Adventní úkol č. 14: něco nového

Vánoční přípravy by neměly být pouze povinnost, ale taky dobrodružství.

Každý rád spoléhá na své oblíbené druhy cukroví a každý si přitom rád říká, že by chtěl vyzkoušet něco nového, co by se tím oblíbeným druhem případně mohlo stát.

Smyslem zkoušení nových druhů je objevit kandidáta, který by se mohl vloudit do vaší vánoční tradice, předávat na další generace a zůstat rodinným pokladem.

Ne každý se k tomu ale během vánočních příprav dostane. A tak vám to dnes dávám za úkol, ať se vám třeba nestane, že Štědrý večer zaklepe na okno a nic nového na talíři u vás neuvidí.

Upečte si nový druh cukroví.

Tedy opakuji, upečte cukroví, které jste ještě nikdy nezkoušeli. Ať máte v sobotu co nabídnout Mikuláši s doprovodnou družinou.

Pokud jde o inspiraci:

Celou kolekci mého oblíbeného cukroví naleznete ve Vánoční kuchařce pro dceru.
Celou kolekci cukroví oblíbeného redakcí časopisu Apetit najdete zde.

Pokud na pečení dnes nemáte čas a je to mimo vaše možnosti, nechte to být. Zítra na tento úkol (a pouze na něj) dostanete žolíka a budete ho moci splnit dodatečně.

Co můžete dnes vyhrát?

Pro ty, kdo drží s výzvou basu a rozhodnou se nic neodkládat na zítřek, tu mám dobrou zprávu v podobě tématicky sladěné soutěže o kuchařku. Opět stačí použít hashtag #casopisapetit na Instagramu a může být vaše.

Apetit cukroví

PS. V komentářích se třeba rovnou pochlubte receptem na vaše oblíbené cukroví. Vychvalte si ho tu do nebes a zlákejte pro něj nové pokušitele. Klidně si tu otevřete receptovou burzu. Když totiž dojde na vaření a pečení nových věcí, není nad to, když vám někdo doporučí vyzkoušený a opěvovaný recept.

Share Button

47 komentáře

  1. Výborně. Chystám se poprvé vyzkoušet perníčky ze žitné mouky. Právě teď si na ně začínám chystat těsto. To ale potřebuje aspoň den na odležení, takže péct je budu v pátek. Jako splněný úkol bych si je tedy mohla počítat už dnes nebo až zítra s žolíkem, až budou opravdu upečené? Počítá se asi až výsledek, že? No pro jistotu si promyslím ještě nějaký další druh, stejně jsem si říkala, že by to chtělo ještě něco kokosového :-)

  2. Nově objevené cukroví díky páteční výzvě. Absolutně úžasné, stane se u nás trvalou součástí vánočního pečení http://www.apetitonline.cz/recepty/7664-bezlepkova-citronova-srdicka.html opravdu doporučuji :) a zítra poprvé vyzkouším Ischelské. Dita

  3. Letos jsemuž zatím vyzkoušela dva nové recepty, myslímže byly u hvězdičkového úkolu – Florentýnské hvězdičky a Potápnice. Zatím další neplánuji – teda plánuji, ale až dokončím to pečení, které dělám každý rok a které je přesně naplánované. Jak je začnu přehazovat, začne mi vznikat zmatek. Vloni jsem např. pekla 39 druhý cukroví a každé minimálně ze dvou dávek. Holt zásobuji i širší rodinu. Musím se držet plánu. Pokud zbyde čas,určitě udělám i nový druh, ale zatím nevím. Třeba dnešní plán udělám rychleji než myslím…. potom se do něčeho pustím… ale nechci vydávat již dlouholeté recepty za novinku….

    • DANO,OBDIVUJI 39 DRUHŮ.TO JE ÚŽASNÉ.U NÁS SE PEKLO TAK NANEJVÍŠ 17 DRUHŮ.NO BUDU SE MUSET POCHLAPITA NĚJAKÉ PŘIDAT.ZDRAVÍM A PEČENÍ ZDAR JITKA

  4. Flo, je kladen důraz na pečení? Chtěla jsem vyzkoušet lanýže, ale těm by trouba rozhodně neprospěla :-)

    • Radko, já bych lanýže uznala, ale pokud je nechceš sníst hned, tak bych asi vydržela, já je dělám vždy těsně před Vánoci. Ale jsou vysoce jedlé, takže si je pak ještě zopakuješ :)

    • Primlouvam se za jejich uznani. Flo, uznas i nepecene?

