měla jsem vybrané loupáky. Postupně jsem zjišťovala, že to má hodinu kynout, pak vytvořit rohlíčky a další hodinu. Nakonec jsem vyndavala z trouby ve 23:45, 23:50 jsem stahovala fotky a 23:55 dávala na web. Ale stihla :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2017 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