Litevské přímořské město Klaipėda nás překvapilo hned několikrát.
Na první pohled ho obklopuje sídliště z dob Sovětského svazu. Obrovské sídliště, myslím, že ani v Praze se mu žádná sídlištní čtvrť nemůže rovnat. Od litevské samostatnosti se v podstatě nezměnilo a vypadá nesmírně neutěšeně, oprýskaně, zabydleně, ale přitom opuštěně.
Snažili jsme se tu najít hlavní turistickou památku, hrad s opevněním, ale i když satelitní snímky na mapě v mobilu tvrdily, že stojíme přímo u něj, víc než násep jsme neviděli. Nakonec ten násep byly skutečně zbytky hradu s opevněním. Abychom aspoň trochu nakrmili kulturní část duše, zašli jsme tu do muzea II. světové války. Tak dobře udělané muzeum jsem ještě nikdy nepotkala, působivá byla hlavně část připomínající vyvražděné obyvatele. Pokud budete mít někdy možnost se do těchto končin zatoulat, Klaipėda jako taková vás asi nenadchne, ale tohle muzeum stojí za to, a hodně.
Těžké období, ke kterému se muzeum vztahuje, jsem vám propašovala i do dnešního úkolu. Válečné období je v kuchyni obdobím přídělů, odříkání, nedostatku, konzerv a skromnosti. Uvařte si nebo si dejte jídlo, které pro vás znamená úspornost. Každý to má jinak, proto si úkol můžete pojmout, jak uznáte za vhodné. Někdo si třeba dá chleba ve vajíčku, jiný zase upeče buchtu bez másla a další může zachránit před zkažením všechny zbytky, co najde v lednici. Je to jen na vás.
Inspirace z Apetitu:
- Brambory přelité smetanou s ořechy
- Zapečené těstoviny s tuňákem
- Fazolová polévka
- Wrap s chorizem
- Šunkofleky
- Francouzské brambory
Výhra pro dnešek
Pro všechny, kdo se dnes rozhodnou zapojit, nabízím možnost vyhrát otvírák na konzervy od KitchenAid.
Co pro to musíte udělat? Podmínky jsou stejné jako obvykle: Doplňte vaši soutěžní fotku navíc označením facebookové stránky KitchenAid Česká a Slovenská republika, případně otagujte jejich instagramový profil @kitchenaidcz_sk.
11.8.2018 at 4:30
Teda, tak takový typ úkolů jsem nečekala. Budu si to muset hodně promyslet. Ale nejspíš zkusím mrknout do lednicky a zpracovat nějaké ty zbytky. A celkem mě lákají ty brambory se smetanou. :)
11.8.2018 at 5:37
První, co mě napadlo, byly brambory s tvarohem a pažitkou. Ještě mrknu na navrhované recepty, ale to až se úplně proberu :-). Přeji všem pohodovou sobotu. Marcela
11.8.2018 at 7:57
Brambory mě taky napadly hned jako první
11.8.2018 at 9:12
Přesně ;) brambory, pažitka a podmáslí…
11.8.2018 at 12:36
Tak dneska něco odpočinkoveho,vyhrála to uhlířina.Je toho hodně a brzo.Děda a vnoučata se šli podívat na kopec.Bylo tu hodinu strašné ticho.No ale když se vrátili to se nedá ani popsat.Teď už všichni odpočívaji i děda.Zdravíme všechny,užívejte si krásného počasí Jitka.děda a vnoučata
11.8.2018 at 12:58
To je asi jiná Klaipeda. Byli jsme tam pěti lety a moc se nám líbila přímořská část města s nápaditými sochami (byla tam myš, co plní přání) a na hlavní třídě jsme si dali nezapomenutelně dobrý oběd:)