    • Lanýže samozřejmě uznám :-)

    • Děkuji všem,
      samozřejmě jsem na trvanlivost myslela, beru to jako zkušební dávku, zatím se mi nepovedlo propašovat moc čokolády ani kakaa do domácího cukroví. Neopouští mě ani myšlenka na kakaové rohlíčky – líbí se mi, že je dávka na těsto malá, tak třeba budu nakonec ještě i péct. Cukr od obalování vanilkových jsem si pro jistotu sesypala do krabičky, kdyby se k tomu účelu ještě hodil…

  5. Dobré ráno,to je super,každý rok se snažím vždy k těm mým tradičním druhům cukroví vyzkoušet něco nového,takže dnes nastal ten den a jdu do toho,výzva je prostě výzva.

  6. Kačka Alice

    3.12.2015 at 5:05

    Tak já to mám jednoduché. Letos poprvé na Vánoce peču, ani mamce jsem nikdy nepomáhala, takže mám nové úplně všechno

    • Tak to je skvělý..tak přeji samé dobré kousky :-) Ať se daří :-)

  7. Tak ja bych chtela letos konecne zkusit marokanky…nevím jak to dnes stihnu,ale pokusím se

  8. Dobré ráno, mám tyhle experimenty moc ráda. A s vánoční kuchařkou pro dceru, to jde snadno. Tak já letos vyzkouším poprvé recept na opilé švestky :-). Vždycky jsem to chtěla zkusit a letos jsem si je vyhlídla a pak možná zkusím Nebe v hubě… :-), recepty a foto přidám až večer nebo spíš v noci…Uvidím jak to dopadne…

    • Na opilé švestky (tedy ty podle KPD) se musí švestky docela dlouho louhovat, ne? Já jsem včera naložila, počítám, že by to mohl být tak silvestrovský moučník :)

  9. Já už jsem taky vyzkoušela nějaké nové cukroví v předešlých úkolech. Ale ještě jsem myslela na jedno, a dnes mám tedy důvod se do něj pustit…uvidíme,co z toho bude…
    Tak úspěšné pečení, a krásný den všem.:-)

  10. Prima nápad. Zbývají mi bílky – jdu do oříškových vloček. Ať se nám všem vyvede krásný den.

  11. Já mám jasno, jakmile jsem uviděla ořechové tyčky od Martiny věděla jsem, že je musím vyzkoušet, dnes tedy přišla jejich chvíle :)

  12. Huraaa, tento rok by som chcela vyskusat florentinky, tie som nerobila este nikdy :-).

    A rodinny poklad spomedzi vianocneho peciva? Parizske rohlicky! Keby nebolo ich, neboli by u nas Vianoce. Ochutnala som rohlicky uz vo viacerych domacnostiach, ale najlepsie robi aj tak moja mamina, ta ma najlepsi recept z najlepsich :-). Uz sa na ne velmi tesim :-)

    • Hmmm, pařížské rohlíčky taky milujeme. Zařadila jsem je do repertoáru asi tak před třemi lety a předčily i všemi milované a nad všechny nadřazené vosí hnízda. Já snad dneska začnu péct. Koukla jsem do kalendáře a pro samou práci mi uniká, že už je prosinec a vánoce jsou za dveřma. Tuhle jsem je slyšela ťukat. Tak jsem aspoň vyměnila věnec na dveřích :) Zimní za podzimní.
      Takže mnoho zdaru při pečení a já jdu na to taky.

    • Marcela flair

      4.12.2015 at 10:19

      Luci, prozradíš prosím recept? Nebo stačí zadat do vyhledávače? Díky!

    • Jasne Marci, prezradim, poslem ho cez fb?

  13. Já dnes také plánuji nové nepečené na zítřejší oslavu. Musím dnes udělat spoustu věcí, tak mi čas na pečení nového druhu rozhodně nezbyde, jedině, že bych nešla spát :-) Budu doufat, že mi bude uznáno :-)

  14. Už jsem letos vyzkoušela nově florentinské cukroví, no nevím, jak vydrží až do Vánoc, určitě ho budu péct pravidelně! Tak dneska se dám do třených lineckých kytiček. Chci dát doprostřed marmeládu, podle receptu se pečou i s tou marmeládou. Máte s tím někdo zkušenost, nevyteče ta marmeláda v troubě? Díky.

