Prívarok/přívarek je něco, co v české kuchyni jako pojem úplně chybí. Zato na Slovensku se to přívarky jen hemží.
V podstatě se jedná o hustou omáčku, obsahující spoustu zeleniny nebo luštěnin, a obvykle se podává k masu, ale není to nezbytné. Klidě se dá jíst i s vejcem, klobásou, případně samotná nebo s bramborami.
Pokud si to chcete nějak představit, nejblíž k přívarku má zadělávaná zelenina, případně luštěniny na kyselo.
Váš dnešní úkol proto bude výzvědný. Nechte se překvapit třeba internetem nebo slovenskými kuchařkami, pokud je ve své knihovně máte, a uvařte si přívarek. Hledejte slovo prívarok a objevujte nepoznané.
Protože přívarek je svou podstatou zaděláváné jídlo, přidávám dva odkazy na blog Kuchařky pro dceru, které by se vám mohly hodit:
PS. A taky Večeře u Florentýny, str. 154.
6.8.2018 at 8:07
Tak už jsem si udělala rychlý průzkum. Na Slovensku dělají ten privarok asi ze všeho. Nejvíc mě zaujal dýňový privarok a vzhledem k tomu, že mi kousek dýňe leží v lednici tak je to jasná volba.
6.8.2018 at 15:03
Mám patizon a zpozdeni:) Takze patizonovy privarok bude nejspis ve stredu k obedu :D
6.8.2018 at 19:49
Z patizonu budu dělat řízky na zítra na oběd ;)
6.8.2018 at 9:45
Také jsem hledala, zaujal mě bramborový s koprem, myslím si, že to bude jako hustá koprovka vše z jednoho hrnce. Těším se na výsledek :) Hezký den a chuť do další výzvy ! Petra
6.8.2018 at 11:33
Zdravím vespolek! Tak já mám dnes první „áčko“ – bez kuchyně se fakt vaří špatně. Tak snad to koncem týdne všechno doženu, protože sporák budu moct použít nejdřív ve čtvrtek odpoledne… přeji hezké pondělí všem! M
6.8.2018 at 19:55
U nás se vařila čočka i fazolky,máme plnej barák strávniku a nemohli se dohodnout,Flo,zitra prosím něco co se dá dát do ešusu,naučila jsi je to.Každý vnouče si dovezlo ešus v batohu.Jinak bude bramboracka a chleba.Zdravíme všechny Jitka.děda a vnoučata
6.8.2018 at 20:24
Krásný večer, vzpomněla jsem si na babičku z Moravy, dělala dost často kelový privarok (kapustový), takže bude zítra, dnes bylo lečo, měla jsem hodně rajčat
7.8.2018 at 8:16
Zdravím všechny, včera jsem se poprvé seznámila s přívarkem. Udělala jsem čočkový. Jindy vařím čočku úplně dietně, bez mouky i smetany. Teď jsem ji zahustila jíškou a přidala zakysanou smetanu a málem jsme se o jindy dost neoblíbenou čočku doma poprali :-)
11.8.2018 at 12:03
Tak to je skvělý tip, někdy vyzkouším. Já miluju zelí, takže u mně vyhrává zelný prívarok.