Dnes si dejte za úkol vyrobit aspoň jeden jedlý dárek ve vaší kuchyni.
Samozřejmě počítejte s tím, že by to mělo být něco, co vydrží aspoň 14 dní do Vánoc, nebo ideálně ještě o týden víc.
Spoustu inspirace najdete ve speciálu časopisu Apetit – Jedlé dárky, případně na webu Apetitu:
- 23x dárek z vaší kuchyně
- Skořicový sirup
- Opojný svařákový gel
- Plněné švestky v čokoládě
- Karamelky se solenými arašídy
- Karamelovo-čokoládové kostky
- Oříšky karamelizované v datlovém sirupu
K takovému hezkému úkolu se hodí i hezká cena, takže nabízím možnost vyhrát kuchařku Sváteční menu z edice Apetitu.
Stačí během dneška fotku z vaření zveřejnit na sociálních sítích a opatřit označením Apetitu (pro Instagram je to @apetitonline a hashtagy #casopisapetit a #adventnívyzva2018, pro Facebook stránka Apetit).
11.12.2018 at 1:56
Jedlé dárky…
Moc ráda je vytvářím, ale také dostávám. Po zkušenostech z minulých let je nejúspěšnější svařákový sirup od Flo a letos jsem ho dělala už několikrát. Tak by to teď chtělo něco jiného. Zaujaly mě karamelky se solenými arašídy. Vyzkouším a možná zařadím i na seznam úspěšných dárků.
Hezký den všem. Líba
11.12.2018 at 16:28
Dobrý den, Libuško.
Také jsem se pustila do slaného karamelu s arašídy..Odnesl to jeden spálený prsteníček :) a ten karamel je nějaký tvrdý..a to jsem jela dle receptu..tak uvidíme jestli to bude poživatelný…Ještě bych chtěla zkusit ty vlašáky v datlovém sirupu..
Hezký podvečer, Soňa
11.12.2018 at 17:56
Ahoj Soňo.
Mě se to hned při výrobě nějak nezdálo, tak jsem do karamelu přidala tu smetanu celou a ještě trochu mléka. Krájet to moc nejde. Překvapilo mě to, protože recepty z Apetitu bývají odzkoušené a dobré. Ono na chuť to dobré je. Kombinace sůl a karamel fajn, jen tvar to má trochu jiný než na obrázku.
Tradice z toho asi nebude… leda bych k tomu přidávala kladivo.
PS: koukněte zpět na úkol 11. Rohlíčky. Máte tam úplně dole můj vzkaz.
S láskou Líba
11.12.2018 at 18:16
Tak zítra zajdu do železářství a ke každému balíčku přibalím kladivo a majzlík. Jako nevím co s tím teď? Ještě zkusím ty vlašské ořechy v datlovém sirupu..
11.12.2018 at 19:09
S ořechy v datlovem sirupu neváhejte. Já dělala už 3 varky
11.12.2018 at 19:17
Paní Markéto, bojím se aby to nedopadlo stejně jako se slaným karamelem…
11.12.2018 at 20:32
Karamelky jsem nedelala,ale ořechy jsou opravdu super. Já dělala jak vlašské, tak lískové ořechy a mandle. Ale musím uznat,že vlasske ořechy jsou ž toho nejlepší.tak nebojte a směle do toho ;)
11.12.2018 at 23:24
Tak milé dámy, já už tenhle recept definitivně škrtám. Poprvé mi karamelky neztuhly a nabíralo se to pomalu lžičkou. Tentokrát ztuhly tak, že z formy je nemohu dostat a navíc jsem si při pokusu je vyklepnout na prkénko kus uštípla :-(, takže stejně poletí moje stará forma do popelnice. Teď jde o to, jestli s nebo bez obsahu… vrazila jsem formu do mrazáku a zítra se rozhodne… škoda, vypadalo to fakt dobře. M.
12.12.2018 at 0:21
To já jsem to za včasu vyndala z té nádoby… A teď přemýšlím co s tím.
12.12.2018 at 21:51
Ty karamelky mě hrozně zklamaly. Cukr se rozpouštěl neskutečně dlouho, při přidávání dalších surovin jsem se málem opařila, hrnec jsem několikrát zalévala horkou vodou, abych ho vydrhla, a výsledek? Karamely tvrdé jako beton! Nešly rozkrájet ani jedním z pěti nožů, dokonce ani roztlouct paličkou na maso. Takže jsem je dnes popadla a letěly rovnou do popelnice… :-( A to jsem se s nima včera vařila do jedenácti večer…
Příště se budu držet tekutých jedlých dárků. :-D
11.12.2018 at 10:25
Já jsem loni dělala čokoládové lanýže podle Flo a taky měly velký úspěch! Kamarádka se podělila s celou rodinou. To já bych nedokázala! :-D
11.12.2018 at 13:08
Dneska jsem upekla 4 vánočky,vnoučata je snídají než jdou ráno do školy a školky.Tak je rozvezeme a uděláme radost a Jitka a děda
11.12.2018 at 18:33
Tenhle úkol mi fakt dal zabrat. Ne snad,že bych neměla co vyrobit. Jenže jak splnit jeho zveřejnění, když ty, kterým je dárek určený, mám v přátelích, a nechci, aby přišli o překvapení. Mít na FB veřejný příspěvek, který nemůžou vidět konkrétní lidi, nejde (nebo jsem nepřišla na to, jak to udělat). Chtě nechtě jsem se musela pustit do nerovného boje s Instagramem – doufám, že se mi povedlo zveřejnit příspěvek správně – https://www.instagram.com/p/BrP4nF9DyiP/?utm_source=ig_web_button_share_sheet (Můžete mi prosím někdo zkontrolovat, že tohle odevzdání je ok? S Instagramem trochu bojuju…)
PS. Ještě mě napadlo druhé – záložní řešení – příspěvek zveřejním na FB, ale dám tam viditelnost jen pro sebe a těsně před odevzdáním změním viditelnost na „pro všechny“ – jenže to už to bude tak starý příspěvek, že ho na svých zdech moji přátelé nebudou dohledávat…
11.12.2018 at 19:08
Máte to v pořádku,vidím ho tam ;)
12.12.2018 at 0:31
Milá Lucie, gratuluji k úspěšnému zvládnutí Instagramu.
Moc dobře si pamatuji, jak jsem s tím předloni bojovala já. A také si pamatuji tu radost, že se mi to povedlo. Tak si to užijte. Zdokumentováno to máte. Dohledat se dá pouhým kliknutím. Přesně tak to má být.