  15. Tak máme zaděláno na sádlovky, recept už mám od loňska, letos vyzkoušíme:-)

  16. Počítá se i cukroví, které dnes upeču, ale krémem naplním až před Vánoci? Favorita už mám vyhlídnutého :-)

  17. Zdravím všechny pilné včelky, dnes tedy péct nebudu, zase až zítra něco přidám. Hezký den

  18. Uáááá, dneska jsem v jednom kole a zítra tu vůbec nebudu, takže bych dnešní úkol ráda stihla dneska :-) Poradíte mi něco rychlého, kvůli čemu nebudu potřebovat vykoupit půl obchodu? Díky :-)

  19. Tak já už jsem nad limit toho, co mám naplánované péct, ale napadlo mě, že upeču něco slaného, ať nejíme pořád jen sladké. Zaujalo mě linecké s uherákem od Karolíny z Primy. http://fresh.iprima.cz/recepty/tri-druhy-sulovi-aneb-slane-cukrovi Odpoledne nakoupím suroviny a pustím se do toho. Snad mi to bude uznané. :-)

  20. Počítá se i nepečené cukroví? V Apetit mě zaujaly ty marcipánové kuličky :-) miluji marcipán ;-)

  21. Tak jsem pekla citronovomandlove kvetinky dle Apetitu a: rozteklo se mi to a je to tvrdé ;( snad to zmekne

  22. Tak jsem poprvé v životě vyzkoušela udělat sněhové pusinky. Ale ne „samotné“, to je pro mě takové sladké nic a to já nerada, takže rovnou kokosové a ořechové. Dobrota to je :-)
    A na ty perníčky, na které mám od půlnoci připravené těsto, dojde někdy později, aspoň se hezky rozleží :-)

  23. u nás nesmú na vianoce chýbať košíčky a kokosový koláč a na štedrý deň z kysnutého tvarohové „obálky“

  24. Pěkný večer všem nadšeným adventním pekařkám!
    Protože jsem během výzvy už vyzkoušela tři úplně nové druhy (florentýnky, nepečené goji kuličky a vanilkové rohlíčky s žitnou moukou), udělám dneska zase nepečené, tentokrát makové. V tuhle hodinu se mi už po pravdě nechce nic složitějšího rozdělávat… Zítra jdeme na rodinný florbalový turnaj, takže si nedělám iluze, že ho kuličky přežijí :)
    Lenka

  25. LISTOVALA JSEM V KUCHAŘCE PO MAMCE.KDO HLEDÁ NAJDE.MAMKA TO PSALA NĚMECKY.JSOU TO TAKOVÉ KAKAOVÉ KULIČKY DO KTERÝCH SE UDĚLÁ DŮLEK A DÁ SE ZAVAŘENINA A NEBO OŘECH.JÁ JSEM JE JEŠTĚ NEDĚLALA .DNESKA UŽ JO.DĚDA BUDE RÁD MOC MU CHTNALY.JITKA

  26. Tak zasílám viz níže recept na Nebe v hubě. Bohužel jsem se k němu nedostala, takže fotky dnes nebudou a doufám, že zítra budu moci využít žolík :-).
    Ještě viz recept opilé švestky, je fakt, že na tento recept se musí myslet dost dopředu, já švestky louhuji už asi 10 dní, takže do vánoc to stihnu, moc se na ně těším. Fotky jak jsou naložené přidávám…
    http://zabakuk.rajce.idnes.cz/vanocni_soutez_3.12.2015/

    Hodně mě zaujal recept na ořechové tyčinky, vypadají krásně, takže to je pro mě výzva na vyzkoušení, vůbec jsem tento recept neznala a ani o něm neslyšela, ale dnes to prostě nešlo… dětské vystoupení ve škole atd.

    Nebe v hubě

    300g mletých ořechů
    300g moučkového cukru
    100g hrubé mouky (já dávám polohrubou, je to lepší, těsto se tak nedrolí)
    2 celá vejce

    Vše zpracujeme v těsto, které necháme pár hodin v lednici. Potom vyválíme 2-3mm silný plát, ze kterého vykrajujeme malá kolečka (asi 3cm). Pečeme na pečícím papíru do růžova. Slepujeme krémem – nejlépe oříškovým s trochou rumu. Cukroví potřebuje asi 3dny na rozležení, po upečení jsou kolečka tvrdá.

    Oříškový krém

    125ml studeného mléka smíchat s 1/2 vanilkového pudingu, lžíci cukru a za stálého míchání přivézt k varu a asi 1/2min. povařit. Za občasného míchání chladit a ještě VLAŽNÝ puding dávat po lžičkách do 125g másla a spolu s asi 100g cukru moučka (může být i méně) postupně vyšlehat v hladký krém. Nakonec přimíchat 5 lžic vlašských ořechů a 1 lžíci rumu.

    P.S. Někdo to dělá celé na plech, upeče a potom vykrajuje

  27. Našla jsem kuchařský receptový sešit po své babičce a k tomu vykrajovačku na zázvorky. Jako malé holce mi nikdy nechutnaly, ale teď, když už mám základy, tak bych se do toho mohla pustit. Jen babička nepíše, kolik zázvoru (čerstvý? sušený?), a pak taky, dá se ještě sehnat amonium, příp. čím ho nahradit?

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 Velká výzva Kuchařky pro dceru

Tato výzva je součástí webu Kuchařka pro dceruNahoru ↑